תקציב המדינה לשנת 2025 שאושר היום (שישי) בממשלה כולל בתוכו 15 מיליארד שקלים לשיקום ופיתוח הצפון, בתוכנית חומש שאמורה לתת מענה לכל היישובים בצפון – מבלי לציין מהו הטווח שמוגדר "צפון" בהחלטה. ביישובי קו העימות זועמים וטוענים כי מדובר ב"מכת מוות למפעל הציוני בגבול הצפוני", ומתכוונים לצאת למאבק נגד שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו.
ראש הממשלה ושר האוצר לאחר אישור התקציב
(צילום: דוברות רה"מ)

3 צפייה בגלריה
משה דוידוביץ  וסמוטריץ'
משה דוידוביץ  וסמוטריץ'
משה דוידוביץ (משמאל) עם סמוטריץ' לאחר שהמתין אתמול להיפגש איתו
מנגד, בפורום הרשויות הצפוניות המרוחקות מהגבול עד 30 ק"מ, שלא היו אמורות להיכלל בהחלטת התקציב המקורית, בירכו על הנתח שיקבלו מהתוכנית החדשה. "יסייע לחיזוקו הכלכלי ולשיקומו של הצפון בכלל והגליל והגולן בפרט", נמסר מפורום "עוטף הצפון".
בסביבתו של שר האוצר הצהירו בשיחה עם ynet כי לפחות 12 מיליארד שקל מהתקציב שהועמד לצפון יוקצו לצורכי יישובי קו העימות, וכי זהו "תקציב אדיר שייצור מהפך חסר תקדים בעתיד הצפון". בכוונת משרד האוצר לדרוש ממשרדי הממשלה מאצ'ינג של 25 אחוזים, כך שסכום התוכנית הרב-שנתית יעמוד על 20 מיליארד שקל.
במשרד האוצר מצהירים כי במסגרת התקציב המוצע יובאו בפני הממשלה בתוך 60 יום שתי החלטות נפרדות. האחת בנוגע לצורכי השיקום והפיתוח ביישובים המרוחקים מהגבול 0-9 ק"מ והשנייה לשאר היישובים הצפוניים. על רקע הביקורת הקשה שהשמיעו נגד סמוטריץ' ביישובי קו העימות, טענו אנשיו כי ראשי היישובים "דורשים כספים לקופת הרשויות שלהם ויש לוודא כי ההשקעות חסרות התקדים יגיעו לפיתוח כלל המרחב".
בנוסף, מבטיחים במשרד האוצר כי התוכנית תביא איתה הטבות כלכליות, כמו למשל הנחה בתעריפי כביש 6 צפון. עוד לא ברור האם תקודם דרישת הרשויות לפטור ממע"מ והגדלת תקרת הנחת המס ליישובים סמוכי הגדר.
"קופסת התקצוב" לשיקום ופיתוח הצפון שונה מזו שהכריזה עליה הממשלה לפני כחצי שנה, ובסביבתו של סמוטריץ' מסבירים כי הממשלה נדרשת לתת מענה ליישובים המפונים בקו הגבול הראשון אך גם למעגלים נרחבים ומרוחקים יותר - שמצאו עצמם בחודשים האחרונים בטווח הטילים והכטבמ"ים שנשלחים יום יום מלבנון.
ביישובי קו העימות טענו כי במסגרת ההחלטה תגדיל הממשלה את טווח הרשויות שיהנו מהתקציב עד ליקנעם ואור עקיבא, כולל העיר חיפה רבתי, וכי התוכנית כבר לא תוכל לתת מענה לצרכים הייחודיים שלהם.

התוכנית המקורית והחששות מ"היום שאחרי" בקו העימות

מאז החליטה הממשלה בחודש מאי על קידום תוכנית רב-שנתית לשיקום ופיתוח הצפון שאמורה הייתה לתת מענה חסר תקדים ליישובי הגבול, קידמו היישובים בגליל תוכניות מלאות ל"יום שאחרי" ולפיתוח המרחב שסבל מזה עשרות שנים מהשקעה נמוכה והיעדר פיתוח מספק מצד המדינה. הם הציגו אותה בתחילת השבוע בפני שר האוצר ותג המחיר שנקבו לצורכיה עמד על 31 מיליארד שקלים.
לדבריהם, הם נדהמו לשמוע כי אין בכוונתו להעלות אותה להחלטת הממשלה אלא רק להציג מסגרת תקציבית שאמורה לתת מענה לכל הצפון. אמש דווח כי ראשי הרשויות מיישובי קו העימות יצאו ממשרד האוצר כשהם מאוכזבים וזועמים לאחר שלטענתם המתינו במשך כל היום לפגישה עם סמוטריץ', על מנת לדון בתכנית שגיבשו והעבירו לפרויקטור הצפון אליעזר (צ'ייני) מרום שמינה נתניהו לביצוע וקידום בפני הממשלה.
3 צפייה בגלריה
פגישת יוסי שלי עם ראשי הרשויות בקו העימות
פגישת יוסי שלי עם ראשי הרשויות בקו העימות
ראשי הרשויות בקו העימות בפגישה עם הפרויקטור צ'ייני ומנכ"ל משרד ראש הממשלה, באוקטובר
נתניהו, שניסה להדיח את הפרויקטור מתפקידו, כשל במאמציו - ולא נראה שהוא מתאמץ לסייע כעת למינהלת שהקים תחת משרדו ולצפון שסובל מתת-ייצוג בממשלה ובכנסת. "זו בושה וחרפה, שברו את הכלים ובכל מיני שקרים שהמציאו הודיעו לנו שהתקציב מיועד לכל הצפון ויפוזר מכרמיאל וחיפה ועד אפילו זכרון יעקב ואור עקיבא", אמר אמש גבי נעמן, ראש מועצת שלומי ל-ynet.
לאורך הלילה שקדם להצבעה על התקציב הפעילו ראשי הרשויות מקו העימות לחצים על סמוטריץ' בנסיון להניא אותו מהעברת תוכנית תקציבית כוללת לכל הצפון ודרשו לתת מענה נפרד, הן לצפון והן לצורכי היישובים העקורים הסמוכים לגבול.
יו"ר פורום קו העימות, משה דוידוביץ, עדכן הבוקר את חבריו ראשי הרשויות בתמונת המצב: "הם עומדים על הכנת תוכנית לכלל הצפון, בעצם אין ייחודיות לקו עימות וזאת באמצעות קופסת תקציב קטנה בסך 15 מיליארד ש"ח. עצוב וכואב שכל התוכנית שהכנו בעצם מתפוגגת".
כעת, עם אישור התקציב בממשלה, הם הבינו כי הפסידו במאבקם. "משמעות שינוי החלטת הממשלה שאמורה הייתה להוות מתווה החזרת תושבי קו העימות לביתם בבטחה, היא מכת מוות למפעל הציוני בגבולה הצפוני של מדינת ישראל", אמר דוידוביץ.
בהודעה שפרסם כתב כי "הנה קיבלנו את ההוכחה למה שזעקנו לאורך כל שנת המלחמה על הזנחת תושבי קו העימות. ממשלת ישראל לא רואה ממטר את התושבים שנמצאים תחת תופת יומיומית בגבול הצפון, תושבים שאיבדו את מטה לחמם, וחלקם את בתיהם".
3 צפייה בגלריה
בית בצפת נפגע פגיעה ישירה
בית בצפת נפגע פגיעה ישירה
נפגעים מהתרחבות טווח הירי. בית בצפת שספג פגיעה ישירה
(צילום: אפי שריר )
אביחי שטרן, ראש עיריית קריית שמונה: "איך אני יכול כעת להביט לתושבים שלי בלבן בעיניים ולהגיד שהם שווים פחות? אני לא מוכן אפילו לנהל מו"מ על פחות תקציב מאשר קיבלו במנהלת תקומה בדרום (כ-18 מיליארד שקל) ל-70 אלף נפש. החלטת התקציב בסך 15 מיליארד שקל, שיחולקו בין כל הצפון כי הבשורה הכי גרועה שיכולנו לקבל. משמעותה שאנחנו חוזרים הביתה במצב גרוע יותר מאשר היינו ב-6 באוקטובר כי היא לא נותנת לנו אפילו את היכולת להשיב את המצב לקדמותו".
לדבריו, בשונה מהדרום שתושביו החלו בחזרה לבתיהם כבר בחלוף חודשים ספורים מפרוץ המלחמה, "אנחנו מציינים כבר מעל לשנה לפינוי והנזקים אצלנו אדירים. מאחורי כל שקל שנתנו לדרום יש הסבר והיגיון וצורך וברור לי שלא ניתן להם סתם. אבל למה חושבים שהצרכים שלנו אחרי מעל שנה של יישובים נטושים ועקורים, הם פחותים? הצפון הוזנח במשך עשורים ונמצא בפיגור אדיר מאחורי יישובי דרום המדינה".
ניסן זאבי, יו"ר פורום לובי 1701 ותושב קיבוץ כפר גלעדי, טען בתגובה להקמת "פורום עוטף צפון" כי "ראשי ערים מקריית ביאליק וכרמיאל הקימו ארגון קש יחד עם הממשלה כדי לשתות את כל הכסף שהיה מיועד לשיקום אזור קו העימות. מדובר בחרפה ציונית".

ביישובי "עוטף הצפון" מרוצים: "הבנה מעמיקה של הצרכים"

במסגרת החלטת הממשלה החדשה תזכה גם כרמיאל, עירו של הפרויקטור, לתקציבי פיתוח - כפי שהבטיח שיפעל לעשות בפגישתו עם ראש העירייה משה קונינסקי עוד בימים הראשונים לכניסתו לתפקיד. ביום שלישי כינס לראשונה קונינסקי בלשכתו את פורום ראשי רשויות "עוטף 30 צפון" והם הוציאו קריאה לנתניהו וסמוטריץ' להיפגש איתם בדחיפות "ולוודא שלא מקדמים הצעת מחליטים המתייחסת לפיתוח ושיקום הצפון שאיננה כוללת מענה לערים וליישובים הממוקמים עד 30 ק"מ מהגבול ונדרשים ל-30 שניות בלבד כזמן הגעה למרחב המוגן".
הם הסבירו כי יישובים אלו נפגעו באופן משמעותי כתוצאה מהרחבת אזור שיגור הטילים והרקטות מלבנון, וכי "נדהמו לגלות שהצפון נגמר ב-9 ק"מ מהגבול ואין כל מענה לתושבים ולרשויות". היום הם כבר בירכו על כוונת הממשלה להכיר בצורכיהם. בהודעת הפורום נכתב כי "ההחלטה משקפת הבנה מעמיקה של צורכי האזור ומהווה צעד משמעותי בחיזוק החוסן הלאומי בצפון המדינה".
גם בקצרין, צפת, חצור הגלילית וראש פינה בירכו את ההחלטה. "תושבי האזור סובלים מכך שהיו במרכזן של לחימות ונפגעים מההשלכות הקשות של המצב. אנו מוקירים את הטיפול המסור שלך, לפיתוח רחב היקף, אסטרטגי ומשמעותי שיכלול בתוכו היבטים רחבים", כתבו היום לשר האוצר.