מלטה הפכה היום (ג') למדינה הראשונה באירופה שמאשרת צריכה של קנאביס למטרות פנאי.
ברוב של 36 מול 27 מחוקקים אישר הפרלמנט המלטזי את חוק הלגליזציה. החוק מאפשר לאזרחים בוגרים במלטה להחזיק ברשותם קנאביס לצריכה עצמית במשקל של עד שבעה גרם, ולגדל ארבעה צמחים לכל היותר. עישון קנאביס בפומבי עדיין יהיה אסור בחוק, וכך גם חשיפתו לילדים: מי שייתפס מעשן קנאביס מול ילד, גם לא בציבור, עלול לספוג קנס של בין 300 ל-500 אירו.
את חוק הלגליזציה קידם שר השוויון, המחקר והחדשנות, אוון בוניצ'י. הוא ציין שמלטה אימצה "גישה למזעור נזקים" ותקים רשות שתסדיר את מכירת הקנאביס, באמצעות ארגונים ללא מטרות רווח שימכרו את הסם לאזרחים בוגרים במדינה. השר דחה את הטענות שהחוק יגדיל את השימוש בסמים במלטה ואמר: "הממשלה בשום אופן לא מעודדת אזרחים בוגרים להשתמש בקנאביס, או מקדמת את תרבות הקנאביס. הממשלה תמיד קוראת לאנשים לקבל החלטות בריאות".
חוק הלגליזציה קיבל את תמיכת מפלגת העבודה של ראש הממשלה רוברט אבלה. "אנחנו עושים לגליזציה כדי לטפל בבעיה", אמר אבלה בדיון בפרלמנט בחודש שעבר, ואמר שהמטרה היא "שאנשים לא יפנו לשוק השחור כדי לרכוש קנאביס". מחנה המרכז-ימין מהאופוזיציה, איגודים רפואיים והכנסייה, מחו על החוק וטענו שהמחוקקים שקידמו אותו התעלמו מהדרישות לשנות אותו.
מלטה הקדימה את לוקסמבורג, שהודיעה באוקטובר על כוונתה לאשר צריכה של קנאביס למטרות פנאי - אך טרם אישרה את המהלך בפרלמנט. גם במדינות אחרות ביבשת מגלים סובלנות לעישון קנאביס: בספרד ובהולנד יש יחס מקל - ברמות שונות - לצריכת קנאביס ולגידולו לשימוש אישי. בגרמניה הממשלה החדשה הודיעה שהיא מתכוונת לאשר לגליזציה של קנאביס.
מלטה, מדינת אי בים התיכון שבה כחצי מיליון תושבים, אמנם נחשבת למדינה שמרנית אך כבר אישרה אי-הפללה של מי שמחזיק כמות קטנה של קנאביס לשימוש עצמי. היא שואפת להתבסס כיצרנית מובילה של קנאביס רפואי, וב-2018 אישרה ייצור של קנאביס למטרות רפואה ומחקר.