הרשויות באוקראינה מדווחות על מתקפת סייבר שאירעה הערב (יום ג') נגד משרד ההגנה האוקראיני ושני בנקים אוקראיניים. לדבריהן, המתקפה גרמה בין השאר לחסימת הגישה לאתר של משרד ההגנה. הדיווח הזה בא כשברקע החשש מפלישה צבאית של רוסיה לאוקראינה בצל העימות בין מוסקבה למערב. בשבועות האחרונים הועלתה האפשרות שפעולה רוסית נגד אוקראינה תכלול מתקפת סייבר, ולכן הדיווח על השיבושים הערב מעורר עניין בעולם.
"המרכז האוקראיני לתקשורת אסטרטגית ולביטחון מידע", השייך למשרד התרבות של אוקראינה, פרסם הודעה על מתקפת הסייבר, ובה הוא נמנע מלציין מפורשות מי עומד לדעתו מאחורי המתקפה – אבל הפנה אצבע מאשימה לרוסיה: "אין לשלול את האפשרות שהתוקפן השתמש בשיטות של תרגילים קטנים מלוכלכים משום שתוכניות המתקפה (הנרחבות יותר שלו) אינן עובדות". אוקראינה האשימה בשבועות האחרונים כבר כמה פעמים את רוסיה במתקפות סייבר.
בהודעה שהופיעה הערב באתר האינטרנט של משרד ההגנה האוקראיני נכתב כי מתבצעות בו עבודות תחזוקה. בחשבון הטוויטר שלו צייץ המשרד כי נראה שהאתר שלו נמצא תחת מתקפת סייבר וכי הוא פועל להשיב את הגישה אליו. בנק אוקראיני בשם "אושדבנק" אישר כי נפל קורבן למתקפת סייבר, ומסר כי המתקפה גרמה להאטה בכמה מהמערכות שלו. לפי "המרכז לתקשורת אסטרטגית" משתמשים של בנק אחר, Privatbank, נתקלו בבעיות בכל הקשור לתשלומים באפליקציה של הבנק.
הדיווח על מתקפת הסייבר בא ממש בשעה ששר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן שוחח בטלפון עם שר החוץ של רוסיה סרגיי לברוב. בתום השיחה מסר משרד החוץ הרוסי כי לברוב הדגיש בה את הצורך להמשיך לעבוד יחד וקרא ל"דיאלוג פרגמטי" בנושא הביטחון. עוד נמסר כי לברוב אמר לבלינקן ש"הרטוריקה האגרסיבית" שנוקטת וושינגטון אינה מתקבלת על הדעת.
בתוך כך, במערב ממשיכים להתייחס בספקנות להודעה הרוסית מהבוקר על כך שמוסקבה החלה להחזיר לבסיסיהם חלק מהחיילים מגבולות אוקראינה. שגרירת ארה"ב באו"ם לינדה תומס-גרינפילד הצטרפה הערב למזכ"ל נאט"ו, ראש ממשלת בריטניה ומנהיגים אחרים, ואמרה כי לפי שעה אין ראיה לנסיגה של כוחות רוסיים מאזורים הסמוכים לאוקראינה. תומס-גרינפילד מסרה כי כל נסיגה כזו תהיה מבורכת, אולם נכון לעכשיו אין סימנים לכך שהדבר אכן התבצע. בהמשך הערב, ב-22:30 שעון ישראל, צפוי נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לשאת דברים ולעדכן בתמונת המצב במשבר מול רוסיה.
פוטין: "לפתור עכשיו את סוגיית צירוף אוקראינה לנאט"ו"
קודם לכן הערב אותת נשיא רוסיה ולדימיר פוטין למערב כי הוא ממשיך לתת הזדמנות לדיפלומטיה: בתום פגישתו במוסקבה עם קנצלר גרמניה אולף שולץ פיזר פוטין שורה של אמירות שמהן משתמע כי הוא עדיין איננו בוחר באופציה של מתקפה צבאית על אוקראינה, אך תיבל אותן באזהרות חריפות שלפיהן פתרון לדאגותיה הביטחוניות של רוסיה חייב להימצא מיד. "אנחנו לא רוצים מלחמה באירופה", אמר פוטין, אבל לצד זה התריע: "אנחנו רואים את נאט"ו בדלת שלנו, ורוצים לפתור עכשיו את סוגיית ההצטרפות האפשרית של אוקראינה לברית הצפון-אטלנטית". רוסיה, נזכיר, רואה באוקראינה אזור חיץ אסטרטגי בינה לבין המערב, ודורשת שנאט"ו תתחייב שלא לצרף אותה אל הברית לעולם.
בדברים שאמר לאחר פגישתו עם שולץ הבהיר למעשה פוטין כי הוא אינו מוכן להסתפק בדחיית העיסוק בסוגיית צירופה של אוקראינה לנאט"ו, אלא דורש תשובות כעת. פוטין אמר כי רוסיה לא קיבלה עד כה מהמערב שום תשובה "בונה" על ההצעות שהגישה בנוגע להסדרים הביטחוניים החדשים שהיא מבקשת לערוך במזרח היבשת ובמרכזה, ובהצהרה חריפה טען כי באזורים שבשליטת המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה "מתבצע רצח עם", וכי "אנחנו חייבים לפתור את בעיית דונבאס". במערב, נזכיר, הזהירו בשבועות האחרונים כי פוטין צפוי להשתמש בגורלם של התושבים הפרו-רוסים בחבל דונבאס כדי להצדיק פלישה של צבאו לאוקראינה, ולכן הצהרה חריפה כמו שניפק הערב מעוררת מיד תשומת לב.
לצד דבריו החריפים של פוטין, בהצהרתו אפשר היה כאמור לזהות שורה של אמירות שמהן משתמע כי הוא מתכוון להמשיך לתת הזדמנות לדיפלומטיה. פגישת פוטין ושולץ נערכה שעות אחרי שרוסיה הודיעה כי החלה להחזיר לבסיסיהם חלק מהחיילים שהציבה בשבועות האחרונים בגבולות אוקראינה – הודעה שעוררה במערב תקווה קלה כי פניה של מוסקבה אינם למלחמה – ואחר הצהריים הצהיר פוטין בקולו כי התקבלה החלטה על "הסגה חלקית של הכוחות". באיתות למערב שיש נקודות שבהן אפשר להגיע להסכמה בין הצדדים אמר פוטין כי רוסיה מוכנה לדון עם ארה"ב ונאט"ו בצעדים בוני-אמון ולהמשיך לעבוד עם המערב על הביטחון האירופי. הוא ציין כי מוסקבה מוכנה בין השאר לקיים שיחות על הטילים המוצבים ביבשת. "נפעל בהתאם להתפתחויות בשטח, אבל אנחנו רוצים להגיע להסכמות עם שותפינו", אמר פוטין.
קודם לכן היום הודיעה רוסיה כי היא מחזירה לבסיסיהם חלק מהחיילים שהציבה לאחרונה בגבול אוקראינה, ולעגה למערב על כך שבשבועות האחרונים הקפיד להזהיר מפני פלישה רוסית ממשמשת ובאה לאוקראינה. אלא שנאט"ו הזהירה כי חרף ההודעה הרוסית היא איננה רואה בשטח עצמו סימנים להפחתת המתיחות, וראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון הוסיף כי המודיעין שמגיע מהשטח "עדיין אינו מעודד". גם שר החוץ של אוקראינה דמיטרי קולבה הצהיר כי קייב תאמין להצהרות על הפחתת המתיחות רק כשתראה נסיגה של ממש.
בתוך כך, בצהריים הצביע הפרלמנט הרוסי בעד הכרה בשני המחוזות שבשליטת המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה – לוהנסק ודונייצק. ההצבעה אינה מחייבת וההחלטה הועברה להכרעתו של פוטין. הכרה בעצמאות המחוזות הללו תהיה החלטה דרמטית שתשים קץ להסכמי מינסק אשר היו אמורים להסדיר את המצב בין ממשלת אוקראינה למורדים, והיא תחסל כל תקווה להגיע לשלום בין הצדדים. בהסכמי מינסק נקבע כי שני האזורים המנוהלים על ידי המורדים יישארו חלק מאוקראינה, אך הם ישמרו על מעמד מיוחד של אוטונומיה. לרוסיה ולאוקראינה יש דעות שונות מאוד לגבי המשמעות של מעמד זה.
הכרה רוסית בשני המחוזות של המורדים כרפובליקות עצמאיות גם תגביר מבחינת רוסיה את יכולתה לטעון שעליה להתערב צבאית בנעשה במזרח אוקראינה: בשנים האחרונות העניקה מוסקבה אזרחות רוסית ליותר מחצי מיליון תושבים במחוזות אלה, וכפי שעשתה בעבר כשפלשה לגאורגיה ולחצי האי קרים, היא תוכל לטעון שהיא שולחת את צבאה אל חבל המורדים כדי להגן על האזרחים הרוסים מפני הצבא האוקראיני. על כל פנים, אחרי הפגישה עם שולץ הערב הצהיר פוטין כי רוסיה עדיין תומכת בפתרון המשבר בדונבאס על בסיס הסכמי מינסק – הצהרה שממנה משתמע כי לפי שעה לא יתמוך בהכרה בעצמאות המחוזות הבדלניים.