תפנית באיראן? פרסום של מוסד דתי בעל נטייה רפורמיסטית בחודש שעבר, שקרא לחזרתה של ישראל לגבולות 67', עורר סערה סביב שאלת התנגדותה של טהרן לפתרון שתי המדינות.
איראן, שמאז המהפכה האיסלאמית ב-1979 קוראת למדינה אחת על אדמת ארץ ישראל, מסרבת לתמוך בפתרון שתי המדינות - מאחר שצעד כזה למעשה יכיר בקיומה של ישראל. בימי הנשיא לשעבר מוחמד חאתמי, איראן אף הציעה לקיים משאל עם על מדינה אחת, שבו יורשו להצביע צאצאי מי שחיו בארץ לפני "הפלישה הציונית", כלשון טהרן, לצד פליטים פלסטינים. צעד כזה, כמובן, יותיר את היהודים במיעוט גדול.
3 צפייה בגלריה
נשים איראניות במפגש עם המנהיג העליון עלי חמינאי
נשים איראניות במפגש עם המנהיג העליון עלי חמינאי
מנהיג איראן עלי חמינאי. העיתון השמרני האשים: "מכונת תעמולה של האויב"
(צילום: AFP / HO / KHAMENEI.IR)
דיווח: איראנית התפשטה בקמפוס במחאה נגד החיג'אב

הפרסום שעורר סערה, של אסיפת המרצים והמלומדים בקום - גוף של אנשי דת רפורמיסטים, קרא ל"חזרת המשטר הציוני לגבולותיו החוקיים שלפני תוקפנות 1967, והקמת מדינה פלסטינית עצמאית". ההצהרה נתפסה באיראן ככזו הקוראת להכרה במדינת ישראל בגבולות 67', והביאה לסערה בממסד האיראני.
בעוד שעיתונים רפורמיסטיים דיווחו בהתלהבות על ההצהרה, העיתון השמרני "קיהאן" טען כי האסיפה היא "מכונת תעמולה של האויב", והאשים כי "ההכרה במשטר המזויף של ישראל נתבעת ומבישה". מחוץ למשרדי האסיפה בעיר קום התקיימו הפגנות, וראש הרשות השופטת של איראן רמז כי ייתכן שהמוסד אף ייסגר.
לאחר הסערה, האסיפה ביקשה להבהיר את דבריה - אבל לא חזרה בהם. בהצהרה שפרסמה האסיפה נכתב כי המוסד מבין את "הפשעים המתועבים של המדינה הציוניות", אבל סבור שמדינה פלסטינית עצמאית תביא לסיום שפיכות הדמים, כלשון ההודעה.
3 צפייה בגלריה
מוחמד ג'וואד זריף, שר החוץ האיראני
מוחמד ג'וואד זריף, שר החוץ האיראני
זריף, סגן הנשיא. קרא להפסיק להיות יותר פלסטינים מהפלסטינים
(צילום: AP)
בכל הנוגע לעמדתה סביב פתרון שתי המדינות, איראן נמצאת בבידוד ממשי במזרח התיכון. בשבוע שעבר היא לא השתתפה בכנס בבירת סעודיה ריאד שעסק בפתרון שתי המדינות, ובו השתתפו רוב מדינות האזור. בחודש אוגוסט האחרון צוטט סגן נשיא איראן, מוחמד ג'וואד זריף באומרו כי "העם העיראני מאס בממשלה שהיא יותר פלסטינית מהפלסטינים בעצמם".
עמדתה של איראן, ובעיקר של המנהיג העליון חמינאי, עוררה מהומה ב-2020 בברכה שפרסם ליום אל-קודס, יום ירושלים שמציינים האיראנים והציר השיעי מדי שנה. במרכז הברכה הוצג איור צבעוני וססגוני המתאר את מזרח ירושלים, ובמרכזו מסגדי הר הבית לצד חיילים פלסטינים, רכבי צבא, דגלי פלסטין וחיזבאללה, כלי נשק רבים ותמונות של חומייני, חמינאי, קאסם סולימאני וחסן נסראללה, בחגיגה המונית של שחרור ושמחה גדולה על פניהם של הערבים והאיראנים החוגגים שם. כוונתו של חמינאי הייתה כמובן לשחרור מעול השלטון הציוני. כותרתו הייתה "פלסטין עוד תהיה חופשית" ומתחתיה נכתב: "הפתרון הסופי - התנגדות (מזוינת) עד למשאל העם".
3 צפייה בגלריה
הפתרון הסופי
הפתרון הסופי
האיור שעורר סערה ב-2020. "הפתרון הסופי: התנגדות ומשאל עם"
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס אז לאיור שפרסם חמינאי ואמר: "איומי חמינאי לבצע את 'הפתרון הסופי' נגד ישראל מזכיר את תוכנית הפתרון הסופי הנאצית להשמדת העם היהודי. הוא צריך לדעת שכל משטר שמאיים בהשמדת מדינת ישראל עומד בפני אותו איום".