שבועיים עברו מהתקיפה בדמשק, ומאותו היום איימה בלי הפסקה להגיב והתגאתה ב"יצירת בהלה ברחוב הישראלי" - עד שהלילה (בין שבת לראשון) היא שיגרה מאות כטב"מים ועשרות טילים בליסטיים לעבר ישראל. אחרי שהמתקפה האיראנית החלה, המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי צייץ בקצרה: "משטר הרשע ייענש" - ותושבי טהרן חגגו ברחובות העיר, על אף שנזק כמעט ולא נגרם.
לפי שעה, האיראנים לא רשמו הישגים כבירים במתקפה שבה פתחו הלילה, אחרי שאת רוב השיגורים הצליחה ישראל ליירט בהצלחה בסיוע ארה"ב, בריטניה וירדן. עם זאת, בטלוויזיה האיראנית ניסו להציג לצופים הצלחה בכל זאת, והציגו תיעוד משריפה שהתרחשה בטקסס בחודש שעבר - וטענו שמדובר ב"תוצאה של המתקפה האיראנית על ישראל".
בכיכר פלסטין בטהרן נחשף ציור קיר חדש על בניין, שבו נראה דגל ישראל קרוע כשלידו טילים רבים. לצד הציור הופיע הכיתוב: "הטעות הבאה שלכם תהיה סוף המדינה המזויפת שלכם".
היועץ הצבאי של חמינאי, יחיא רחים ספווי, אמר אתמול: "הציונים, ומי שמגן עליהם, באימה כיוון שהם לא יודעים את אופי התגובה האיראנית", אך גם הרחוב האיראני לא רגוע מהמתיחות הביטחונית שנוצרה.
תושבי איראן עוקבים אחר חילופי הדברים בין ישראל לאיראן, כשחלק מהתושבים מעוניינים להימנע ממלחמה מול ישראל וקוראים לרגיעה, בעוד אחרים דורשים תגובה הולמת לתקיפה בדמשק "חזקה יותר מתקיפות קודמות".
"אני לא יודע מי אשם ומי לא, אבל עדיף להגיע לפשרה כדי שהמלחמה לא תתחיל וכדי שחפים מפשע לא ימותו", אמרה מרים, תושבת איראן, לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP. ההתפתחויות הביטחוניות תפסו את איראן בסיומה של חופשת הנורוז (ראש השנה האיראני) וחוסר הוודאות מהימים הקרובים מקשה על התושבים. "בעזרת השם הממשלה שלנו תעדיף את ההיגיון על פני הרגש", אמר סאלחי, בעברו עובד ממשלתי בטהרן, לסוכנות הידיעות הצרפתית והוסיף: "אם זה המקרה, לא יהיה עימות".
מהצד השני, חלק מהתושבים מאמינים כי הממשל האיראני צריך לתקוף את ישראל בעוצמה. "הפעם עלינו להגיב ביותר רצינות ונחישות", אמר יוסוף לסוכנות הידיעות AFP. גם תושב בשם אחסאן שהתראיין לסוכנות אמר כי "הגיוני" להגיב כיוון שהישראלים "תקפו בניין דיפלומטי איראני" בדמשק. "מלחמה היא תמיד רעה ומדאיגה, אדם שחווה מלחמה אף פעם לא יתמוך בה, אבל לפעמים כדי להשיג שלום המלחמה נחוצה", הוסיף אחסאן.
יש לציין כי טהרן לא נמצאת במצב כלכלי פשוט, גם ללא מלחמה, וצריכה לקחת בחשבון גם את דעת הקהל. "האפשרות של מלחמה מדאיגה מנהיגים בתחום העסקי במדינה, במיוחד את אלה התלויים בשער המטבעות הזרים. חלקם חוששים שזה יגרום למחסור במזון", הסביר מומחה ליחסים בינלאומיים, אחמד זידאבאדי.
גם עלי ביגדלי, מומחה נוסף ליחסים בינלאומיים, הבהיר בריאיון לאחד העיתונים בטהרן את ההשלכות האסטרטגיות של תקיפה: "תקיפה של ישראל יכולה לגרור את איראן לקצה של מלחמה שהיא לא רוצה בה. זה האינטרס של ישראל". לדבריו, תקיפה תיתן לממשלת נתניהו "הצדקה למלחמה בעזה ותסיים את המלחמה בעזה בצל המלחמה עם איראן".
לפי פרסום ב-AFP מי שהיה סגן שר החוץ האיראני, חוסיין ג'ברי, אמר כי טהרן צריכה לבחור באפשרות הזולה ביותר והרווחית ביותר להגיב לישראל והמטרה הלגיטימית ביותר לתקיפה תהיה המתקנים הביטחוניים והצבאיים של ישראל בשטחים הכבושים מ-67, במיוחד ברמת הגולן.
למרות העיסוק הציבורי באיראן במצב, עיתון א-שרק אל-אווסט הסעודי פרסם בסוף השבוע כי התקשורת האיראנית דווקא גילתה עניין מוגבל במשבר מול ישראל, סיפקה אווירה שלא מרמזת על מלחמה מתקרבת באזור והכותרות עסקו בנושאים אחרים.
פורסם לראשונה: 23:18, 13.04.24