ברוסיה נשמעים גם אחר הצהריים (יום א') האשמות שלפיהן אוקראינה היא זו שעומדת מאחורי החיסול הדרמטי אמש בפרברי מוסקבה, שבו נהרגה בפיצוץ רכב דריה דוגינה, בתו של האסטרטג הפוליטי אלכסנדר דוגין, מי שמקדם כבר שנים אידיאולוגיה לוחמנית הקוראת להתפשטותה של רוסיה, ונחשב לבעל השפעה רבה על הנשיא ולדימיר פוטין. אף שהרשויות במוסקבה טרם הכריזו מי עומד לפי החשד מאחורי החיסול, גורמים המקורבים לשלטון הקרמלין כבר הפנו אצבע מאשימה לעבר קייב וקראו לנקמה נגדה. בקייב מיהרו להכחיש מעורבות, אך בכיר בממשלה שם הצהיר שמדובר ב"קארמה" על תמיכתם של דוגינה ואביה בפלישה לאוקראינה.
הפיצוץ אירע אמש לפי הדיווחים ברוסיה בשעה 21:35 (לפי השעון המקומי), בכביש מהיר במרחק של כ-20 ק"מ מערבית למוסקבה, כאשר דוגינה עשתה את דרכה חזרה מפסטיבל מוזיקה וספרות שבו השתתפה. בפסטיבל הזה לקח חלק גם אביה – הוא הצטלם איתה שם שעות לפני הפיצוץ – ולפי ההערכות ברוסיה הוא היה היעד לחיסול. לפי כמה עדויות שפרסמה התקשורת הרוסית, הרכב שהתפוצץ, מסוג טויוטה לנד קרוזר, היה שייך למעשה לדוגין, אך ברגע האחרון הוא החליט לנסוע במכונית אחרת ולא בזו שנסעה בתו. הוא עצמו תועד אחר כך בזירת הפיצוץ כשהוא המום ותופס את ראשו בידיו.
הבוקר, שעות אחדות לאחר הפיצוץ, אישרו הרשויות ברוסיה כי דוגינה נהרגה באירוע ומסרו כי פתחו בחקירה בחשד לרצח – אך לא ציינו כאמור מי לפי החשד עומד מאחוריו. הן מסרו עוד כי כל כיווני החקירה נבחנים, ולדבריהן כבר עתה מסתמן שהרצח תוכנן מראש וכי בוצע במסגרת חוזה. לפי הדיווחים החשד שהוא שלתחתיתו של הרכב הוצמד מטען נפץ מאולתר שהופעל במהלך הנסיעה. עדות לחשיבות הרבה שמיוחסת ברוסיה לחיסול אמש הגיעה בהוראתו של ראש ועדת החקירות במדינה – ארגון אכיפת החוק שם – להעביר את האחריות לניהול החקירה למטה הראשי של הארגון.
אף שכאמור מוסקבה טרם מפנה באופן רשמי אצבע מאשימה לעבר קייב, דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זכרובה רמזה על כך כשאמרה בצהריים שאם העקבות יובילו לעבר אוקראינה – הדבר יצביע על כך שזו אימצה מדיניות של "טרור מדינתי". אוקראינה, מצדה, מכחישה שהיא אחראית לפיצוץ. "אני יכול לאשר שלאוקראינה, כמובן, אין שום קשר לזה, בגלל שאנחנו לא מדינה פושעת כמו הפדרציה הרוסית, ומעבר לכך – אנחנו לא מדינת טרור", אמר מיכאילו פודוליאק, יועצו של הנשיא וולודימיר זלנסקי. הוא רמז לאפשרות שהחיסול נובע מ"מאבקים פוליטיים" פנימיים ברוסיה, וכמו פעמים קודמות שבהן הכחישה אוקראינה בחצי פה מעורבות בפעולות אחרות שלה – הוא טען שהחיסול הוא בגדר "קארמה" על התמיכה הנחרצת של דוגין ובתו בפלישה לארצו.
הרספוטין של פוטין: "להמשיך עד הסוף"
בין אם אוקראינה אחראית לחיסול או לאו, תומכי המשטר במוסקבה כבר משמיעים קריאות לנקמה. מרגריטה סימוניאן, עורכת רשת RT הרוסית הנחשבת לשופרו של הקרמלין, קראה להפציץ את מה שמכנים ברוסיה "מרכזי קבלת ההחלטות", כלומר את קייב עצמה: "מרכזי קבלת ההחלטות! מרכזי קבלת ההחלטות!! מרכזי קבלת ההחלטות!!!", כתבה בחשבון הטלגרם שלה. עיתונאי נוסף השותף להפצת התעמולה הרוסית, מקסים קונוננקו, היה ספציפי יותר: "הכתובת של ה-SBU (שירותי הביון האוקראיניים): וולודימירסקה 33, קייב. אני הולך לישון עכשיו, וכשאני מתעורר אני מקווה לקרוא בחדשות שהוא פאקינג הופצץ יחד עם המרתפים שלו". גם דניס פושילין, ממנהיגי הבדלנים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, מיהר להפנות אצבע מאשימה לעבר קייב: "הטרוריסטים של המשטר האוקראיני, שניסו לחסל את אלכסנדר דוגין, פוצצו את בתו במכוניתה. יהי זכרה של דריה ברוך, היא הייתה ילדה רוסייה אמיתית!".
אלכסנדר דוגין, נזכיר, הוא פילוסוף ואסטרטג פוליטי שמופיע רבות בתקשורת הרוסית וכיהן בעבר כעורך הראשי של רשת הטלוויזיה "סרגראד". דוגין מזוהה עם פוטין ותומך בו באופן מובהק, ובמערב מייחסים לו השפעה רבה על מהלכיו של הנשיא הרוסי, כשבין היתר זכה לכינויים "המוח של פוטין" או "הרספוטין" שלו (על שם המיסטיקן גרגורי רספוטין, שנהנה מהשפעה רבה על הקיסר האחרון של האימפריה הרוסית, ניקולאי השני). דוגין דוגל בעמדות אולטרה-ימניות שיש המתארים אותן כפשיסטיות ממש, ויש מי שטוען כי תרם רבות להחלטתו של פוטין לפלוש לאוקראינה לפני כחצי שנה – למרות שאין לדוגין תפקיד רשמי בקרמלין.
בין היתר, העניק דוגין פופולריות מחודשת למונח "נובורוסיה" (רוסיה החדשה), שאומץ על ידי פוטין כדי להצדיק את כיבושו וסיפוחו של חצי האי קרים ב-2014. דוגין תומך כאמור בהתרחבותה הטריטוריאלית של ארצו, ובעבר אמר שאם רוסיה לא תחזור לשלוט באוקראינה – הדבר יהווה סכנה עצומה עבור מה שהוא מכנה "אירו-אסיה". ב-2015 ארה"ב הטילה עליו סנקציות לאחר שגייס לטענתה לוחמים פרו-רוסים באוקראינה.
אתמול, שעות לפני חיסול בתו, הספיק דוגין בן ה-60 לפרסם הודעה בחשבון הטלגרם שלו, ובה הזהיר כי רוסיה לא תצליח להשיג את מטרותיה באוקראינה אם לא תנצל את כל יכולותיה עבור המאמץ המלחמתי. הוא הוסיף כי המתקפות האחרונות בקרים – שחוללו שם הרס בבסיסי הצבא הרוסי ושגורמים באוקראינה קיבלו עליהם אחריות באופן לא-פומבי – הן עדות לכך שאוקראינה ובעלות בריתה במערב לא מוכנות לפשרה שתשים סוף למלחמה. "רוסיה אתגרה את הציוויליזציה המערבית והמשמעות של זה היא שאנחנו נמשיך עד הסוף", כתב.
אף שבמערב מייחסים לו כאמור השפעה רבה על פוטין, בתקשורת הממלכתית ברוסיה ניסו להפחית מחשיבותו. ברשת RT, לדוגמה, טענו כי בתוך רוסיה דוגין נחשב לדמות שולית יחסית, וציינו כי ב-2014 פוטר מתפקיד שבו החזיק באוניברסיטת מוסקבה, בעקבות ביקורת שנשמעה על קריאתו "להרוג" את אלו שעמדו מאחורי "מעשי טבח" לכאורה בתוך אוקראינה במהלך העימותים שהתחוללו ב-2014 סביב הפלת השלטון הפרו-רוסי במדינה – עימותים שבהם נהרגו גם תומכיה של רוסיה.
דוגינה, בת 29 במותה, הלכה בדרכו של אביה: כמוהו גם היא עסקה בעיתונות, בפילוסופיה ובמדעי המדינה והביעה תמיכה נחרצת בפלישה הרוסית לאוקראינה. היא קראה ל"אחדות מוחלטת" ברוסיה וטענה ש"אסור להשמיע קולות אחרים". בחודשים שלאחר הפלישה ספגה גם היא סנקציות מצד ארה"ב ובריטניה בשל הפצת דיס-אינפורמציה ותעמולה על המלחמה, במסגרת פעילותה כעורכת הראשית של אתר בשם United World International. האתר לפי הדיווחים נמצא בבעלותו של האוליגרך יבגני פריגוז'ין, מקורבו של פוטין.
כמעט חצי שנה לפלישה: "רוסיה תעשה משהו מכוער"
באוקראינה, בינתיים, נמשכים הקרבות וההפגזות במלחמה, והבוקר דיווחו גורמים אוקראינים על מתקפות רוסיות לאורך הלילה בקווי החזית במזרח ובדרום המדינה. הצבא האוקראיני מסר כי ביממה הקודמת כוחותיו הדפו כמה מתקפות רוסיות בדונבאס, החבל שבו ממקדת רוסיה את מאמציה כבר חודשים בניסיון להרחיב שם את אזורי השליטה של המורדים. מנגד, בדרום דווח כי הרוסים ביצעו מתקפה מוצלחת נגד אחת העיירות הסמוכות לגבול שבין מחוז חרסון למחוז מיקולאייב. בחרסון, נזכיר, נערכת קייב למתקפת-נגד שבועות ארוכים, וטוענת כי שחררה שם כבר עשרות כפרים, ובעקבות זאת שלחה לשם מוסקבה כוחות תגבור.
במיקולאייב עצמה דיווחו היום הרשויות כי העיר הותקפה על ידי טילי S-300. מערבה משם, באזור אודסה, דיווחה רוסיה כי השמידה באמצעות טילי שיוט מסוג קליבר מחסן תחמושת שבו לדבריה היו טילים עבור המערכות הרקטיות המתקדמות HIMARS שסיפקה ארה"ב. באוקראינה אישרו כי הייתה מתקפת טילים באזור, אך טענו כי המתקן שנפגע היה בכלל מחסן תבואה. לדברי הרשויות שם, לא היו נפגעים במתקפה, ושניים מתוך חמשת הטילים ששוגרו יורטו.
עם או בלי קשר לקריאות הנקמה על החיסול אמש ליד מוסקבה, באוקראינה נערכים כעת לאפשרות של הסלמה לקראת יום העצמאות ה-31 של המדינה ביום רביעי הקרוב – אז גם יציינו חצי שנה בדיוק לתחילת הפלישה הרוסית ב-24 בפברואר. בנאומו הלילי אמש לאומה הזהיר הנשיא זלנסקי כי לקראת היום הזה רוסיה "עלולה לנסות לעשות משהו מכוער במיוחד, משהו מרושע במיוחד". זלנסקי הדגיש כי למרות הצורך להיערך להסלמה – כשברקע גם החשש הגובר מאסון בתחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה ששני הצדדים מאשימים זה את זה בהפגזתה – אסור לאפשר לרוסיה "להפיץ פחד וייאוש". כחלק מההיערכות לאפשרות של הסלמה ביום רביעי, הרשויות בחרקוב הודיעו כי ביום הזה יוטל עוצר במשך כל היממה, ולא רק בלילה כפי שנעשה בעיר – שמופגזת ללא הפסקה – כבר זמן רב.