גורמים בארה"ב הזהירו אמש (רביעי) שהפלישה הרוסית לאוקראינה מתקרבת ועלולה לצאת לדרך בכל רגע, ושההערכה היא שוולדמיר פוטין מתכנן מתקפה נרחבת. לפי דיווחים, בממשל האמריקני הזהירו את ממשלתו של נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, מפלישה נרחבת ומיידית. גורם בכיר בארה"ב אמר לאתר ניוזוויק כי קייב קיבלה מוושינגטון התרעה על מתקפה שתחל "בתוך 48 שעות".
החשש ממלחמה במזרח אירופה - עוד כותרות:
• מדריך למשבר האוקראיני
• הסנקציות שהוטלו, ואלו שבקנה
• ישראל מצדדת באוקראינה, אך לא מגנה את רוסיה
• רוסיה מפנה את השגרירות בקייב
בכיר אמריקני ששוחח עם כתבים בפנטגון ונשאר בעילום שם טען שפוטין משלים את הכנותיו לפלישה נרחבת לאוקראינה - ולמעשה כבר יכול להתחיל במתקפה. הבכיר אמר ש-80% מהכוחות הרוסיים בגבולותיה של אוקראינה נמצאים בעמדות שלהם - כלומר מוכנים לפעולה אם יקבלו הוראה לתקוף. לפי BBC, שלשום בין 40 ל-50 אחוזים מהכוחות הרוסיים בגבול היו בעמדותיהם.
לפי הבכיר האמריקני הכוחות הרוסיים "הכי מוכנים שאפשר" לפלישה לאוקראינה. הוא ציין שחלקם "קרובים למדי" לגבול אוקראינה, ונמצאים במרחק של 5 עד 30 ק"מ בלבד מהגבול.
ארה"ב מעריכה שרוסיה ריכזה יותר מ-150,000 חיילים ברוסיה ובבלארוס, בקרבת הגבולות עם אוקראינה. "הם מוכנים לצאת לדרך, פשוטו כמשמעו", אמר הבכיר. הוא הוסיף שרוסיה שלחה לאזור "קרוב ל-100% מהכוחות שהערכנו שפוטין יזדקק להם" כדי לבצע פלישה נרחבת לאוקראינה. הכוחות הרוסיים הם בעיקר קרקעיים, אך לפוטין יש גם יותר מ-10 ספינות מלחמה בים השחור.
הבכיר האמריקני ציין שהפלישה עלולה לצאת לדרך בכל רגע, ואמר על פוטין: "הוא הכי מוכן שאפשר. אנחנו אומרים את זה עכשיו מדי יום, ובהחלט ייתכן שהיום זה היום". הוא הוסיף שארה"ב "עדיין לא יכולה לאשר שהכוחות הרוסיים נכנסו לחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה", על רקע דיווחים שחיילים וטנקים רוסים כבר חצו את הגבול והגיעו לאזורים שבשליטת הבדלנים.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הצהיר בסוף השבוע כי אין לו ספק שפוטין קיבל החלטה לפלוש, וכי "יש סיבה להאמין" שהמתקפה תכלול גם את עיר הבירה קייב. לפי דיווח של CNN, ממידע מודיעיני עדכני עולה כי נשקפת סכנה לעיר חרקוב - העיר השנייה בגודלה באוקראינה, שנמצאת כ-25 ק"מ בלבד מהגבול.
הלילה נכנס לתוקף באוקראינה מצב חירום של 30 יום, לאחר אישור הפרלמנט במדינה. אוקראינה קראה לאזרחיה השוהים ברוסיה לחזור הביתה. "אני לא יכול לחזות מה יהיה הצעד הבא של רוסיה ושל הבדלנים ומה יהיו ההחלטות האישיות של נשיא רוסיה", אמר הנשיא זלנסקי. הצבא הודיע על גיוס חיילי מילואים, ויגייס 36,000 איש. האזרחים יהיו רשאים לשאת נשק ל"הגנה עצמית".
אתמול נמשכו חילופי האש בין הצבא האוקראיני לבדלנים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה, יום אחרי שפוטין, שהודיע על הכרה בעצמאותם של המחוזות הבדלניים באזור, קיבל את אישור הפרלמנט הרוסי לשלוח לאזור "כוח לשמירת שלום". עדי ראייה דיווחו לרויטרס על שיירות של הצבא הרוסי שעושות את דרכן למחוז דונייצק מאזור הגבול עם אוקראינה, שכוללות תשעה טנקים.
רוסיה טוענת שהיא שואפת להגן על המחוזות הבדלניים הפרו-רוסיים במזרח אוקראינה, שם רבים מהתושבים מחזיקים באזרחות רוסית. פוטין אמר אתמול שהכוחות יחצו את הגבול בהתאם להתפתחויות בשטח. אמש דיווח גורם בקרמלין שמנהיגי המחוזות הבדלניים במזרח אוקראינה ביקשו מפוטין עזרה בהתמודדות מול "התוקפנות" של הצבא האוקראיני.
קייב מזהירה ממתקפה מבוימת במפעל כימיקלים בקרים
אתמול אחר הצהריים הודיעו גורמים באוקראינה שאתרים ממשלתיים נפלו במתקפת סייבר - האחרונה בסדרת מתקפות בשבועות האחרונים שקייב מייחסת למוסקבה. הדיווחים על המתקפות מעוררות עניין בעולם, מכיוון שלפי הערכות במערב פלישה רוסית תלווה במתקפת סייבר.
שר החוץ האוקראיני, דמיטרו קולבה, דיווח אמש על פינוי של עובדי מפעל כימיקליים בחצי האי קרים - שרוסיה סיפחה מאוקראינה ב-2014. הוא טען כי ייתכן שמדובר בפרובוקציה נוספת של רוסיה, על רקע דיווחים שהיא והמורדים אחראים למתקפות מבוימות שנועדו "להצדיק" פלישה. "נראה שלמוסקבה אין שום גבולות בניסיונות שלה לייצר תירוצים שקריים להמשך התוקפנות", אמר.
שגרירת ארה"ב באו"ם הזהירה שפלישה נרחבת של רוסיה לאוקראינה תיצור "משבר פליטים" בקנה מידה עולמי. לפי השגרירה, לינדה תומאס גרינפלד, מספר הפליטים האוקראינים במקרה של מלחמה עלול להגיע ל-5 מיליון, בנוסף ל-3 מיליון האזרחים שלדבריה כבר נפגעו מהפעולות הרוסיות במזרח אוקראינה. "אם רוסיה תמשיך בדרך שלה זה עלול - לפי ההערכות שלנו - ליצור משבר פליטים חדש, אחד הגדולים שאיתו יתמודד העולם כיום", אמרה השגרירה בעצרת האו"ם.
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש אמר לעצרת הכללית שהעולם ניצב בפני "סכנה", ותיאר את המתיחות במזרח אירופה בתור המשבר הביטחוני הגדול בעולם בשנים האחרונות.
השגריר הרוסי אמר מנגד שהמתיחות כיום בגבול היא תוצאה של המהפכה בקייב ב-2014 - שבה הודח הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ'. הוא טעון שמאז הדחת ינוקוביץ' מבצעת ממשלת אוקראינה "רצח עם" בחבל דונבאס. באוקראינה ובמערב דוחים את הטענות הרוסיות על "רצח עם" באזורים הבדלניים, ואומרים שמדובר בחלק מהניסיונות של הקרמלין לייצר תירוץ לפלישה.
מוקדם יותר החלה רוסיה לפנות את הצוות בשגרירות בקייב, אחרי שאמרה שנשקפת סכנה לשלומם של הדיפלומטים במדינה השכנה. הרוסים הורידו את דגל הלאום מהשגרירות בבירה האוקראינית.
פורסם לראשונה: 22:10, 23.02.22