צווי המעצר שהוציא היום (חמישי) בית הדין הפלילי בהאג נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט צריכים להביא לשינוי התנהגותי משמעותי בקרב כוחות הביטחון בכלל וצה"ל בפרט. החל מהרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי ועד אחרון הלוחמים - בעיקר אלו שנמצאים בשטח.
ההחלטה הדרמטית בהאג - עוד כותרות:
2 צפייה בגלריה
בית הדין הפלילי בהאג
בית הדין הפלילי בהאג
הצווים נגד נתניהו וגלנט יוצרים תקדים כפול - יש להכיר את המציאות וליישם את המסקנות
(צילום: REUTERS/Piroschka van de Wouw/File Photo, חיים גולדברג פלאש90)
דברי נתניהו על האג, לפני כחצי שנה
(צילום: איתי בית-און / לע״מ )

הצורך בשינוי התנהגותי נובע מהעובדה שעצם הוצאת הצווים לפוליטיקאים ישראלים בדרג הבכיר ביותר יוצר תקדים שיהיה לו אפקט כפול: ניסיונות מעצר של אנשי מערכת הביטחון הישראלים בחו"ל, והיענות לבקשות נגד ישראל בזירה המשפטית בעולם.
ראשית, ארגונים פרו-פלסטיניים ופרוגרסיביים קיצוניים עתידים כמעט בוודאות להגדיל את מאמציהם להביא למעצר בחו"ל של קצינים בכירים, לוחמים ישראלים וכמעט כל מי ששייך באופן ישיר או עקיף לזרועות הביטחון של ישראל.
האפקט הנוסף יהיה על בתי המשפט ברחבי העולם, בעיקר באירופה, בצפון אמריקה ובדרום אמריקה. צווי המעצר שהוצאו, גם אם לא ישמשו כנימוק משפטי קונקרטי בדיונים על צווים לקצינים ולוחמים בצה"ל ובכוחות הביטחון האחרים, יאפשרו לבתי משפט להיענות בקלות יותר לבקשות של אויבי ישראל בזירה המשפטית הבינלאומית.
למעשה, החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בנוגע לצווי המעצר נגד נתניהו וגלנט הסירה מחסומים משפטיים ופסיכולוגיים שבעבר גרמו לדחות בקשות מעצר נגד קצינים בכירים מישראל. אך כעת, המחסומים האלו הונמכו בצורה מאיימת. יתרה מכך, נפתחה כן למעשה חזית מדינית משפטית חדשה נגד ישראל ואזרחים ישראלים בזירה הבינלאומית, שחלק ניכר מאזרחי ישראל יהיו חשופים בה לרדיפת והטרדות משפטיות בצאתם לחו"ל.
2 צפייה בגלריה
הרצי הלוי בסיור שטח והערכת מצב בדרום לבנון
הרצי הלוי בסיור שטח והערכת מצב בדרום לבנון
צה"ל חייב לפעול בהתאם - מהרמטכ"ל ועד אחרון הלוחמים
(צילום: דובר צה"ל)
לכן, כדי שנכיר במהירות את הסיטואציה החדשה ונסיק את המסקנות הנדרשות: צה"ל חייב לשנות באופן דרסטי את מדיניות הפרסום וההופעה של קצינים בכירים, בעיקר מהמערך הלוחם, אבל לא רק, באירועים פומביים בחו"ל ובפרסום שמקדים אירועים כאלה.
בנוגע ללוחמים ולפוליטיקאים - הם חייבים להפסיק לחלוטין הפצת צילומים, פוסטים ואפילו הצהרות פוליטיות לגיטימיות לוחמניות ברשתות החברתיות, כמו גם בתקשורת הממוסדת - ובעיקר בתקשורת הבינלאומית. מאגרי המידע בעולם מלאים בכתובות וצילומים של קצינים ולוחמים בכל הדרגות, שמהם יכולים ארגונים ובודדים פרו-פלסטיניים ואנשי שמאל קיצוני לדלות שמות של אנשים - שאותם ישימו כמטרה לתביעות על השתתפות בפשעי מלחמה כביכול.
לפיכך, ההתנהגות בחו"ל חייבת להיות בפרופיל נמוך ובעיקר - וזה החשוב ביותר - להפסיק את ההשתוללות הנרקיסיסטית ברשתות החברתיות. צה"ל חייב לנקוט בצעדים משמעתיים חמורים נגד חיילים שמפרסמים מידע, אפילו תמים כביכול, על פעילותם בשדות הקרב השונים. זה צריך להפוך לנושא שחומרתו וחשיבותו שווים למשמעת המבצעית שלוחמים חייבים בה כדי שלא יסכנו בה את עצמם ואת חבריהם.
הצהרתו של קארים חאן בנוגע לצווים, בחודש מאי
(צילום: ICC )

אנחנו עומדים בפני תקופה חדשה שלא ידענו כמוה, ואנחנו צריכים להתאים את עצמנו במהירות. במקביל, מדינת ישראל חייבת לצייד את משרד החוץ ואת המוסדות שלנו הפועלים בזירה הבינלאומית, כמו הסוכנות היהודית, המגביות וכו', בנוהלי תגובה מהירה על כל מקרה, כדי שיוכלו לטפל ולסכל בראשיתו כל ניסיון לפגוע ולהוציא צווי מעצר נגד אנשי כוחות הביטחון של ישראל.
כמו כן, צריך גם לעשות מאמץ דיפלומטי אינטנסיבי כדי לגרום לכך שבתי משפט באירופה ובארצות מועדות אחרות לא ימהרו להוציא צווי מעצר על פי דרישה של ארגונים שונים, כמו BDS ואחרים, שמנסים לפגוע בישראל מדינית ובלגיטימציה שלנו להיות מדינה ריבונית שיש לה ולאזרחיה זכות להגנה עצמית.
בכל מקרה צריך לפעול מהר, ומבחינה זאת, כניסתו של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ לבית הלבן עשויה לסייע לנו להדוף את המתקפות המשפטיות האלו בחו"ל בצורה יעילה יותר מאשר כעת.