רוסיה החלה בחודשים האחרונים לשרוף כמויות עצומות של גז במתקן סמוך לגבול שלה עם פינלנד. כך דיווחה אמש (יום ו') רשת BBC, על סמך תחקיר של מומחים ששותף עמה. הגז, כך מעריכים אותם מומחים, היה מיועד במקור עבור גרמניה – שאליה ואל מדינות רבות אחרות באירופה התלויות בגז הרוסי צמצמה מוסקבה באופן משמעותי את אספקתו, בצעד שבמערב בטוחים כי מטרתו לנקום על הסנקציות שהוטלו עליה בעקבות פלישתה לאוקראינה.
ההערכה שהגז יועד עבור גרמניה מבוססת בין היתר על העובדה שהמתקן שבו נשרף כעת הגז, באזור פורטוביה, צפונית-מערבית לסנט פטרבורג, שוכן סמוך לנקודת המוצא של צינור הגז "נורד סטרים 1", צינור תת-ימי שדרכו מועבר הגז הרוסי אל גרמניה. בחודשים האחרונים רוסיה צמצמה כאמור משמעותית את הזרמת הגז דרך הצינור הזה, בטענה שנדרשים בו תיקונים שונים.
רוסיה טוענת שהבעיות הטכניות לכאורה בצינור הגז נגרמות בשל הסנקציות עליה, אולם במערב דוחים את ההסבר הזה – וסבורים שמדובר במהלך מכוון של הקרמלין, שמטרתו לא רק לנקום על הסנקציות אלא גם להגביר את התסכול הפנימי בתוך מדינות אירופה מהשלכות המלחמה. זו, נזכיר, הביאה לזינוק במחירי הגז והנפט ולהחמרה באינפלציה שמשתוללת ברחבי העולם.
המתקן שבו נשרף הגז הוקם רק לאחרונה ומטרתו היא לדחוס את הגז הטבעי לצורה של נוזל – באופן שמאפשר לשנע אותו דרך מכולות בים. עדויות ראשונות על שריפת הגז שם הגיעו כבר בחודש יוני האחרון, וגם תושבים בפינלנד הסמוכה דיווחו על להבת אש ענקית שנראית באופק. הלהבה זו נצפתה אף מהחלל, בצילומים השבוע של לווייני האיחוד האירופי. לפי המומחים שפרסמו את הדוח על שריפת הגז, ממכון מחקר בתחומי אנרגיה בשם Rystad Energy, מדי יום נשרפת במתקן כמות גז אדירה של 4.34 מיליון מטר מעוקב – כמות ששווייה עומד על כ-10 מיליון דולר. המומחים הביעו חשש מההשלכות הסביבתיות של שריפת גז רב כל-כך, והזהירו שהדבר אף עלול להחריף את המסת הקרחונים באזור הארקטי.
הסיבה לשריפת הגז לא ברורה לחלוטין, וחברת הגז הלאומית של רוסיה "גזפרום" סירבה להגיב לדיווח של BBC, אבל המומחים ששוחחו עם הרשת הבריטית מעריכים כי ייתכן שהיא נובעת מקשיים הנובעים בטיפול בגז הרב שכבר לא מוזרם לגרמניה. לדבריהם סביר להניח שרוסיה התכוונה במקור לדחוס את הגז הזה לצורה נוזלית, ומשם אולי לשנע אותו למקומות אחרים בעולם, אך ייתכן שבעיות טכניות במתקן החדש מנעו זאת. הבעיות הללו, לדברי המומחים, עשויות היו להיגרם מהסנקציות המערביות – שמונעות מרוסיה להשיג ציוד מתקדם כגון שסתומים הנדרשים לטיפול בגז.
מיגל ברגר, שגריר גרמניה בבריטניה, אמר ל-BBC כי הוא סבור שהסיבה היא שרוסיה מתקשה למצוא לקוחות אחרים לגז שלה. לדבריו מדובר בעדות נוספת להשפעה הקשה של הסנקציות על כלכלתה של רוסיה. "אין להם מקומות אחרים שאליהם הם יכולים למכור את הגז שלהם, ולכן הם חייבים לשרוף אותו", טען.
באוקראינה בינתיים נמשכים הקרבות גם אחרי חצי שנה של מלחמה, וסוף כלשהו לא נראה באופק. הבוקר דיווח המודיעין הבריטי בעדכון היומי שלו כי בשבוע האחרון נרשמה הסלמה בקרבות בחבל דונבאס, מעוז המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה. לפי המודיעין הבריטי, ככל הנראה מדובר במהלך מכוון מצדה של מוסקבה, במטרה למשוך לדונבאס כוחות אוקראיניים או לקבע שם את היחידות שכבר מוצבות באזור, וזאת על מנת למנוע מקייב לפתוח במתקפת-הנגד הנרחבת שאותה היא מתכננת באזורים הכבושים בדרום אוקראינה.
המודיעין הבריטי דיווח כי קרבות עזים מתחוללים כעת בסביבות העיירות סיברסק ובחמוט, השוכנות צפונית לעיר דונייצק שנמצאת בשליטת המורדים. המושל האוקראיני של מחוז דונייצק, פבלו קירילנקו, מסר הבוקר כי בקרבות בבחמוט נהרגו שני אזרחים ועוד 12 נפצעו. בריאיון לטלוויזיה האוקראינית אמר קירילנקו כי עד כה שני שלישים מהתושבים במחוז ברחו משם בעקבות ההפגזות הרוסיות הכבדות. "אין אף עיירה משמעותית אחת, או עיר כלשהי, שלא נתונה להפגזות", אמר. הצבא הרוסי, נזכיר, ממקד את מאמציו בהרחבת אזורי השליטה של המורדים בדונבאס מאז סוף מרץ, אז נכשל ניסיונו לכבוש את קייב. בחודש שעבר השלים את כיבוש המחוז השני שממנו מורכב חבל דונבאס, מחוז לוהנסק, אבל כבר שבועות ארוכים שלא רשם התקדמות משמעותית בקו החזית בדונייצק.
במקביל, נראה שאוקראינה ממשיכה להיערך למתקפת-הנגד באזורים הכבושים בדרומה, בעיקר במחוז חרסון, חרף ההסלמה בקרבות במזרח. הבוקר מסר הפיקוד הדרומי של הצבא האוקראיני כי כוחותיו שם המשיכו בניסיון לנתק את הכוחות הרוסיים בחרסון מאספקה הזורמת אליהם דרך נהר הדנייפר, וכי הם הפציצו גשר נוסף שמאפשר לחצות את הנהר. התנועה בגשר, כך נטען, הושבתה בעקבות אותה מתקפה. בעדכון שפרסם הצבא האוקראיני נמסר עוד כי הרוסים ממשיכים להפגיז את העיר חרקוב שבמזרח אוקראינה, וכי מטוסים של חיל האוויר הרוסי הפציצו כמה כפרים באזור מיקולאייב שבדרום.
לצד המתקפות הצבאיות, נראה שהאוקראינים ממשיכים בפעולות החבלה מאחורי קווי האויב, בניסיון לערער את השלטון הרוסי באזורים הכבושים: סוכנות הידיעות הרוסית TASS דיווחה כי סגן מפקד משטרת התנועה בעיר הכבושה ברדיאנסק נהרג בפיצוץ שנגרם על ידי "מחבלים אוקראיניים". משרד ההגנה האוקראיני לא הגיב לבקשת סוכנות רויטרס להתייחס לדיווח הרוסי.
החיסול הנטען מגיע כשברקע שורה של פעולות התנקשות דומות נגד פקידים פרו-רוסים או פעולות חבלה שונות באזורים הכבושים. בחודש האחרון אירעו גם כמה פיצוצים שחוללו הרס בבסיסי צבא רוסיים בחצי האי קרים, שאותו סיפחה רוסיה מאוקראינה כבר ב-2014. קייב אמנם לא לקחה עליהם אחריות פומבית, אך גורמים אוקראינים הודו בעילום שם שמי שביצע אותם הן "יחידות עילית" אוקראיניות או פעילים מקומיים שתומכים בקייב ופועלים כ"פרטיזנים".
בתוך כך, בעולם נמשכת הדאגה הרבה מהקרבות באזור תחנת הכוח הגרעינית בזפוריז'יה, הגדולה מסוגה באירופה, שביום חמישי נותקו שני הכורים הגרעיניים הפעילים שלה מרשת החשמל בגלל נזק שנגרם לקווי חשמל משריפה סמוכה. מדובר היה בניתוק הראשון אי-פעם של התחנה מרשת החשמל, ובעולם חששו כי הדבר יביא לפגיעה במערכות הקירור של הכורים, אם כי מערכות הגיבוי הפועלות על גנרטורים הופעלו בעקבות הניתוק.
אמש הודיעה החברה האוקראינית אנרגואטום, המפעילה את המתקן, כי הוא חובר מחדש לרשת החשמל, אך הנשיא וולודימיר זלנסקי הזהיר כי המצב באזור עדיין "מסוכן מאוד". בנאומו הלילי אמש לאומה האשים זלנסקי כי רוסיה היא זו שאחראית לניתוק התחנה מרשת החשמל, ולדבריו "היינו כפסע מקטסטרופה".
השריפה שגרמה לניתוק התחנה מרשת החשמל פרצה לפי הדיווחים בעקבות ההפגזות סמוך למתקן. בשבועות האחרונים דווח על שלל אירועי ירי באזור המתקן, ורוסיה ואוקראינה האשימו זו את זו בתקריות. גם בצהריים טענה מוסקבה כי ביממה החולפת אוקראינה הפגיזה את סביבת התחנה שלוש פעמים, ותוך דקות אחדות טענה אוקראינה כי רוסיה היא שזו הפגיזה את המתקן. טענות שני הצדדים לא ניתנות לאישוש.
בצל החשש מאסון גרעיני גורמים בינלאומיים, בראשותו של יו"ר הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) רפאל גרוסי, קוראים כבר שבועות להימנע מלחימה באזור התחנה ולהכריז עליה כאזור מפורז. סבא"א מבקשת גם ממוסקבה ומקייב לאפשר לה גישה למקום, ולפי הדיווחים צוות פקחים מטעם הסוכנות צפוי להגיע לשם בימים הקרובים.