סוכנויות הידיעות באיראן דיווחו שהרפובליקה האיסלאמית חימשה היום (שבת) ספינות של משמרות המהפכה במפרץ הפרסי במל"טים, ובטילים שמגיעים לטווח של עד 1,000 ק"מ.
הדיווחים מאיראן מגיעים אחרי הפרסומים לפיהם ארה"ב שוקלת להציב כוחות חמושים על ספינות מסחריות במצר הורמוז שבמפרץ הפרסי, כדי למנוע מקרים של השתלטות איראנית על כלי השיט.
בשנים האחרונות השתלטה איראן בכמה הזדמנויות על ספינות שעוברות במצר הורמוז - שם עוברת כחמישית מאספקת הנפט העולמית. איראן טענה כי כוחותיה השתלטו על הספינות בגלל הפרות של חוקי השיט והסחר, אך פרשנים הגדירו את המעשים כניסיון להפעיל לחץ על המערב בנוגע להסכם הגרעין. חלק מהספינות שוחררו רק אחרי שמדינות השתלטו על ספינות איראניות בתגובה.
הפנטגון שלח בחודש שעבר מטוסי F-35 ו-F-16 וספינת קרב למזרח התיכון כדי לפקח על נתיבי מים מרכזיים בעקבות מקרים שבהם כוחות איראניים תפסו והטרידו כלי שיט מסחריים באזור. תגבור הכוחות האמריקני משך את תשומת הלב של איראן, שהעבירה מסר לשכנותיה כי "האזור איננו זקוק לזרים שיספקו ביטחון". החשש הוא שהצבת חיילים אמריקנים על ספינות מסחריות תסלים עוד יותר את המתיחות באזור.
בדיווח של סוכנות הידיעות הממלכתית של איראן, IRNA, נאמר היום כי "סוגים שונים של מל"טים וכמה מאות טילי שיוט וטילים בליסטיים עם טווח של 300 עד 1,000 ק"מ, נמנים על המערכות והציוד שהתווספו היום לצי של משמרות המהפכה".
מפקד הצי של משמרות המהפכה, עלירזא טאנגסירי, אמר שהטילים שנמצאים מהיום ברשות הספינות של הצי מדויקים יותר, ומגיעים לטווח ארוך יותר. הוא הוסיף שטילי השיוט יכולים לתקוף כמה מטרות במקביל, ולשנות את מסלולם אחרי ההמראה.
בחודש מאי הודיע הבית הלבן שממשלו של הנשיא ג'ו ביידן יבצע צעדים נוספים באזור, אך לא פירט אז מה הם כוללים. גורם המעורה בנושא, שדיבר בעילום שם עם סוכנות הידיעות רויטרס, אמר כי צבא ארה"ב כבר אימן כמה נחתים במזרח התיכון לקראת הצבתם על כלי השיט. עוד ציין הגורם כי בסופו של דבר ההחלטה אם להציב חיילים שיסייעו לספינות במסען במצר הורמוז היא של החברות שברשותן נמצאים כלי השיט - מסע שבחלקו יכול להיות מסוכן, במיוחד באזור המצר.
בחודש שעבר ארה"ב הודיעה כי מנעה מאיראן להשתלט על שתי מכליות נפט ששטו במים בינלאומיים במפרץ הפרסי. בהודעה שפרסם הצי האמריקני נמסר כי הצי האיראני פתח באש לעבר אחת המכליות, אבל בשני המקרים האיראנים נסוגו כשהספינות האמריקניות נענו לקריאות המצוקה ששיגרו הספינות המסחריות. טהרן טענה אז כי יש לה צו מבית משפט איראני שמאפשר לתפוס את המכליות במצר הורמוז שנמצא בין איראן לעומאן.