בשיחתם של נשיאי רוסיה ואיראן, ולדימיר פוטין ומסעוד פזשכיאן, הסכימו השניים על "חשיבות שיתוף הפעולה עם טורקיה" בפתרון המשבר בסוריה – שם מתקשה צבא אסד להדוף את מתקפת הפתע של המורדים. חלק מכוחות המורדים שרשמו הישגים משמועתיים מול צבא אסד נתמכים על-ידי טורקיה, שעשויה להיות המרוויחה הגדולה מהקרבות בצפון סוריה.
בסוכנות הידיעות AFP נכתב שלמרות שנשיא סוריה בשאר אסד דחה את ההצעה של נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן לסייע במשבר, נראה שלאנקרה יהיה תפקיד חשוב בקבלת ההחלטות שישפיעו על תמונת המצב בשטח. היא עשויה לנצל את המצב - ואת ההשפעה שיש לה על חלק מכוחות המורדים שנלחמים באסד - כדי לטפל בבעיית הפליטים הסורים בשטחה, וכן באיום הכורדי לאורך הגבול.
ארדואן קרא אתמול "לשים סוף לחוסר היציבות בסוריה", ולנסח הסכם לסיום מלחמת האזרחים שפרצה ב-2011. שר החוץ הטורקי הקאן פידאן, שנפגש אתמול עם מקבילו האיראני עבאס אראקצ'י, אמר כי ההתקדמות המהירה של המורדים בצפון סוריה – שכבשו בסוף השבוע את העיר חלב, מראה שאסד חייב להתפייס עם בני עמו ולקיים דיאלוג עם האופוזיציה.
בניגוד לאראקצ'י, שהאשים את ישראל במתקפת הפתע שהחלה בשבוע שעבר נגד הצבא הסורי, פידאן אמר שהסיבה היא הסירוב של אסד לנהל דיאלוג עם האופוזיציה - ושהמתקפה לא קשורה להתערבות זרה. הוא אמר שטורקיה מוכנה לתרום את חלקה בקידום הדיאלוג בין הצדדים.
הפרשנים ששוחחו עם AFP אמרו שלטורקיה יש היסטוריה ארוכה של "שיתוף פעולה" עם הייאת תחריר א-שאם – ארגון המורדים הג'יהאדיסטי שפתח במתקפת הפתע ביום רביעי (בהמשך הצטרפו לארגון כוחות נוספים של המורדים הסורים). לפי הפרשן הטורקי עומר אוזקילג'יק, "אפשר לומר בפירוש שהייתה תמיכה עקיפה של הטורקים במתקפה הזאת, אך לא הייתה מעורבות טורקית ישירה". לדבריו, המתקפה אמורה הייתה להתרחש באוקטובר – אך טורקיה הורתה למורדים להמתין.
"המגעים עם אסד כשלו - וארדואן אישר את מתקפת המורדים"
פרשן אחר, צ'רלס ליסטר האמריקני, אמר ל-AFP גם הוא כי "המתקפה בחלב הייתה אמורה להיות באמצע אוקטובר, אך טורקיה עיכבה אותה". לפי אוזקילג'יק, ארדואן נתן אור ירוק למתקפה רק אחרי שהמאמצים של טורקיה לנרמל את היחסים עם משטר אסד עלו בתוהו.
בתחילת מלחמת האזרחים הסורית ניתקו אנקרה ודמשק את היחסים. משנת 2016 נמצאים כוחות טורקיים בצפון סוריה ושולטים בחלקים מאזור הגבול בין המדינות, שם הם פועלים נגד ארגון YPG הכורדי - שאותו מגדירה אנקרה כשלוחה של המחתרת הכורדית (PKK). המחתרת מוגדרת כארגון טרור לא רק באנקרה, אלא גם במערב. בשנים האחרונות פתחה טורקיה בכמה מבצעים בשטח סוריה נגד הכוחות הכורדיים, שנועדו להרחיק אותם מהגבול.
מנובמבר 2022 מנסה ארדואן לשקם את היחסים עם אסד, אך עד כה המאמצים כשלו. התקווה של ארדואן היא שנרמול היחסים עם דמשק יסלול את הדרך לחזרתם של מיליוני הפליטים הסורים שברחו לטורקיה בשנות המלחמה, ומכבידים על המדינה. בחודש יולי אמר ארדואן כי הוא מוכן לארח את אסד "בכל עת", אך אסד הצהיר שהוא ייפגש איתו רק בתמורה להסגת הכוחות הטורקיים מסוריה.
בינתיים המורדים שנתמכים על-ידי טורקיה רושמים הישגים בשטח: לפי מרכז המעקב הסורי אחר זכויות אדם, שלשום כבשו מורדים פרו-טורקים את תל ריפעת, עיירה מצפון לחלב, וכן את הכפרים הסובבים אותה. ברוסיה ובאיראן מקווים כעת שהשפעתה של טורקיה על חלק מארגוני המורדים – בהם הייאת תחריר א-שאם – תסייע לפתור את המשבר.
"עכשיו, עם השינוי בשטח, מאזן הכוחות בסוריה השתנה: טורקיה היא כיום השחקנית החזקה ביותר בסוריה, ואיראן ורוסיה ככל הנראה ינסו לנהל איתה משא ומתן", אמר הפרשן אינג'ליק. פיראס קונטאר, איש אופוזיציה סורי, אמר ל-AFP שלמרות שלטורקיה יש השפעה מסויימת על הייאת תחריר א-שאם, לארדואן "כבר אין את היכולת לעצור" את הארגון הג'יהאדיסטי.
ההשפעה הטורקית על המורדים תרמה ב-2020 להסכם הפסקת אש בצפון סוריה, בין כוחות אסד למורדים. מאז אותו ההסכם, שהושג בתיווך טורקי ורוסי, פסקו רוב הקרבות במלחמה. המתקפה שהייתה ברביעי האחרון היא הגדולה מאז 2020.
פורסם לראשונה: 23:58, 02.12.24