שערים אוטומטיים. עמדות החתמת תעודות ודרכונים. מכשירי שיקוף. מסכים רבים ובהם הסברים לבאים. תקרה גבוהה. כל אלו היו חלק מהטרמינל המשודרג במעבר ארז. עכשיו יש שם בעיקר הריסות.
תיעוד ראשון מאז מתקפת הפתע של חמאס מראה את ההרס העצום שגרמו מאות המחבלים לטרמינל במעבר ארז, דרכו עברו מדי שבוע 17 אלף פועלים מעזה כדי להתפרנס בישראל ולקבל שכר הגבוה פי 12 מהשכר הממוצע ברצועת עזה. צפו בתיעוד, בפתח הכתבה.
עובדי מעבר ארז של רשות המעברים במשרד הביטחון חזרו היום למעבר, לראשונה מפרוץ המלחמה, כדי לאמוד את הנזק ולתעד את ההרס העצום שגרמו מחבלי חמאס למעבר - ששימש לכניסת אלפי תושבי עזה מדי יום לעבודה, למסחר ולטיפולים רפואיים.
ישראל הקימה את המעבר אחרי ההתנתקות, אך מ-2007 ולמשך יותר מעשור הוא המתין כסוג של פיל לבן לתקופות משגשגות ושקטות יותר. בשנה שעברה - עם העלייה המשמעותית במספר הפועלים הפלסטינים שעברו במעבר - שודרג אולם הנכנסים של הטרמינל, כך שהתאפשר בידוק בטחוני מתקדם, עם סריקות הדמיה טכנולוגיות.
שלב ביקורת הגבולות התבצע מרגע השדרוג באופן אוטומטי, על בסיס מערכת ביומטרית של זיהוי פנים, בדומה לנתב"ג ומעברים ביהודה ושומרון. גם עמדות הבידוק בוטלו ובמקומם נפרסו שערים אוטומטיים, שנפתחים עם זיהוי ודאי של תווי הפנים והצמדת תעודה מגנטית. אפילו מבני השירותים והתשתיות שודרגו, וכך גם מגרש החניה.
כל אלו הם נחלת העבר, לאחר הפשיטה של אלפי מחבלי חמאס על עוטף עזה ביום הראשון של המלחמה. אחת הנקודות המרכזיות של הפשיטה היה מוצב מעבר ארז הסמוך, וגם דרך הטרמינל פשטו לשטח ישראל אנשי כוח נוחבה.