בצעד נוסף המרמז על שינוי טקטוני ביחסי הכוחות האסטרטגיים במזרח התיכון נפגש היום (ב') בדמשק שר החוץ הסורי עם עמיתו האוקראיני, והכריז כי סוריה רוצה לקיים "קשרים אסטרטגיים" עם קייב. הביקור וההצהרה באים כשברקע תהיות בנוגע לעתיד הכוחות שמחזיקה רוסיה בבסיסים שלה במערב סוריה, ובנוגע למידת ההשפעה שתישאר לה שם כעת, עם עליית השלטון החדש בראשותו של אבו מוחמד אל-ג'ולאני.
6 צפייה בגלריה
נשיא רוסיה פוטין בביקור ב אוזבקיסטן, אבו מוחמד אל-ג'ולאני
נשיא רוסיה פוטין בביקור ב אוזבקיסטן, אבו מוחמד אל-ג'ולאני
אל-ג'ולאני ופוטין. לא רוצה שהרוסים יעזבו לא יפה
(צילום: SANA / AFP, צילום: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo/ AP)
6 צפייה בגלריה
שליט סוריה אבו מוחמד אל ג'ולאני עם שר החוץ של אוקראינה אנדריי סיביהה דמשק
שליט סוריה אבו מוחמד אל ג'ולאני עם שר החוץ של אוקראינה אנדריי סיביהה דמשק
שליט סוריה ושר החוץ האוקראיני היום. "המשטר הרוסי ומשטר אסד תמכו זה בזה כי שניהם נשענו על אלימות ועינויים"
(צילום: REUTERS/Khalil Ashawi)
רוסיה, נזכיר, הייתה בעלת בריתם הגדולה של השליטים לבית משפחת אסד במשך חמישה עשורים, ובמהלך מלחמת האזרחים היא הצילה את משטרו של בשאר אסד מקריסה כשהתגייסה לסייע לו במבצע הפצצות נגד המורדים, בהם אנשיו של אל-ג'ולאני. בתמורה לסיוע ארוך השנים של רוסיה אפשרה לה סוריה להשתמש בבסיסי אוויר וים בלטקייה ובטרטוס כבסיסי אם לפעילותה במזרח התיכון, וכך לשמר ולחזק את כוחה הצבאי והגאופוליטי. עם הפלת משטרו של אסד בתחילת החודש הייתה רוסיה היעד שאליו ברח עם בני משפחתו, והנשיא הרוסי ולדימיר פוטין העניק להם מקלט מדיני.
רוסיה היא כמובן גם יריבתה הגדולה של אוקראינה, ובשנים האחרונות היא כבשה כמעט חמישית משטחה. משטרו של אסד היה אחד המשטרים היחידים בעולם שמיהרו להכיר בהחלטת רוסיה לספח אליה רשמית את ארבעת המחוזות האוקראיניים שכבשה – דונייצק, לוהנסק, חרסון וזפוריז'יה. כעת כשהאופוזיציה הסורית שנגדה נלחמו אסד ופוטין היא המחזיקה בשלטון בדמשק, רבים תוהים כמה תיפגע מכך מוסקבה. בצל הערכות שהשליט החדש אל-ג'ולאני ינקום בה, ממש אתמול הוא ניפק הצהרה פייסנית-משהו כשאמר כי על אף עימותי העבר בין אנשיו לבין מוסקבה לסוריה ולרוסיה יש אינטרסים משותפים, והוא לא היה רוצה לראות את הרוסים "עוזבים באופן שאינו הולם את היחסים בין הצדדים".
6 צפייה בגלריה
שר החוץ של סוריה אסעד חסן א שיבאני עם שר החוץ של אוקראינה אנדריי סיביהה דמשק
שר החוץ של סוריה אסעד חסן א שיבאני עם שר החוץ של אוקראינה אנדריי סיביהה דמשק
שרי החוץ של סוריה ואוקראינה. קייב מציעה לעזור באיסוף ראיות לפשעי מלחמה
(צילום: Ali Haj Suleiman/Getty Images)
6 צפייה בגלריה
מחסני תבואה במחוז אודסה אוקראינה
מחסני תבואה במחוז אודסה אוקראינה
מחסן תבואה באודסה. אוקראינה היא יצואנית ענק של דגנים
(צילום: רויטרס)
היום הגיעה לדמשק משלחת אוקראינית בראשותו של שר החוץ אנדריי סיביהה, והוא נועד עם שר החוץ הסורי החדש אסעד חסן א-שיבאני. בפגישה ביניהם הצהיר א-שיבאני כי "יהיו שותפויות אסטרטגיות בינינו לבין אוקראינה ברמות הפוליטית, הכלכלית והחברתית, ויהיו גם שותפויות מדעיות. אין ספק שהעם האוקראיני עבר את אותה החוויה ואת אותו הסבל שאנחנו עברנו במשך 14 שנות מלחמת האזרחים".
סיביהה, שנפגש גם עם אל-ג'ולאני, הודיע במהלך ביקורו כי אוקראינה תשגר עוד משלוחי סיוע לסוריה, אחרי שהודיעה כבר קודם לכן על הגעת 20 משלוחי קמח מחר. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הכריז בסוף השבוע כי ארצו תשלח 500 טונות של חיטה לסוריה במסגרת התוכנית ההומניטרית של ארצו Grain from Ukraine ("דגנים מאוקראינה"), בשיתוף עם תוכנית המזון העולמית של האו"ם. אוקראינה היא יצואנית ענקית של תבואה, וזה שנים שהיא מייצאת חיטה ותירס למדינות במזרח התיכון, אבל עד כה היא לא ייצאה אותם לסוריה, שבמקום זאת הייתה מייבאת את המזון מרוסיה. המשלוחים הללו מרוסיה לסוריה הושעו לאחרונה בגלל חוסר הוודאות של הרוסים לגבי השלטון החדש בדמשק ועיכובים בתשלום.
6 צפייה בגלריה
שר החוץ של סוריה אסעד חסן א שיבאני
שר החוץ של סוריה אסעד חסן א שיבאני
השר סורי א-שיבאני. שיתוף פעולה בכל הרמות
(צילום: Ali Haj Suleiman/Getty Images)
6 צפייה בגלריה
ספינות הצי הרוסי בבסיס הימי בטרטוס, סוריה ב-5/12
ספינות הצי הרוסי בבסיס הימי בטרטוס, סוריה ב-5/12
בסיס הצי הרוסי בטרטוס. ייאלצו להתפנות?
(צילום: SATELLITE IMAGE ©2024 MAXAR TECHNOLOGIES / AFP)
ביקורו של שר החוץ האוקראיני בדמשק בא בשעה שבעולם בוחנים כל פגישה והצהרה הקשורים בשלטון הסורי החדש, ומנסים לפענח את כוונותיו. בשבועות האחרונים ניכר כי אל-ג'ולאני ואנשיו מתרחקים מאיראן ומרוסיה, רוקמים קשרים עם המערב ועם מדינות המפרץ, ובראש ובראשונה מקיימים יחסים הדוקים עם טורקיה, שסייעה למורדים לאורך כל שנות מלחמת האזרחים. עם זאת הצהרתו הפייסנית-משהו של אל-ג'ולאני אתמול כלפי רוסיה מלמדת כי הוא עדיין שומר את הקלפים קרוב לחזה ומשאיר את האופציות פתוחות. אף כי מדינות שונות במערב כבר כוננו קשרים עם משטרו של אל-ג'ולאני בשבועות האחרונים, רבים בארה"ב, באירופה וגם בישראל חושדים שההצהרות המתונות שהוא משמיע הן ניסיון לשטות בעולם, ושבכוונתו לכונן בסופו של דבר בסוריה משטר טרור, כיאה לארגון הג'יהאד שממנו צמח, אל-קאעידה.
בפגישה היום בדמשק אמר שר החוץ האוקראיני כי הוא מקווה שסוריה "תהפוך למדינה שמכבדת את הדין הבינלאומי" וכי ארצו מוכנה לחלוק עם המשטר החדש את הניסיון שלה באיסוף של ראיות וניהול חקירות נגד מי שביצעו פשעי מלחמה: "המשטר הרוסי ומשטר אסד תמכו זה בזה משום שהבסיס שלהם היה אלימות ועינויים", אמר.