המלחמה ברצועת עזה שנפתחה באוקטובר בשנה שעברה עם מתקפת הפתע על יישובי עוטף עזה אמנם נמשכת בעצימות נמוכה ונקודתית, אבל במקביל כבר יש חשיבה על היום שאחרי. "ברור לכולם שהקיבוצים שנפגעו לא יכולים להישאר כפי שהם. זה לא מתקבל על הדעת", אמר מנהל קהילה באחד היישובים בעוטף.
רגע פריצת הגדר, ב-7/10

ביישובי העוטף שבקו הראשון לגבול, אלו שפלשו אליהם המחבלים, רצחו, חטפו ושרפו, מתקשים לקבל החלטות כיצד להנציח את המאורעות הקשים שהתחוללו שם. הדיונים הפנימיים והטעונים בתוך הקהילות הם בעיקר סביב נושא הבתים והמבנים שניזוקו או נשרפו כליל. מצד אחד בחלק מהיישובים מאמינים שכבר עכשיו יש להתחיל בהליך שיקום ובנייה מחדש על מנת שהתושבים כבר יוכלו לשוב לבתיהם, אבל מצד שני חוששים שהשיקום עלול "למחוק" את הזיכרון ואת הסיפורים של האזרחים שנרצחו.
כך למשל בקיבוץ בארי, אחד היישובים שהיה במוקד הטבח, התקיימה שיחה סוערת בשבוע שעבר וגם היום תיערך אסיפת קיבוץ בנושא השנוי במחלוקת, בעיקר סביב עתידן של שתי השכונות שנפגעו בטבח - שכונת "הזיתים" ושכונת "הכרם". יש הסבורים כי נכון יהיה להרוס את הבתים לחלוטין ולבנות אותם מחדש, אולם יש גם כאלה שדורשים שלא להרוס כלל, כלומר לשמור על "אותנטיות". בנוסף, עלו גם רעיונות להעתיק את הבתים שנפגעו לאזור אחר בקיבוץ, ובו להקים סוג של אתר הנצחה. כך או כך, אין עדיין החלטות בנושא, וכפי הנראה זה ייקח עוד זמן רב.
3 צפייה בגלריה
הריסות בית בקיבוץ בארי
הריסות בית בקיבוץ בארי
תהיות לגבי עתיד שתי השכונות שנפגעו בטבח בבארי
(צילום: גדי קבלו)
3 צפייה בגלריה
בית משפחת קוניו יהוד
בית משפחת קוניו יהוד
בקיבוץ ניר עוז טרם התקבלו החלטות
(צילום: גדי קבלו)
3 צפייה בגלריה
אירוע רכיבה עוטף עזה נובה
אירוע רכיבה עוטף עזה נובה
מרבדי כלניות כבר לא ישובו. החניון הפך לאתר הנצחה
(צילום: יעל שטיין)
גם בקיבוץ ניר עוז, שרוב הבתים בו נשרפו או ניזוקו, דנים באופן ההנצחה וטרם התקבלו החלטות. גם עתידו של מתחם "חניון רעים" שבו נערכה מסיבת הנובה כבר לא יחזור להיות מה שהיה. אם בעבר על אדמת החניון, המרחבים והחורשות מסביב פרחו מדי שנה בחורף מרבדי כלניות, כנראה שזה לא יקרה שוב. המקום הפך לאתר הנצחה ענק, עם מאות תמונות של נרצחי המסיבה, פינות הנצחה ועוד. מאות מבקרים מגיעים לשם מדי יום, להתייחד עם יקיריהם ולשמוע את סיפורי המסיבה, שהפכה למרחץ דמים בשבת ההיא.
"החובה שלנו היא להנציח באופן מוחשי ביותר את אירועי 7 באוקטובר ולשמור כל חפץ, פרט או מידע על האנשים, על הקרבות שהתחוללו שם ובעיקר על סיפורי הגבורה. איפשהו היישובים יצטרכו למצוא את נקודת האיזון, שמצד אחד להנציח בצורה מכובדת ומצד שני להמשיך את החיים כרגיל. זה נושא טעון מאוד, כואב מין הסתם, וכל אחד רואה את הדברים בצורה אחרת. זה יימשך עוד זמן רב", אמר מנהל קהילה באחד היישובים בעוטף.
המנהל הוסיף: "גם אם המלחמה תיגמר בקרוב, מה שקרה ביישובי העוטף לא יישכח לעולם, בטח שלא ברמה המקומית וגם לא ברמה הבינלאומית. כבר עכשיו מגיעות משלחות מכל העולם כדי לשמוע מה קרה, למשל בכפר עזה. ככל שיוקם מקום הנצחה מסודר ונגיש, עם תוכן וכו', כך יגדל קצת מספר המבקרים, וזה יכול לתרום באופן משמעותית מאוד להסברה הישראלית, שכמו שידוע לכולנו לוקה מאוד בחסר".