נשיא המדינה יצחק הרצוג, המבקר הבוקר (חמישי) ביוון, התייחס לפני פגישתו עם הנשיאה קתרינה סקלארופולו לפלישה הרוסית לאוקראינה לפנות בוקר. "זה רגע היסטורי מורכב מאוד", אמר. "אני חש עצב רב מחשש לטרגדיה הומניטרית ופגיעה חלילה באזרחים חפים מפשע. ישראל תומכת בשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה. נציע כל שיתוף פעולה הומניטרי אפשרי לממשלה באוקראינה באמצעות שותפים נוספים. אני שב וקורא לישראלים לחזור לארץ דרך המעברים היבשתיים".
סקלארופולו, מנגד, התבטאה בחריפות נגד המלחמה שכפתה רוסיה: "הרוסים נכנסו למדינה עצמאית וחופשית. רוסיה עושה נגד השלום דברים שאין לה זכות לעשות. ההתקפה הזאת עלולה להידרדר ולהביא המצב באירופה לתוהו ובוהו. יש האומרים שזה יכול לגרום למלחמה מהגדולות באזור. מחשבותינו עם העם האוקראיני. אנחנו צריכים אירופה מאוחדת. אסור ליבשת לחזור למאה ה-19".
הרצוג ייפגש בהמשך עם ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטאקיס, עם בכירים אחרים במדינה ועם חברי הקהילה היהודית בעיר. בשבוע הבא הוא יבקר בקפריסין וייפגש עם הנשיא ניקוס אנסטסיאדיס. הרצוג מבקש בין היתר להרגיע את היוונים והקפריסאים שההתחממות ביחסים של ישראל עם טורקיה לא תבוא על חשבונם.
הנשיא יפתח את ביקורו ביוון בטקס הנחת זר באנדרטת החייל האלמוני, בהמשך יגיע לארמון הנשיאות שם יתקבל בקבלת פנים ממלכתית וייפגש עם נשיאת יוון. לאחר מכן יקיים הנשיא פגישה עם ראש ממשלת יוון, לאחריה ישתתף בארוחת צהריים ממלכתית באירוח נשיאת יוון. בהמשך היום ייפגש הרצוג גם עם נשיא הפרלמנט היווני, קונסטנטינוס טסולאס ויו"ר האופוזיציה וראש הממשלה לשעבר אלכסיס ציפראס. עם תום ביקורו יפגש הנשיא עם נציגי הקהילה היהודית ביוון.
בקפריסין, יתקבל הנשיא בקבלת פנים ממלכתית בה ינוגנו המנוני המדינות, לאחריה יקיים פגישה פרטית עם נשיא קפריסין ופגישה בילטרלית מורחבת בהשתתפות המשלחות במהלכה ימסרו הנשיאים הצהרות. כמו כן, יתארח הנשיא בארוחת צהריים ממלכתית בהזמנת נשיא קפריסין.
הרצוג אמר לקראת ביקוריו כי הוא "מודה לנשיאת יוון ולנשיא קפריסין על הזמנתם החמה. בפגישותיי במדינות אדון עם ההנהגה ובכירי ממשל אחרים על צעדים להרחבת והעמקת שיתוף הפעולה הפורה בין עמינו. בפרט, נדון באפשרויות שיתוף הפעולה האזורי במאבק במשבר האקלים באגן הים התיכון. ישראל, יוון וקפריסין מקיימות ברית של יציבות בים התיכון".
"ביקוריי הממלכתיים משקפים את החברות העמוקה בין העמים ואת השותפות האסטרטגית שלנו, שבאה לידי ביטוי בין היתר בשיחות רציפות אותן אני מקיים מיום שהתחלתי לכהן כנשיא המדינה. את ראש הממשלה היווני ואת נשיא קפריסין, אף אירחתי לאחרונה לשיחה חברית בביקורו בישראל".
"מסע ההרגעה" של הרצוג מגיע לקראת ביקורו הצפוי של הנשיא באנקרה ב-9 במרץ, שאמור לסמל רשמית את הנורמליזציה המתהווה בין המדינות. משלחת טורקית בכירה בראשות הדובר והיועץ הבכיר לנשיא טורקיה, איברהים קלין, וסגן שר החוץ הטורקי סאדת אונאל, ביקרה בשבוע שעבר בישראל, ונפגשה עם מנכ"ל משרד החוץ אלון אושפיז, מנכ"ל בית הנשיא אייל שויקי וצוותיהם. הפגישות, שהתקיימו באווירה טובה מאוד, התמקדו בהכנות לביקורו של הרצוג, ביחסים בין המדינות ובסוגיות אזוריות שונות.
הצד הישראלי עדכן את הטורקים שהרצוג מתכוון לערוך ביקורים מדיניים ביוון וקפריסין לפני הגעתו לטורקיה. הרצוג מבקש להרגיע את היוונים והקפריסאים ולומר שההתחממות ביחסים בין ישראל לבין טורקיה אינה על חשבונם - וכי היחסים המיוחדים בין המדינות לא יפגעו. הבכירים הטורקים בירכו על כך ואמרו שטוב שהרצוג מתכוון לבקר בשתי המדינות.
מסתמן שהביקור של הרצוג ב-9 במרץ יימשך יומיים, אך הפרט הזה טרם נסגר סופית וקיימת עדיין אפשרות שיימשך רק יום אחד. כמו כן, לא ברור עדיין אם יבקר גם באיסטנבול או רק באנקרה. כך או כך, צפויה פגישה פומבית בין הרצוג לארדואן וגם ארוחת צהריים או ערב משותפת. אם הביקור ייערך באיסטנבול, הרצוג צפוי לפגוש גם את חברי הקהילה היהודית.
לפי גורם מדיני בכיר, ישראל לא הציבה תנאים לגבי נוכחות חמאס בטורקיה. "בתהליך של התקרבות זהירה יש מחוות פה ושם, וזו המטרה", הסביר. "אנו כן רואים התגברות של פעילות טורקית נגד טרור. יש יותר פעילות טורקית נגד טרור חמאס בשטחם". יחד עם זאת, טורקיה נמצאת כל הזמן בדיאלוג מודיעיני עם ישראל, וכשבאנקרה מקבלים מידע על פעילי חמאס שעוסקים בטרור - הטורקים מטפלים בהם ביעילות. ישראל דרשה את סגירת משרדי הארגון בטורקיה, אך הטורקים לא נענו לבקשה עד כה.
פורסם לראשונה: 08:02, 24.02.22