הארכיבישוף דזמונד טוטו, חתן פרס נובל לשלום וממובילי המאבק לביטול האפרטהייד בדרום אפריקה, הלך לעולמו בגיל 90. כך הודיע הבוקר (יום א') נשיא דרום אפריקה, סיריל רמפוזה.
"מותו של הארכיבישוף אמריטוס דזמונד טוטו הוא פרק נוסף של שכול בפרידה של האומה שלנו מדור של דרום אפריקנים יוצאי דופן, שהורישו לנו דרום אפריקה משוחררת", אמר הנשיא רמפוזה.
טוטו דגל במאבק לא-אלים לביטול משטר האפרטהייד, שהחל ב-1948. הוא זכה ב-1984 בפרס נובל לשלום על פעילותו. בשנות התשעים היה עד לביטול שלטון המיעוט הלבן בדרום אפריקה: ב-1994 נערכו בחירות דמוקרטיות במדינה, ובראשה עמד לראשונה נשיא שחור - נלסון מנדלה.
אחרי ביטול האפרטהייד טוטו בירך על כך שדרום אפריקה היא מדינה רב-גזעית והעניק לה את הכינוי "אומת הקשת בענן". שנים לאחר מכן אמר שהוא מצטער שהיא לא הפכה לאומה מאוחדת כפי שקיווה. עם תום שלטון האפרטהייד נבחר טוטו לעמוד בראש "ועדת האמת והפיוס" בדרום אפריקה, ועדת חקירה שהוקמה כדי לחשוף את הזוועות שבוצעו במדינה בזמן שלטון המיעוט הלבן.
במשך השנים פעל הארכיבישוף הדרום אפריקני לקידום זכויות אדם ברחבי העולם - בהם המאבק לשוויון גזעי. בנוסף עמד טוטו לצד קהילת הלהט"ב והביע תמיכה בנישואים חד-מיניים.
טוטו היה ידוע בקו ביקורתי מאוד כלפי ישראל, תמך בקריאה להטיל עליה חרם בינלאומי ופעמים רבות השווה את יחסה לפלסטינים למשטר האפרטהייד בדרום אפריקה. ב-2006 מונה על-ידי מועצת זכויות האדם של האו"ם לעמוד בראש ועדת חקירה לירי הפגזים בבית חאנון, שבו נהרגו 18 פלסטינים. בדו"ח שפרסם קבע טוטו כי "ייתכן שישראל ביצעה פשעי מלחמה בהפגזה, אך הפלסטינים אשמים גם הם, משום שהם יורים רקטות על אזרחים ישראלים".
כשהגיש את הדו"ח קרא טוטו לאו"ם לדאוג לשלומם של ישראלים הנפגעים מטרור, באותה מידה שהוא דואג לפלסטינים החיים תחת כיבוש. באותה נשימה אמר טוטו כי הפלסטינים משלמים את המחיר על רגשות האשם של המערב בגלל השואה. "אני חושב שהמערב, בצדק רב, חש חרטה עצומה בגלל שהעלים עין בזמן השואה, שבה נטבחו יהודי אירופה על ידי גרמניה הנאצית", אמר.
בסוף שנות ה-90 חלה טוטו בסרטן הערמונית, וב-2015 אושפז כמה פעמים בבית החולים.
בחודש שעבר מת פרדריק-וילם דה קלרק, הנשיא הלבן האחרון של דרום אפריקה ומי שביטל למעשה את משטר האפרטהייד ואפשר למדינה להתקדם לעבר הפיכתה לדמוקרטיה מלאה. לימים התנצל דה קלרק בפני טוטו וועדת הפיוס על העוולות הקשות שגרם האפרטהייד, שהוא היה חלק ממנו. בחודשים האחרונים דה קלרק חלה בסרטן. הוא היה בן 85 במותו.