רבים מהישראלים ששוהים כעת באיסטנבול אימצו אמש (שישי) את ההנחיות החדשות - לנוכח ההתראות הקונקרטיות לפיגוע איראני במהלך סוף השבוע - והחליטו להסתגר בבתי המלון. "לא צריך להתגרות בגורל", אומרת אתי אטיאס (55) שנסעה בתחילת השבוע לטורקיה לצורך רפואי. נתנאל אזולאי (18) וחבריו ויתרו על יציאה למסיבה: "כרגע החלטנו להסתגר בחדר".
בכירים בישראל אמרו אמש כי בשל ההתראות נדרשת זהירות יתרה לישראלים ששוהים באיסטנבול: "ישראלים השוהים בעיר כעת - יש לצאת מאיסטנבול. מי שאין באפשרותו, יש לצמצם פעילות למינימום האפשרי, להסתגר בחדרים, להצניע סממנים ישראליים, ולגלות חשדנות מיוחדת כלפי הצעות כאלה ואחרות". גורם ביטחוני רם דרג הוסיף בשיחה עם ynet כי "אנחנו באירוע מתגלגל באיסטנבול, ההנחיה לפיגוע יצאה. חוליות איראניות וחוליות של שכירי חרב טורקים מסתובבות ומחפשות ישראלים בכל מחיר". לדבריו, "לא כל אירוע נוכל לסכל, אני מבקש מהישראלים לחזור לארץ". ככל הידוע, כרגע שוהים בעיר כ-2,000 ישראלים.
אטיאס הגיעה לטורקיה ביום שני ומצאה את עצמה כלואה בחדר בשל החשש מפיגוע נגד ישראלים. "אני מאוד דואגת, אבל באתי לכאן בשביל טיפול שאני לא יכולה לעצור אותו. אני ממש מפחדת, אז אני אוכלת רק בחדר ולא יוצאת. למה להסתכן? אם לא הייתי צריכה את הטיפול הרפואי, לא הייתי נוסעת. גם אם לא יהיה פיגוע, זה לא דברים שצריך לשחק איתם. אני ממש חוששת מהמצב, וביקשתי שכשמוציאים אותי למרפאה שזה יהיה ברכב שלא נראה כמו רכב של תיירים. אני הולכת עם מסכה שמכסה לי כמעט את כל הפנים ואני לא מדברת עברית בכלל, או אנגלית או מרוקאית".
בעקבות המצב, אטיאס החליטה להחליף מלון, ובדרכה למלון החדש היא חוותה אירוע חשוד. "הלכתי לפרוט כסף והנהג הצמוד בינתיים החנה את הרכב. משום מקום פנה אליי מישהו שביקש שאצלם אותו, ואז פתאום קפצו שני שוטרים ושאלו מאיפה אני. כשאמרתי שאני מישראל, הם ביקשו ממני להתרחק, לא לדבר עברית ולא לשוחח עם אנשים שאני לא מכירה. חששתי ממש ואמרתי לנהג לקחת אותי מיד למלון", היא משחזרת.
לדבריה, למרות האזהרות והחששות, הטורקים מקנים תחושת ביטחון. "מרגישים בטוחים ויש הרבה שוטרים סמויים. רואים שהטורקים לא מקבלים את המצב כדי שהתיירות לא תיפגע. אבל עם כל הכבוד להם, אנחנו צריכים לשמור על עצמנו.
"המדינה לא מגזימה עם האזהרות", היא אומרת. "יש כאן התראות חמורות ואנחנו סומכים על כוחות הביטחון שלנו שאומרים לנו את זה. מי שאומר שזה פייק ניוז, מקווה שזה לא יבוא לו בפנים".
אזולאי, שנמצא כעת באיסטנבול, רגיל לנסוע לטורקיה והיה שם כבר יותר מ-15 פעמים לצרכים קוסמטיים. בניגוד לאטיאס, הוא מרגיש בטוח ואף טוען כי ישראל מגזימה עם האזהרות. "ממש חששנו לפני הטיסה", אמר. "היינו אמורים לצאת שמונה חברים, וכמה שעות לפני הטיסה חמישה חברים ביטלו. נסענו בכל זאת ואמרנו שניסע רק ללילה אחד בשביל הטיפול, אבל אחרי לילה אחד אנחנו מרגישים ממש בטוחים ומוגנים".
בעקבות ההתראות הממשיות לפיגוע בסוף השבוע, החליטו אזולאי וחבריו להישאר במלון. "קיבלנו את הידיעה שבשעות הקרובות הולך להיות פיגוע. כרגע החלטנו להסתגר בחדר כדי לראות מה תמונת המצב. אם נראה שהמצב רגוע ומרגיש בטוח להסתובב בחוץ, אולי בכל זאת נצא ונבלה במועדונים. בינתיים הזמנו אלינו לחדר ישראלים שהכרנו".
גם אזולאי מרגיש כי לנוכח המצב הטורקים דואגים לשלומם. "במלון דואגים לנו. ראיתי מישהי עם רעלה על כל הפנים במלון, והלכתי לקבלה וביקשתי לראות שהיא לא מאיראן - והפקיד הראה לנו שהיא ממצרים. הוא גם הראה לנו סרטונים מגופי הביטחון הטורקיים שהם שומרים עלינו".
לדבריו, "הטורקים דואגים לנו פה להכל, והם ממש מרוממים את מצב הרוח שלנו. אנחנו לא מרגישים פה עוינות, העוינות נמצאת רק בתקשורת. לפעמים כשאנחנו מגיעים למקומות עמוסים עם אנשים דתיים, אנחנו לא מדברים עברית. אבל זה נדיר שזה קורה".
לתחושתו, מדינת ישראל מגזימה עם האזהרות. "ברור שיש דברים שאנחנו לא יודעים ושלא יכולים לחשוף, אבל אני אישית לא מרגיש פה שום חשש. מדי פעם חברים ומשפחה מתקשרים אליי ומלחיצים אותי, אבל חוץ מזה הכל רגיל. אבל אנחנו כן שומרים על פרופיל נמוך".
נרימאן מנסא (46) נסעה לפני שבוע לטייל בטורקיה, ממש בתחילת אזהרות המסע, אך טוענת כי למרות האזהרות - היא לא חוששת. "הכל מרגיש פה רגיל", היא אומרת. "אני אישית לא מפחדת ואני ממש לא מסתירה את הזהות הישראלית שלי. אין לי מה להסתיר. אני לא מסתגרת בחדר וממשיכה לנפוש וליהנות ואני מתנהגת כרגיל".
לדבריה, "יש פה מלא ישראלים, יהודים וערבים, ואין כלום ממה שמתארים בחדשות. הכל רגוע. יש הרבה שומרים והמשטרה פרוסה ברחבי העיר ואין שום סכנה. העם הטורקי נחמד אלינו ומכבדים אותנו. המדינה מגזימה באזהרות. אם באמת החדשות היו נכונות, איסטנבול בעצמה הייתה אוסרת טיסות ולא מסכנת את תושביה".
ביום חמישי כבר פרסם המל"ל באופן חריג רשימת כללי זהירות מפורטת לישראלים ששוהים באיסטנבול, בצל אזהרת המסע ברמה 4 של המטה ללוחמה בטרור, בדרגה הגבוהה ביותר, שקוראת לצאת מהעיר ולא לנסוע אליה.
האזהרה, נזכיר, הגיעה בתגובה להתרעות מפני ניסיון איראני לבצע פיגועי טרור נגד תיירים ישראלים בעיר. לגבי שאר טורקיה, האזהרה נשארה זהה ברמה 3, כלומר להימנע מנסיעות בלתי חיוניות. לפי המלצות המל"ל, ישראלים שנמצאים באיסטנבול צריכים לשמור על קשר עם קרובי משפחה בארץ שיוכלו לסייע באיתורם במקרה הצורך ולתת להם את הפרטים המלאים על המלון, הטיסות וטיולים מתוכננים. מעבר לכך, אם יקרה אירוע ביטחוני בעיר, יש לעדכן את קרובי המשפחה במצב.
כמו כן, יש לנעול את דלת החדר במלון ולהימנע מפתיחתה לגורמים לא מזוהים שעשויים להציג את עצמם בדרכים שונות, למשל שירות חדרים, תחזוקה או מסירת משלוח. אם מדובר בשליח, צריך לוודא את אמינותו מול הגורם השולח. בעת שהייה בלובי ובשטחים הציבוריים של המלון, יש לשים לב לפעילות או אנשים חריגים.
בין ההמלצות, הימנעות מהצעות עסקיות או תיירותיות, בדגש על הצעות המתפרסמות ברשתות החברתיות, וזהירות מפני נהגים המציעים שירותי הסעה באקראי. בנוסף, המל"ל מזהיר מפני הסתובבות עם סממנים ישראליים או בילוי במסעדות, בתי מלון ואתרי תיירות המרכזים אליהם קהל ישראלי.
ראש המודיעין האיראני נאבק מול קריאות להדיחו: "בטירוף להוציא פיגוע"
בתוך כך, בימים האחרונים מתקבלים דיווחים מתוך איראן אשר מצביעים על קולות מתוך הממסד הביטחוני האיראני שדורשים להדיח את חוסיין טאייב, ראש ארגון המודיעין של משמרות המהפכה. קולות אלה עולים בעקבות סדרה של מחדלים וכישלונות שאליהם אחראי טאייב: מחדלים ובהם הוא וארגונו אינם מצליחים לעצור את סדרת הפעולות המיוחסות לישראל בתוך איראן - לצד כישלונות רצופים לקדם פעולות תגובה מחוץ לאיראן, בדגש על זירת טורקיה.
דיווחים אלו מתארים את טאייב בימים האחרונים כמו "חיה פצועה ואחוזת תזזית", אשר מתוך חרדה עמוקה למעמדו אל מול ההנהגה העליונה מנסה בטירוף עמוק להוציא בכל מחיר פיגוע נגד ישראלים בטורקיה ובמקומות נוספים. "טאייב, הידוע באישיותו הקיצונית אשר איננה בוחלת באף אמצעי, מנסה בימים האחרונים לקדם פיגוע בישראלים תמימים בטורקיה, והוא עושה זאת מתוך מסע מטורף וחולני של מאבק על מעמדו בתוך הממסד הביטחוני האיראני", אומרים גורמי מודיעין.
המודיעין הישראלי נמצא כעת בדריכות שיא בעקבות ההבנה שישנן כמה חוליות טרור איראניות שזוממות לפגוע בתיירים ישראלים במתווה של חטיפה או פיגועי ירי, וישראל פועלת לסיכול הפיגועים המתוכננים. הנחת העבודה במערכת הביטחון היא שיש בשטח עוד חוליות שלא אותרו והן מנסות "לצוד ישראלים" באמצעות מעקב ברשתות החברתיות וזיהויים באתרי תיירות מרכזיים באיסטנבול.
רק לאחרונה, גורמי ביטחון ישראלים סיכלו יחד עם ארגון הביון הטורקי "מיט" פיגוע משמעותי שתכננו האיראנים נגד יעדים ישראליים על אדמת טורקיה. "הגזרה שם רותחת", אמר בכיר ישראלי שאישר כי בתקופה האחרונה חלה עליית מדרגה בניסיונות הפיגוע האיראניים.
החשש מפיגוע איראני גבר משמעותית בשבועות האחרונים בעקבות חיסולו בחודש שעבר של חסן סיאד חודאי בטהרן, על ידי חמושים שירו בו ליד ביתו, בהתנקשות שאיראן ייחסה לישראל והבטיחה נקמה עליה. ב"ניו יורק טיימס" דווח כי ישראל עדכנה את ארה"ב כי היא זו שעומדת מאחורי החיסול של חודאי, קצין בדרגת קולונל ביחידה 840 בכוח קודס של משמרות המהפכה, שנטען כי הוביל שורה של ניסיונות לפגוע או לחטוף ישראלים בעולם.
באיראן מתו בחודש האחרון כמה מדענים ומומחים, כמו גם אנשי משמרות המהפכה. אחד מהם הוא מדען התעופה איוב אנטזארי, שעל פי דיווחים של אתר החדשות "איראן אינטרנשיונל", אתר המזוהה עם האופוזיציה האיראנית, שמשדר מלונדון וזוכה למימון סעודי, הורעל למוות בארוחת ערב שאליה הוזמן. אנטזארי תועד ב-2019 לצד נשיא איראן דאז חסן רוחאני במפעל בעיר יזד, אף שלאחר מותו הוצג על ידי המשטר האיראני בתור "עובד פשוט של חברת תעשייה".
במקביל לדיווחים על מותו של אנטזארי, דיווחו כלי תקשורת קטנים באיראן גם על מותו של קמרן מלאפור, מדען גרעין איראני שעבד במתקן בנתנז, שם אירעו בעבר כמה פיצוצים שיוחסו לישראל. מותם של אנטזארי או מלאפור לא דווח באתרים רשמיים באיראן, אולם עיתוי המקרים עורר עניין כשברקע שורת האירועים האחרונים באיראן, בין היתר אלה המיוחסים לישראל.
לאור רמת האיום באיסטנבול, יש להחמיר בכל מקרה של חשד או ניסיון פגיעה - לדווח מיידית למשטרה המקומית, ובמקרה חירום לפנות לחדר מצב של משרד הביטחון במספר 052-5303155.
פורסם לראשונה: 23:31, 17.06.22