ההכרזה של דונלד טראמפ לפנות בוקר (יום ד') על כוונתו להתמודד שוב על הנשיאות ב-2024 צפויה אמנם להביא לפוליטיקה האמריקנית את אותה הטלטלה ואותו שיח מפלג ששלטו בה בשנים האחרונות, אלא שהפעם מוצא עצמו טראמפ בעמדה נוחה הרבה פחות מזו שבה היה במרוץ של 2016, אז ניצח את הילרי קלינטון, ובזה של 2020, אז הפסיד בפער קטן יחסית לג'ו ביידן. טראמפ נכנס להתמודדות כשהוא ניצב בפני שורה של צרות משפטיות ובפני איום פוליטי מתוך המפלגה הרפובליקנית עצמה, ובשעה שהמותג "דונלד טראמפ" עצמו אינו נתפס עוד בהכרח כשם נרדף ל"ווינריות" כפי שניסה להציגו במשך שנים.
הכרזתו של טראמפ לפנות בוקר באחוזת מאר א-לאגו בפלורידה הייתה צפויה, אחרי שבחודשים האחרונים פיזר עוד ועוד רמזים על כוונתו לרוץ לנשיאות בשלישית, אבל העיתוי שלה נתפס כבעייתי: טראמפ הכריז על כניסתו למרוץ בדיוק שבוע אחרי התוצאות המאכזבות-למדי של המפלגה הרפובליקנית בבחירות אמצע הכהונה, שבהן ניצחונה המסתמן על הדמוקרטים בבית הנבחרים היה קטן בהרבה מהצפוי, ונוסף על כך היא לא הצליחה להעביר לידיה את השליטה בסנאט. גם בקרבות קריטיים על תפקידי המושל ומזכיר המדינה במדינות חשובות ברחבי ארה"ב, בהן אריזונה, נחלו מועמדיו הפסדים, ובכך הפחיתו את יכולתו של טראמפ לקדם חוקי בחירות מקומיים שיועילו לו ולרפובליקנים בהצבעה של 2024.
בשבוע האחרון סומן טראמפ על-ידי בכירים במחנה הרפובליקני כגורם מרכזי מאוד בתוצאות המאכזבות של בחירות האמצע: הנשיא לשעבר קיווה להשתמש בבחירות הללו כקרש קפיצה לחזרה שלו לבית הלבן, על-ידי כך שקידם בפריימריז הרפובליקניים למרוצים קריטיים מועמדים המועדפים עליו, ועשה זאת במידה רבה על סמך השאלה אם הם תומכים בטענתו השקרית שהבחירות ב-2020 נגנבו ממנו. ברגע האמת, ביום שלישי שעבר, רבים מהמועמדים האלה נחלו הפסדים צורבים, לדברי המבקרים משום שנתפסו על-ידי המצביעים כקיצוניים מדי וכלא-איכותיים. מאז הכריזו בכירים רפובליקנים רבים כי הקסם של טראמפ אבד, וכי אחרי שלושה כישלונות רצופים במערכות בחירות (ב-2020 ובבחירות האמצע של 2018 ו-2022) אפשר לקבוע שהוא הפך לנטל על המפלגה, ושעליה להיפטר ממנו ולהמשיך הלאה, אל מועמדים שיוכלו להביא לה ניצחון.
חשוב להדגיש כבר כעת: גם אחרי ההפסדים המאכזבים בבחירות האמצע טראמפ נותר דמות רבת-עוצמה בתוך המפלגה הרפובליקנית, ורבים בה עוד מחשיבים אותו לאיש החזק ביותר במחנה השמרני. אלא שבשבועות האחרונים, ובמיוחד בימים שעברו מאז בחירות האמצע, ניכר כי המעמד הזה שלו מתערער, ובסקר AP שנערך בשבוע שעבר העידו כבר 43% מהרפובליקנים שהם אינם רוצים לראות אותו רץ לנשיאות ב-2024.
בגיל 78: מי זקן עכשיו?
הירידה המסתמנת בכוחו של טראמפ אינה נובעת משינוי כלשהו שחל בו: טראמפ עצמו נותר אותו טראמפ, אבל הנוף הפוליטי סביבו השתנה, והוא אינו נתפס עוד כמועמד המובן מאליו של המפלגה הרפובליקנית. שורה של אישים רפובליקנים אחרים מסתמנים כעת כבעלי פוטנציאל נשיאותי, והם מעוררים התלהבות לא רק בקרב המצביעים השמרנים – אלא גם בקרב התורמים לקמפיינים ההולכים ונרקמים שלהם. בראש המועמדים האלה ניצב מושל פלורידה רון דסנטיס, הכוכב העולה של המפלגה ומי שטראמפ כבר מסמן כיריבו הראשי, אבל ברשימת המתמודדים הפוטנציאליים בפריימריז מופיעים גם סגנו של טראמפ בבית הלבן מייק פנס; מזכיר המדינה שלו מייק פומפאו; השגרירה לשעבר באו"ם ניקי היילי; ומושלת דרום דקוטה קריסטי נואם.
עדות לכך שהסביבה הפוליטית שבה פועל טראמפ השתנתה ניתנה הלילה: בנאום שבו מסר את ההכרזה על הכניסה למרוץ לא היו לצדו עוזרים בכירים שליוו אותו בעבר, ואפילו לא בתו איוונקה, שכיהנה כיועצת הבכירה שלו בבית הלבן ומיהרה להודיע כי לא תהיה הפעם מעורבת בקמפיין וכי אין לה כוונה לחזור לפוליטיקה. "אני תמיד אוהבת את אבי ותומכת בו, אבל הפעם אעשה זאת מחוץ לזירה הפוליטית", מסרה.
אם לא די בזה, בניגוד לשנים 2020-2016 אין כעת לטראמפ גישה לחשבון הטוויטר שלו, שבעזרתו שלהב את המוני תומכיו, עד שסולק מהרשת החברתית בעקבות חלקו באירועי הפריצה לקפיטול בינואר 2021. הבעלים החדש של טוויטר אילון מאסק רמז לאחרונה כי הוא עשוי להחזיר את הנשיא לשעבר לרשת, אך טרם עשה זאת.
חשובה גם העובדה שבשנת 2024 יהיה טראמפ בן 78. אמנם מדובר בגיל שבו ביידן רק החל את כהונתו, אבל בהתחשב בכן שטראמפ מרבה ללעוג לביידן על זקנתו ועל כושרו המנטלי, הוא עצמו יצטרך להתמודד עם שאלות בנוגע ליכולות התפקוד שלו בגיל מתקדם שכזה. אם ינצח בבחירות לנשיאות יהיה פירוש הדבר שבסוף כהונתו הבאה כבר ימלאו לטראמפ 82.
"קולות חסרים" ו"אלקטורים מזויפים": ריצה לנשיאות תגן ממשפט?
מעבר לכל אלה טראמפ מתמודד גם עם שורה ארוכה של תביעות וחקירות אזרחיות ופליליות. בראש הכותרות ניצבת כעת החקירה שמנהל נגדו ה-FBI בגין המסמכים המסווגים שלקח איתו מהבית הלבן לאחוזתו בפלורידה, מעשה שמנוגד לחוק ולפי בכירים אמריקנים העמיד בסכנה את ביטחונה של ארה"ב. נוסף על כך מתנהלות נגדו חקירות פדרליות ופנים-מדינתיות בגין ניסיונותיו לשכנע בכירי ממשל ופקידים מקומיים להטות לטובתו את תוצאות הבחירות שבהן הפסיד ב-2020, בין השאר על-ידי "מציאת" קולות בג'ורג'יה והמזימה לשלוח "אלקטורים מזויפים" ממדינות אחרות.
בבית הנבחרים מתנהלת חקירה על חלקו של טראמפ בשלהוב ההמונים שפרצו לבניין הקונגרס ב-6 בינואר אשתקד כדי לסכל את ניצחון ביידן בבחירות, אירוע שבמהלכו נמנע טראמפ מלהתערב ולקרוא להם לסגת. בשימועים שנערכו במסגרת החקירה הזו קיבלו המצביעים תזכורת לכך שטראמפ היה מוכן להעמיד בסכנה אפילו את חייהם של סגנו מייק פנס ושל בכירי שלטון אחרים רק כדי להיאחז בבית הלבן. אם לא די בכל אלה, בניו יורק מתנהלת נגד טראמפ חקירה בחשד שניפח בניגוד לחוק את שווי נכסיו כדי ליהנות מהטבות בהלוואות ובמיסים.
לצד הצרות שמזמנות לו ההסתבכויות המשפטיות הללו, יש בקרב אנשי טראמפ מי שסבורים שריצה לנשיאות דווקא תסייע לו להתגונן מפני העמדה אפשרית לדין. החוק האמריקני אמנם אינו מונע ממשרד המשפטים לקדם הליכים נגד טראמפ בעודו מתמודד על הנשיאות, אבל מעשה שכזה יוכל לעזור לו להציג את החקירות נגדו כניסיון לחסל פוליטית את יריבו המרכזי של הנשיא המכהן ביידן. כך עשוי הלחץ על משרד המשפטים לגבור, ולהצר את צעדיו.
המקפצה של דסנטיס באייווה
על כל פנים, מוקדם מאוד כאמור להספיד את טראמפ: הנשיא לשעבר נותר דמות כריזמטית באופן יוצא דופן, ובעבר כבר הוכיח את יכולתו להיחלץ מבורות עמוקים – כלכליים ופוליטיים – ולנצח כנגד כל הסיכויים. נוסף על כך משמעותית העובדה שעדיין לא ברור מי יהיה המועמד הדמוקרטי בבחירות לנשיאות: אם יהיה זה ביידן, שנתפס כנשיא לא פופולרי, הדבר עשוי לפעול לטובתו של טראמפ. ביידן הצהיר בשבוע שעבר כי הוא מתכוון לרוץ לכהונה נוספת, אך הוסיף כי יקבל החלטה סופית בנושא בתחילת השנה הבאה.
גם בפריימריז הרפובליקניים טראמפ עדיין עשוי להיחשב לפייבוריט: הוא עצמו ישמח שרשימת המועמדים הרפובליקניים שיתייצבו מולו תתארך, משום שככל שהיא תהיה ארוכה יותר כך יגבר פיצול הקולות ביניהם, ול"בייס" הטראמפיסטי יהיה כוח רב יותר להעניק לו את המועמדות הרפובליקנית לנשיאות.
כך או כך, טראמפ יצטרך כנראה להזיע בפריימריז יותר מבעבר: סקרים אחרונים מלמדים שבאייווה ובניו המפשייר, שתי המדינות הראשונות שמצביעות בפריימריז הרפובליקניים, מוביל מושל פלורידה דסנטיס בפערים דו-ספרתיים על טראמפ בקרב המצביעים הרפובליקנים. אם זה יהיה המצב גם כשהבחירות הפנימיות ייצאו לדרך, בתחילת 2024, יוכל דסנטיס לצבור מומנטום מיד בתחילת המרוץ ולסחוף אליו מצביעים נוספים.
אנתוני סקרמוצ'י, מי שהיה לזמן קצר ראש מערך הדוברות בבית הלבן של טראמפ, הבהיר הלילה כי הוא מאמין שהנשיא לשעבר הוא הכוכב של אתמול, ולא של המחר. "אתם מכירים את זה שיש לכם זומבי שאתם לא יכולים להרוג, כמו בסדרה 'המתים החיים'? זה טראמפ", טען. "הוא הזומבי הכתום שהרפובליקנים נואשים להכחיד, אבל בגלל האישיות שלו – שמוּנעת על-ידי כסף ותשומת לב – לא תהיה לו שום סיבה שלא לרוץ לנשיאות. זה מקשה מאוד על הרפובליקנים כי הם רוצים להתקדם הלאה. אין ספק שהם איבדו את המומנטום בכל מה שקשור לבחירות. טראמפ נלחם כאילו זה 2017-2016, כשבפועל מדובר בבחירות של 2024, והעולם מתקדם לשנת 2030".