שרת הפנים איילת שקד מסרה אחר הצהריים (יום שלישי) ל-ynet ול"ידיעות אחרונות" כי תסכים לשבת בממשלה תחת בנימין נתניהו עוד בכנסת הנוכחית. שקד, נזכיר, התפטרה מהכנסת לטובת השבעתה של חברת הכנסת שירלי פינטו - אך המנדט עדיין ברשותה, ואם תהיה מעוניינת לשוב לכנסת, היא תוכל להתפטר מתפקידה כשרה ולחזור לכהן.
במקרה של הקמת ממשלה חלופית, נציין, שקד תצטרך להתפטר בכל מקרה - שכן ממילא כל השרים יוחלפו ויושבעו חדשים. בימים האחרונים האופוזיציה ממשיכה לנסות ולהקים ממשלת חלופית מבלי לפזר את הכנסת, על אף שהסיכויים למהלך נמוכים. רק לפני כשבועיים נפגשו שקד וראש האופוזיציה באירוע בביתו של שגריר בריטניה בישראל. שקד אף תועדה לוחצת את ידיהם של בני הזוג נתניהו, לאחר שנים של נתק בין הצדדים.
בינתיים, הצעת החוק לפיזור הכנסת עברה היום בקריאה טרומית במליאה, ומחשש שחבר הכנסת ניר אורבך ינסה לעכב אותה - הקואליציה החליטה להעביר את הטיפול בחוק לוועדת חוקה, חוק ומשפט, שבראשה עומד ח"כ גלעד קריב ממפלגת העבודה.
אורבך, נזכיר, הבהיר בשיחות סגורות שלא ימהר להפעיל את הוועדה בראשותו כדי לדון בהצעת חוק פיזור הכנסת אחרי שתאושר בקריאה טרומית - וייתן "צ'אנס", כלשונו, של עוד כמה ימים להקמת ממשלה חלופית. בימים שלפני ההחלטה של ראש הממשלה נפתלי בנט ושר החוץ יאיר לפיד לפזר את הכנסת, ובזמן שהיה במו"מ עם הליכוד, אורבך נועד כמה פעמים עם שקד.
בוועדת הכנסת יתקיים דיון בנושא הצעת החוק לפיזור הכנסת, ושם יוחלט איזו ועדה תדון בהצעה - ועדת הכנסת, כמקובל, או ועדת החוקה - בעקבות חוסר שיתוף הפעולה מצד אורבך. לאחר הדיון בוועדה שתיבחר, יחזור החוק להצבעה במליאה בקריאה ראשונה ואז ישוב לוועדה כדי להכין אותו לקריאה שנייה ושלישית. לפני ההצבעה על קריאה שנייה ושלישית יוכנס להצעת החוק תאריך הבחירות המוסכם. הקואליציה בוחנת את האפשרויות - וכאמור, לפי שעה לא ברור מתי יימשכו הליכי הפיזור.
במקביל לניסיונות האופוזיציה להקים ממשלה חלופית, בקואליציה מתמקדים בניסיונות להעביר לפני פיזור הכנסת את החוק שימנע מנאשם בפלילים להרכיב ממשלה. הקואליציה הודיעה היום כי היא שואפת לקיים הצבעה בקריאה ראשונה על החוק בהקדם.
על רקע כל אלה, בנו של ראש האופוזיציה בנימין נתניהו, יאיר נתניהו, כתב היום לאביו כי לדעתו הקואליציה עושה להם תרגיל - ולמעשה המו"מ עם שקד הוא "מדומה", והקואליציה מעוניינת לעכב את פיזור הכנסת כדי להעביר את חוק הנאשם. לדברי נתניהו הבן, "זה נועד להרדים אותנו, לגרום לנו לדחות את חקיקת הבחירות ואז הם יוכלו להעביר את החוק".
בנט, אגב, הבהיר שיצביע נגד חוק הנאשם - אך יעניק לחברי סיעת ימינה חופש הצבעה. "הזכות לבחור ולהיבחר היא קדושה והיא מהות הדמוקרטיה, זו הייתה ונשארה דעתי", אמר בנט. "אמנם ראינו שיש מחירים כבדים לכהונת נאשם בפלילים, אבל מי שצריך להכריע ביחס אליהם אלו אזרחי ישראל. בטח ערב בחירות - אין לנסות לשנות את כללי המשחק, אלא לתת להם להחליט בקלפי, ואני משוכנע שיבחרו נכון. על כן אצביע נגד החוק".
גם חבר מפלגתו אביר קארה תמך בדבריו. "אם הציבור מאמין באדם מסוים, אסור שכתב אישום שהגיש פקיד וטרם התברר ימנע מהם לבחור בו", אמר קארה. "זה יחזק את האקטיביזם השיפוטי והייעוצי ויקל על שחקנים פוליטיים להפיל יריבים, עם ישראל צריך לצאת לקלפי ולהכריע בסוגיה".
המהלך החל בעקבות פיצוץ בישיבה בין נציגי הקואליציה והאופוזיציה, שהתקיימה בשל ההבנה שהכנסת מתקרבת לסוף דרכה ובניסיון להגיע להסכמות סביב חקיקה שתקודם בהסכמה כמקובל בפגרת בחירות. באופוזיציה דרשו לבטל את הפרשתו של עמיחי שיקלי כתנאי לכל משא ומתן בכל נושא שאליו רוצים להגיע להבנות, כולל על תקנות יו"ש - שאם לא תפוזר הכנסת עד 30 ביוני, ייתכן שלא יחולו.
בקואליציה סירבו לבקשת האופוזיציה - והשיחות בין הצדדים התפוצצו. יו"ר הקואליציה בועז טופורובסקי האשים את האופוזיציה וטען כי "זו אופוזיציה שרוצה לשרוף את המדינה, רק מאינטרסים אישיים זולים. אופוזיציה למדינת ישראל".
סער יעלה שוב את החוק להגבלת כהונה
בתוך כך, שר המשפטים גדעון סער החליט להעלות שוב בישיבת הממשלה הקרובה את חוק הגבלת הכהונה של ראש ממשלה לשמונה שנים.
כזכור, הכנסת אישרה את החוק בקריאה שנייה בתחילת מרץ, ואז חזרה בה מהצעת החוק בשל היעדר רוב לקריאה השלישית. סער הבהיר כי מדובר על נוסח החוק שכבר אושר בקריאה שנייה. הוא הסביר: "שלטון ממושך מדי מביא עימו ריכוז כוח וסכנת השחתה ולכן נכון לכלול בחוק היסוד את עקרון הגבלת הכהונה".
לדבריו, "הגבלת כהונה במקום כהונה ללא הגבלה - מהווה עקרון חשוב בבסיס התפיסה שהשלטון יפעל לטובת האזרחים במקום למען עצמו ושרידותו".