את משה עובד, נהג אגד, זה תפס בדצמבר בשנה שעברה. "קצת אחרי היישוב נבטים שמעתי בום גדול, ובאותו רגע אתה מבין שמשהו פגע בך וזה מאוד מלחיץ". התיאור של עובד מתכתב היטב עם דבריו של הנהג נמרוד הררי שסיפר כיצד האוטובוס בקו 790 מתל אביב לאילת נרגם אתמול בלילה (בין שני לשלישי) באבנים בכביש 25 בנגב. "אני מקווה שייכנסו לשורש הבעיה וייתנו לנו ביטחון", אמר עובד שעושה את הקו שלוש פעמים בשבוע.
למרבה המזל, באוטובוס שהותקף הלילה לא היו נפגעים אף על פי שרבות מהשמשות נופצו. הנהג הררי תיאר את תוצאות הפגיעה "נס חנוכה", אך הנהגים בקו הארוך לאילת ובקווים אחרים שחולפים בכבישי הנגב מספרים כי הם חוששים לצאת למשמרת לילה וטוענים שכך אי אפשר להמשיך. לדבריהם, מישהו צריך להגן עליהם ועל נוסעי התחבורה הציבורית.
"גם אצלי אף אחד לא נפגע וזה היה במזל כי אחד הנוסעים סיפר שהאבן עפה לו ממש ליד הראש", סיפר משה עובד על התקרית המפחידה לפני כשנה. "עצרתי אז בצד, העברתי את הנוסעים לאוטובוס אחר והזמנתי משטרה. הגיעו ניידות, לקחו אבן למז"פ וביקשו ממני להגיע לתחנה ולמסור עדות. לפני כמה חודשים קיבלתי מכתב שהתיק נסגר, אני לא יודע אם היו עצורים".
עובד הוסיף: "זה לא נעים, כשאתה עובר במקום שבו האוטובוס שלי נרגם באבנים, אז אוטומטית זה הדבר הראשון שעולה לך בראש כבר חצי קילומטר לפני. אתה דרוך ומסתכל לכל כיוון. רואה אם יכול להאט, לכבות אורות, לנסוע רק על הנתיב השמאלי שיהיה קשה יותר לפגוע ומחפש אופציות לברוח מהסיטואציה.
"זה אבסורד, אני נוהג בתוך מדינת ישראל. מתייחסים לזה כאירוע נקודתי או מעשה קונדס וגם אם זה המצב זה עלול להסתיים באופן טרגי וצריך לטפל בזה. לפני שלושה שבועות היה מקרה כזה בדיוק ואוטובוס של חבר שלי התמלא באבנים וזכוכיות, גם שם היה נס".
"לא מבחינים אם זורקים על יהודי או על בדואי"
ע', נהג אוטובוס בדואי שגדל בכסייפה ומשפחתו עדיין מתגוררת ביישוב, סיפר: "התחושות על הפנים ובמיוחד בלילות בכביש 25 ו-31. אתה לא יודע מתי תחטוף ואם חס וחלילה זה יפגע בשמשה הקדמית אתה יכול להתהפך עם 60 נוסעים. אני אבא לילדים ואני רק רוצה להתפרנס ולעבוד בכבוד. גם על האוטובוס שלי זרקו אבנים בעבר, מי שמיידה אבנים לא מבחין אם הוא זורק על יהודי או על בדואי. כשאנחנו מתקשרים למשטרה הם מגיעים הרבה אחרי שהמיידים הולכים. השיא היה בתקופת המבצע הצבאי (הכוונה שומר החומות בחודש מאי. א"ז) אבל זה קרה גם לפני וגם אחרי בטפטופים".
ע' אמר עוד: "מדובר במיעוט, זה לא מייצג את האוכלוסייה. אני בדואי, שירתי בצבא, אחים שלי שוטרים אבל יש מיעוט שפוגע בכולם, גם בביטחון וגם בתחבורה הציבורית. אני מכיר את הכבישים פה מלידה, גדלתי בהם, אבל כל יום שעובר הכביש נהפך להיות אויב שלי".
בדיוק כמו ע', גם חבריו מספרים כי התקופה המורכבת ביותר הייתה במהלך מבצע שומר החומות, אז התחוללו מהומות קשות בכבישים בנגב. מי שנאלץ להמשיך ולעשות את הדרך המסוכנת היו נהגי התחבורה הציבורית, עד שמסלולי קווי האוטובוסים שונו.
גטרה אספה, אף הוא נהג אגד, סיפר כי יום לפני שהמבצע החל הוא נקלע בדרך לערד למארב. "האוטובוס היה מלא בילדים קטנים והגענו למקום שהתחילו להתגודד בו הרבה צעירים", שחזר אספה. "ניידת משטרה שהייתה שם נמלטה ולפניי היה אוטובוס נוסף עם נהג ערבי שנתנו לו לעבור.
"ביקשתי מהנוסעים לשכב ותוך שנייה היה מטר אבנים לעברנו. במשך ארבע שנים עשיתי את הנסיעות האלו אבל הפחיתו לי אותן עכשיו כי אני פשוט מפחד כל פעם כשאני עובר שם ואני נזכר איך אלוהים הציל אותי באותו יום. מאז היו מקרים של אבנים שנזרקו, גם ליד עפולה זה קרה לי, אבל אין ברירה וצריך להמשיך לעבוד. אולי עדיף להיות מאבטח - אתה מקבל יותר כסף וכבר מרגיש יותר בטוח".
רן בן ישראל, מנהל סניף אגד שאחראי על הנהגים בבאר שבע, דימונה וערד, טוען כי הוא נתקל בשנותיו בסניף במקרים רבים של השלכת אבנים. "זה קורה כאן באופן תדיר ובעיקר בשני מוקדים בכביש באר שבע-דימונה ובכביש ערד באזור צומת שוקת ובמיוחד בצומת חורה. לא מזמן עברנו ממש אינתיפאדה כשפיצצו לנו 15 שמשות של אוטובוסים וזה היה אירוע קיצוני אבל אנחנו עוברים את זה בטפטופים כל הזמן".
בן ישראל מספר כי התופעה מאפיינת לאחרונה את כל מרחב הנגב. עם זאת, הוא מבקש להדגיש: "מדובר במיעוט שבמיעוט. אנחנו חיים פה ביחד, יהודים, ערבים, בדואים, ויש מיעוט שמנסה להפר. גם בסניף אנחנו חיים בדו קיום. 40% מהנהגים אצלי הם מהחברה הערבית והיחס דומה גם בחברות תחבורה ציבורית אחרות באזור. כולם פה שווים בני שווים ומדובר בתופעת שוליים. מנסים וגם מצליחים להפוך את החיים בנגב לגיהינום כי זה פחד אימים לחטוף אבן בשמשה קדמית שיכולה לגרום להתהפכות של אוטובוס, זה במזל לא קרה אבל הנה, הכתובת על הקיר".
שרת התחבורה מרב מיכאלי צייצה בעקבות פרסום הכתבה ב-ynet: "יידוי אבנים על רכבים זהו טרור לכל דבר ועניין, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר באבנים שמושלכות על אוטובוסים שמסיעים עשרות אנשים ומסכנות כל כך הרבה חיים. המשטרה חייבת לפעול בהקדם לאיתור הפורעים, ולמצות איתם את הדין. זריקות אבנים על אוטובוסים בכל חלקי הארץ אסור שיקרו, נקודה".
פורסם לראשונה: 22:00, 30.11.21