שמונה בני אדם נפגעו הבוקר (חמישי) מירי של טיל נ"ט ששוגר מלבנון לעבר הגליל העליון. הנפגעים פונו לקבלת טיפול בבתי חולים באזור הצפון, וצה"ל הגיב באש ארטילרית לכיוון מקורות הירי. חיזבאללה פרסם לקיחת אחריות לשיגור.
מאוחר יותר, בסביבות השעה 11:11 שוגרו שני כטב"מים לעבר מושב בית הלל שבאצבע הגליל, ובמקום היה נפגע חרדה. זמן קצר לאחר מכן, ב-11:35, התפוצץ כטב"ם בגליל המערבי ונפצעו שני בני אדם, רבע שעה אחר כך התפוצץ כטב"ם גם בשכונת יובלים בקריית שמונה - והתקבלו דיווחים על נפילות נוספות בבית הלל.
תקיפות צה"ל בדרום לבנון
(צילום: דובר צה"ל)

התקריות בגליל התרחשו על רקע מתקפות הביפרים ומכשירי הקשר בלבנון ביומיים האחרונים, שבהן נפגעו אלפי בני אדם ובכללם פעילים בחיזבאללה. בעקבות המתקפות המסתוריות שמיוחסות לישראל איימו בחיזבאללה לנקום.
במהלך הלילה מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו מבנים צבאיים של חיזבאללה בשיחין, א-טייבה, בלידא, מיס אל-ג'בל, עיתרון וכפר כילא שבדרום לבנון. כך מסר דובר צה"ל, שציין כי בנוסף כלי טיס תקפו מחסן אמצעי לחימה ששימש את הארגון באל-חיאם.
2 צפייה בגלריה
חסן נסראללה
חסן נסראללה
נסראללה. הזהיר בפברואר
(צילום: AP)
(צילום: ליאור שרון )

לפי דיווח הבוקר ב"ניו יורק טיימס", גורמי מודיעין בישראל זיהו בנאום של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה בפברואר הזדמנות לפעול נגד ארגון הטרור השיעי. "הטלפון בידיים שלך, בידי אשתך ובידי הילדים שלך - הוא הסוכן", הזהיר אז נסראללה, "תקבור אותו, שים אותו בקופסת ברזל - ותנעל אותו".
בדיווח האמריקני צוין כי נסראללה החליט להרחיב את השימוש בביפרים. הוא תיאר אז את הטלפונים הניידים כמסוכנים יותר ממרגלים ישראלים, אלא שהדברים שנשא אז התפוצצו לחיזבאללה בפרצוף, תרתי-משמע, שבעה חודשים לאחר מכן.
מתקפה בשתי מכות
עוד לפני אותו נאום, והחלטת נסראללה להרחיב את השימוש בביפרים, ישראל התחילה בתוכניתה - להקים חברה שתתחזה ליצרנית ביפרים בינלאומית. לפי שלושה גורמי מודיעין, חברת הביפרים ההונגרית שייצרה את מכשירי הקשר שהתפוצצו שלשום הוקמה על ידי ישראל. היו עוד לפחות שתי חברות כאלה, שמטרתן הייתה להסוות את העובדה שאת הזימוניות ייצרו למעשה לא חברה הונגרית אלא קציני מודיעין ישראלים.
החברה ההונגרית, B.A.C, כן נתנה שירות גם ללקוחות אחרים, וייצרה עבורם זימוניות ללא חומר נפץ. לעומת זאת, הביפרים שיועדו לפגוע באנשי חיזבאללה יוצרו בנפרד ועם חומר הנפץ PETN בתוך הסוללות שלהם - והחלו להישלח ללבנון החל מ-2022, אך במספרים קטנים יחסית.
התייחסות הרמטכ"ל הלוי למתיחות מול חיזבאללה
(צילום: דובר צה"ל)

ייצורם של הביפרים הוגבר במהירות לאחר אותו נאום של נסראללה, שבו המליץ להיפטר מטלפונים ניידים. לא רק שמנהיג חיזבאללה אסר על שימוש בטלפונים סלולריים בפגישות של ארגון הטרור, הוא הורה כי פרטים על תוכניות לעולם לא יועברו באמצעות טלפונים סלולריים, כך לפי גורמי המודיעין ששוחחו עם "ניו יורק טיימס". קציני חיזבאללה, הורה נסראללה, ייאלצו לשאת ביפרים כל הזמן. במקרה של מלחמה, כך לפי הוראת נסראללה, ייעשה שימוש בביפרים כדי לומר ללוחמים לאן עליהם ללכת.
לפי גורמי מודיעין אמריקנים, במהלך הקיץ גדלו משלוחי הביפרים ללבנון, ואלפים מהם הגיעו למדינה וחולקו בין קציני חיזבאללה ובעלי בריתם. בעיני חיזבאללה הם היו אמצעי "הגנתי", אבל בישראל, קציני מודיעין התייחסו לביפרים כאל "כפתורים" שניתן ללחוץ עליהם - בכל רגע נתון. הרגע הזה, כך נראה, הגיע שלשום.
2 צפייה בגלריה
צידון
צידון
פיצוץ מכשירי הקשר בלבנון
(צילום: REUTERS/Aziz Taher)
בינתיים, בעוד האמריקנים עדיין מנסים למנוע הסלמה וטוענים כי "מסלול דיפלומטי" הוא הפתרון - עורך שופר חיזבאללה, העיתון "אל-אחבאר" הלבנוני, איבראהים אל-אמין, פרסם מאמר בעיתון תחת הכותרת: "מלחמת ההשמדה בגרסתה הלבנונית - ישראל רוצה לחסל את חיזבאללה".
במאמרו ציין כי נראה כי שישראל מתכוננת לשלב חדש של עימות קשה מול חיזבאללה, שיכוון ליכולות הארגון האנושיות והצבאיות, וכי זה מה שהופך את השיח על מלחמה כוללת למציאותי. "אם האויב החליט להוציא לפועל מבצע נגד יותר מעשרת אלפים איש, אנשי צבא ואזרחים, במרכזים, במוצבים או בבתים, אז הוא החליט שאנחנו במלחמה ללא כללים".

תמיכה "בלתי מעורערת" מהאמריקנים

על רקע פיצוצי הביפרים שלשום ומכשירי הקשר אתמול, שר הביטחון יואב גלנט שוחח עם שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין. האמריקנים טוענים כי לא הייתה להם כל מעורבות בפעולות, שמיוחסות כאמור לישראל לפי פרסומים זרים, וכי ישראל העבירה להם פרטים על המבצעים "בערוצים מודיעיניים". לפי הודעת הפנטגון, בשיחת גלנט ואוסטין הלילה הם "סקרו את ההתפתחויות הביטחוניות האזוריות". אוסטין הביע בפני גלנט את תמיכתה "הבלתי מעורערת" של ארה"ב בישראל אל מול האיומים מצד איראן, חיזבאללה ושאר השותפים האזוריים של טהרן.
עוד נמסר כי אוסטין הדגיש את מחויבותה של ארה"ב להרתיע את אויביה של ישראל ואת המאמצים להפחית את המתיחות ברחבי האזור, ובנוסף הדגיש כי ארה"ב מעדיפה להגיע להסכם הפסקת אש בעזה שישיב את החטופים, וכן ל"פתרון דיפלומטי מתמשך לסכסוך בגבול ישראל-לבנון שיאפשר לאזרחים משני הצדדים לחזור לבתיהם".
איראן התייחסה גם היא לפיצוץ הביפרים ומכשירי הקשר בלבנון, שממנו נפצע גם שגריר איראן במדינה מוג'תבא אמאני, ומסרה כי היא "שומרת על זכותה תחת החוק הבינלאומי לנקוט את האמצעים הדרושים כדי להגיב על הפגיעה במשלחת האיראנית". כמו כן, טהרן קראה למזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ולמועצת הביטחון "לגנות את פעולת הטרור ואת הפשע הנתעב של ישראל נגד המשלחת האיראנית בלבנון ונגד הריבונות הלבנונית".
פורסם לראשונה: 09:03, 19.09.24