כמעט ארבעה חודשים חלפו מאז טבח 7 באוקטובר. יותר משלושה חודשים עברו מתחילת התמרון ברצועת עזה. וכעת, מנתונים חדשים שמתפרסמים בתחקירים ב-BBC וב"גרדיאן", נראה הנזק העצום לבתים ברצועה, בעקבות המלחמה שבה פתח חמאס.
מניתוח נתונים חדש שפורסם ב-BBC עולה כי יותר מחצי מהבניינים ברצועה נפגעו או נחרבו מתחילת המלחמה. מתמונות הלוויין נראה כי ההפגזות בדרום ובמרכז הרצועה התגברו מאז תחילת דצמבר, כשחאן יונס היא המוקד.
לפי ההערכות המבוססות על אותו ניתוח נתונים, בין 144 אלף ל-175 אלף בניינים ברצועה ניזוקו או נחרבו - מדובר ב-50% עד 61% מהמבנים בעזה. הניתוח נעשה על ידי החוקרים קורי שר מאוניברסיטת הסיטי בניו יורק וג'יימון ואן דן הוק מאוניברסיטת אורגון סטייט, וכלל השוואת תמונות כדי לבחון שינויים בגבהים או בתצורה של מבנים, על מנת לזהות נזק.
בחאן יונס לבדה ניזוקו או נחרבו 38 אלף בתים (46% מכלל המבנים), 1,500 מהם בשבועיים האחרונים. אחד מאותם בניינים הוא מגדל אל-פארה, בניין מגורים בן 16 קומות במרכז העיר שהיה הבניין הגבוה ביותר באזור - עד ששוטח ב-9 בינואר.
באחת התמונות שפורסמו ב-BBC נראית חזית מסעדת סנביל מחאן יונס, כמה חודשים לפני תחילת המלחמה, אל מול ההרס במסעדה ובצומת שליד, אחרי כניסת צה"ל לעיר. "ניתחנו בעבר תמונות מאוקראינה, מחלב שבסוריה ומאזורים אחרים, אבל ההיקף והמהירות של הנזק יוצאי דופן. מעולם לא ראיתי כל כך הרבה נזק שמתרחש כל כך מהר", אמרה החוקרת שר.
בתמונות הלוויין נראה גם נזק כבד לאזורים חקלאיים, כולל מטעים ויבולים. חקלאים עזתים שהתראיינו בכתבה יצאו נגד הפגיעות באותם אזורים, והיו גם שטענו לפגיעה מכוונת. בצה"ל אמרו מנגד ל-BBC כי איתרו כניסות למנהרות של חמאס ואתרי רקטות באזורים חקלאיים שונים. "הצרכים המבצעיים מחייבים לתקוף או להשמיד את המקומות הללו. ייתכן שהנזק הסביבתי הוא תוצאה של לחימה או חילופי אש", הסבירו.
שינוי בולט נוסף בתוואי הרצועה הוא זה שהתרחש וממשיך להתרחש בחלק הדרומי ביותר שלה, ליד הגבול עם מצרים. בחודשיים האחרונים הוקמו בכל פינה באזור ההומניטרי אל-מוואסי שברפיח אוהלים ומבנים ארעיים אחרים עבור המפונים משאר חלקי הרצועה, וכעת שטח זה משתרע על פני 3.5 קמ"ר. ב-BBC השוו זאת לכמעט 500 מגרשי כדורגל.
בתחקיר מקביל שפורסם ב"גרדיאן" הבריטי והתמקד בשלוש שכונות בעזה, נמצא כי נגרם בהן נזק ליותר מ-250 בנייני מגורים, 17 בתי ספר ואוניברסיטאות, 16 מסגדים, שלושה בתי חולים, שלושה בתי קברות ו-150 חממות חקלאיות.
אחת מהשכונות שבהן התמקד התחקיר היא שכונת א-זהרא שבמרכז עזה, שבה התגוררו 5,000 תושבים ערב פתיחת המלחמה. בשכונה שלוש אוניברסיטאות, שבתמונות נראה הנזק שנגרם להן.
אחת מהן, אוניברסיטת איסרא, פוצצה על ידי כוחות צה"ל החודש, לאחר ששימשה כבסיס צבאי. בעקבות הסרטון שבו נראה פיצוץ האוניברסיטה, פנו בארצות הברית לישראל בדרישה למתן הסברים. מגדלי א-זהרא - לפחות 24 רבי קומות שבהם גרו יותר מ-3,000 איש, נהרסו בהפצצות אחרות.
בתגובה לטענות בכתבה אמרו בצה"ל כי "חמאס פועל ליד, מתחת ובתוך אזורים מאוכלסים בצפיפות כחלק משיטת הלחימה שלו. אנחנו תוקפים מטרות צבאיות, ומשמידים תשתיות כשהדבר הכרחי על מנת להשיג את מטרות המלחמה".