שר הביטחון יואב גלנט, שראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע הערב (שלישי) על פיטורו, העריך רק אתמול בשיחות סגורות שנתניהו לא ימהר לפטר אותו, כי לא ירצה למצוא את עצמו כגורם הממתן והפרגמטי בקבינט הקיצוני. עם זאת, גלנט שידר למקורביו שלמות עם אופן ניהול המלחמה, אמר שהוא מאוד שלם עם עצמו, ו"שזה התפקיד הכי חשוב שעשה בחייו".
הערב, 10 דקות לפני ההודעה, נתניהו קרא לגלנט והודיע לו על פיטוריו בפגישה בארבע עיניים. כמה דקות לאחר מכן, ראש הלשכה של גלנט הגיע לקחת את מכתב הפיטורים. הפגישה ארכה דקות בודדות, וגלנט לא חשב שזה הולך לשם היום.
בסביבתו של גלנט אומרים כי לא הופתעו מהצעד. הם ידעו שההחלטה העקרונית על פיטוריו של גלנט התקבלה. עם זאת, הייתה הפתעה מהעיתוי, שקשור גם לחוק מימון ההשתמטות (חוק המעונות, א"א), שהוא נגזרת של חוק הפטור מגיוס, שגלנט היה המכשול המרכזי שלו - וגם לחקירה הביטחונית החדשה שנוגעת לאירועים שהתרחשו לאחר טבח 7/10, ונחקר בה בכיר בלשכת נתניהו.
לדבריהם, עיתוי הצעד קשור גם לבחירות בארה"ב. לדבריהם, "נתניהו חשב שזה יתפוס את אנשי המחאה מופתעים ולא מוכנים כאשר עיני כולם מופנות לארה"ב".
נתניהו כבר רצה לפטר את גלנט בספטמבר, ועמד למנות אז את השר גדעון סער לתפקיד, אך מבצע הביפרים בלבנון טרפד את המהלך. נתניהו הבין שפיטורי שר ביטחון ערב מלחמה ייתפסו כמהלך חסר אחריות. הפיטורים נדחו גם בשל התקיפה באיראן, וגם כעת נתניהו לוקח סיכון מסוים כאשר הוא מפטר שר ביטחון ערב מתקפה איראנית אפשרית.
גורמים בסביבת נתניהו טענו הערב: "ניסו לכלוא את ראש הממשלה בין שתי פרשיות ביטחוניות לכאורה חמורות, אבל בין היתר כדי למנוע את פיטורי גלנט, וראש הממשלה לא מצמץ ופיטר את שר הביטחון. הפיטורים האלה נעשו בעיקר על רקע חוסר האמון ששרר בין השניים, מכיוון שראש הממשלה התבטא לא פעם נגד ההדלפות של גלנט מדיונים ביטחוניים. הוא סבר שזה איום משמעותי על ביטחון ישראל".
למרות העיתוי, הם טענו: "אין שום קשר לעניין גיוס החרדים בפיטורים, מכיוון שמי שהתנגד לחוק הגיוס זה יואב גלנט ולכן אנו מקווים שעכשיו נוכל אולי להתקדם בכיוון יותר טוב בעניין גיוס חרדים".
הערב, כאמור, הודיע נתניהו לגלנט על סיום כהונתו. מי שיחליף את גלנט במשרד הביטחון הוא השר ישראל כ"ץ, שאת מקומו במשרד החוץ ימלא השר גדעון סער. בתגובה לפיטורים כתב גלנט: "ביטחון מדינת ישראל היה - ותמיד יישאר - משימת חיי". בכיר בממשלה תקף: "שר הביטחון הוקרב על מזבח חוק ההשתמטות".
לאור הפיטורים החלו להישמע קריאות למחאות נרחבות ברחבי הארץ, כפי שהיה בפעם הראשונה שפיטר ראש הממשלה את שר הביטחון, בחודש מרץ אשתקד. יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן, מיהר לצייץ בחשבונו ברשת X: "צאו לרחובות!". גם יו"ר המחנה הממלכתי תקף: "פוליטיקה על חשבון ביטחון המדינה".