אחרי יום של ויכוחים על נתיבי הבריחה והמסדרונות ההומניטריים, באוקראינה מקווים שאלפים מהתושבים הנצורים יצליחו להימלט היום (שלישי) בבטחה מאזורי הקרבות. שעות אחדות אחרי שתם עוד סבב של משא ומתן בין רוסיה לאוקראינה בבלארוס, סבב שלדברי הצדדים לא הוביל להתקדמות משמעותית, הודיע אמש צבא רוסיה כי היום ב-10:00 בבוקר ייכנסו לתוקף הפסקות אש מקומיות בכמה אזורים ברחבי אוקראינה, ומכמה ערים ייפתחו מסדרונות הומניטריים שדרכם יוכלו התושבים לנוע למקום מבטחים.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• דקה אחר דקה: עדכונים שוטפים מהמלחמה
• בזמן המו"מ: 13 הרוגים בהפצצת מאפייה בפרברי קייב
• מוקשים בנתיב הפינוי, ראש העיר קייב: "נגן על הבירה"
• ההפגזות מתקרבות, ובלב קייב נעים טנקים אוקראיניים | רון בן ישי
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
• נמצאים באוקראינה או בגבולותיה? רוצים לדווח ולצלם? לחצו כאן
בצל ההערכות שרוסיה מרכזת עוד ועוד כוחות מסביב לקייב, מתוך כוונה להסתער עליה בעתיד הלא רחוק, עדכן אמש גורם בכיר במשרד ההגנה האמריקני כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שלח לתוך אוקראינה כבר כמעט 100% מהחיילים שריכז בגבולות המדינה לפני תחילת המלחמה – 150 אלף מספרם.
המערב אמנם נערך להטיל סנקציות נוספות על המשטר במוסקבה, אבל מאירופה המשיכו אמש להגיע איתותים שהסנקציות הללו לא יכללו פגיעה במגזר האנרגיה הרוסי – מקור ההכנסה הראשי של ממשל פוטין. שלשום הצהיר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן כי ארה"ב ובעלות בריתה האירופיות בודקות אפשרות לאסור ייבוא של נפט רוסי, אולם במערב אין תמימות דעים בעניין משום שאירופה תלויה מאוד בגז הרוסי, ובמידה פחותה גם בנפט שמייצאת אליה מוסקבה, וחוששת מההשלכות של צעד מתריס כזה.
עדות למחלוקות בתוך האיחוד האירופי ניתנה אתמול אחר הצהריים: שר החוץ של ליטא גבריאליוס לנדסברגי, שארצו חברה באיחוד, קרא להחרים את הנפט והגז מרוסיה, בטענה שאירופה משלמת עליהם "בדמה של אוקראינה", אולם שר האוצר של הונגריה מיהלי ורגה, שגם ארצו חברה באיחוד ולכן יכולה לסכל סנקציות אירופיות על מגזר האנרגיה הרוסי, הביע התנגדות נחרצת למהלך. ורגה אמר כי העיצומים על מוסקבה גרמו כבר נזק משמעותי לכלכלה ההונגרית, וכי בודפשט לא תתמוך בשום סנקציות על ענף האנרגיה הרוסי: "אלה שמבקשים להרחיב את הסנקציות רוצים שהעם ההונגרי ישלם את מחיר המלחמה", טען.
מוסקבה מזהירה: "המחיר יגיע ל-300$ לחבית"
גם קנצלר גרמניה אולף שולץ, שבצעד דרמטי הכריז לפני שבועיים על עצירת פרויקט צינור הגז הרוסי "נורד סטרים 2", הביע אמש התנגדות לסנקציות על ענף האנרגיה, והודה בפה מלא כי אירופה אינה מסוגלת להבטיח את מילוי צורכי האנרגיה שלה בלי ייבוא הגז מרוסיה. "לא במקרה מגזר האנרגיה הרוסי הושאר מחוץ לחבילות הסנקציות הקודמות", אמר שולץ, והדגיש כי לאנרגיה הרוסית יש חשיבות עצומה לחיי היום-יום של אזרחי אירופה, ולעת עתה בלתי אפשרי לוותר עליה – לחימום, לתחבורה, לחשמל ולתעשייה.
אירופה מייבאת כ-40% מהגז שלה מרוסיה, והחשש שכמות הגז הזו תקוצץ על-ידי סנקציות מערביות או על-ידי רוסיה עצמה, אם תחליט לנקום באירופים, כבר גרם לעלייה דרמטית במחירים שם. מדינות שונות באירופה תלויות במידה שונה בגז הרוסי – יש מדינות הקונות ממוסקבה רק כמויות גז קטנות יחסית, אם בכלל, ומנגד יש מדינות שכל ייבוא הגז שלהן נסמך על רוסיה – ולכן תתקשה היבשת לגבש עמדה אחידה בעניין.
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, שארצו אינה חברה באיחוד האירופי, אותת אמש כי סנקציות על מגזר האנרגיה הרוסי הן בהחלט דבר אפשרי, אך הבהיר כי מהלך כזה יצטרך להיעשות בזהירות ובאיטיות יחסית. במסיבת עיתונאים עם ראש ממשלת הולנד מארק רוטה אמר ג'ונסון כי סנקציות על האנרגיה הרוסית "בהחלט נמצאות על השולחן", גם אם לפני שלושה שבועות בלבד הן נחשבו למהלך בלתי מתקבל על הדעת. לצד זה הודה כי יהיה בלתי אפשרי לחדול בין לילה מהשימוש בנפט ובגז תוצרת רוסיה: "למדינות שונות יש מידה שונה של תלות, ועלינו להביא זאת בחשבון".
ג'ונסון ציין כי בריטניה יכולה לקדם סנקציות משלה על ענף האנרגיה הרוסי יחסית במהירות, אולם מדינות אחרות, המנסות גם הן להיפטר בהדרגה מהתלות שלהן בנפט והגז הרוסיים, יזדקקו לזמן רב יותר, "והעיקר שנצעד כולנו באותו הכיוון". גם ראש ממשלת הולנד רוטה אמר כי הפסקת השימוש בגז ובנפט מרוסיה תצטרך להיעשות "בתהליך של צעד אחר צעד".
מקורות בממשל האמריקני אמרו אמש לסוכנות הידיעות רויטרס כי ממשל ביידן מוכן לקדם – אם יהיה צורך בכך – חרם עצמאי של ארה"ב על הנפט רוסי, כלומר בלי השתתפות של בעלות בריתה האירופיות. ארה"ב נסמכת על הנפט והגז הרוסיים הרבה פחות מאשר אירופה, אבל גם בה איסור על ייבוא נפט רוסי יגרום לעליית מחירים. אמש שוחח ביידן עם מנהיגי צרפת, גרמניה ובריטניה, והארבעה הדגישו את נחישותם להמשיך ולהעלות את המחיר שהם גובים מרוסיה בשל המתקפה שלה על אוקראינה.
האיומים בחרם נפט נשמעים היטב במוסקבה, ואמש הזהיר סגן ראש הממשלה הרוסי אלכסנדר נובאק את המערב כי אם ארה"ב והאיחוד יטילו חרם נפט על ארצו – מחיר הנפט עשוי להגיע ליותר מ-300 דולר לחבית. "ברור לחלוטין שסירוב לקנות את הנפט הרוסי יוביל להשלכות קטסטרופליות על השוק הבינלאומי", אמר. "העלייה במחירים תהיה בלתי צפויה. זה יגיע ל-300 דולר לחבית אם לא יותר". לצד זה אמר כי "רוסיה יודעת להיכן תנתב את הנפט אם אירופה וארה"ב יסרבו לקנות אותו". נובאק גם איים כי בתגובה לעצירת פרויקט "נורד סטרים 2" תקצץ רוסיה את כמויות הגז שהיא מזרימה לגרמניה דרך צינור "נורד סטרים 1", אך הוא הדגיש כי טרם התקבלה החלטה בעניין.
13 הרוגים במאפייה, נזק של 10 מיליארד דולר
בינתיים ממדי ההרס באוקראינה ממשיכים להתברר. שר התשתיות האוקראיני, אולכסנדר קוברקוב, אמר אמש כי ב-12 ימי המלחמה ספגה ארצו נזק של כ-10 מיליארד דולר לתשתיות. "רוב הנזק יתוקן בתוך שנה", העריך, "ולתיקון הנזק הקשה ביותר יידרשו שנתיים". ארגון הבריאות העולמי מסר אמש כי הצליח לאמת כבר 16 תקיפות שבוצעו בימי המלחמה נגד מרכזים רפואיים באוקראינה, ובהן נהרגו לדבריו תשעה בני אדם ועוד 16 נפצעו. לפחות שבעה מהפצועים היו עובדי מערכת הבריאות. שלשום הזהיר מזכ"ל ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהנום כי תקיפת המתקנים האלה היא הפרה של החוק הבינלאומי.
דיווחים על הפצצות רוסיות המשיכו להגיע גם אתמול אחר הצהריים ובערב. שירותי החירום של אזור קייב דיווחו כי לפחות 13 אזרחים הרוגים חולצו מהריסות מאפייה תעשייתית שהופצצה מהאוויר במקריב, שבפרברים המערביים של הבירה. לפי הדיווח, עוד חמישה בני אדם חולצו בחיים, ולפני ההפצצה היו במקום כ-30 איש. משרד החוץ של אוקראינה מסר אתמול אחר הצהריים כי הצבא הרוסי ממשיך לירות טילים ופגזים על ערים אוקראיניות, וכי הירי הזה מונע פינוי של אזרחים מקייב, מריופול, סומי, חרקוב, וולנוובאחה ומיקולאייב, ומונע גם העברת סיוע במזון ובתרופות למקומות אלה.
אש דווחה אתמול אחר הצהריים גם במיקולאייב שבדרום אוקראינה: מושל אזור מיקולאייב, שאותו החלו הרוסים להקיף בימים האחרונים, דיווח כי טנקים רוסיים יורים על נמל התעופה המחוזי שם. קודם לכן דווח כי הכוחות האוקראיניים הצליחו להשיב לידיהם את הנמל הזה אחרי שהכוחות הרוסיים השתלטו עליו. שעות אחרי הדיווח על הירי לעבר הנמל מסר מושל המחוז כי שמונה חיילים אוקראינים נהרגו ועוד 19 נפצעו כשרקטה רוסית פגעה בבסיס הצבאי שלהם במיקולאייב בשעה שישנו.
בינתיים הפליטים הבורחים מאזורי הקרבות ממשיכים להעיד על המתחולל בקו האש. מאירפין שבפרברי קייב הצליחו לברוח אתמול כמה מאות בני אדם, והם סיפרו שרק מעטים נותרו מאחור, בעיר שספגה נזק כבד מהפגזות הרוסים. "היה ירי כבד של פגזים. הרוסים ירו על בתים, על אנשים", אמרה גליה פדורצ'וק, שהצליחה להימלט אתמול מהעיר, שבה גרים בימי שגרה כ-60 אלף איש. "אישה והילד שלה, בן 13, נהרגו. זה היה קשה ומפחיד. זאת מלחמה, זה פשיזם, זה רצח עם נגד כל אוקראינה".
עשרות תושבים שברחו מאירפין, חלקם נושאים ילדים, תרמילי גב וחיות מחמד, נראו אתמול צועדים או רצים בנתיב מלא שברים והריסות. גבר אחד נצפה מסיע תינוק בעגלה, ואחר נראה מסייע לקשישה לחצות את הנהר. חיילים בדקו את מסמכיהם של הבורחים, ואז ליוו אותם הלאה. כשאחת הנשים נשאלה מדוע היא בורחת רק עכשיו, היא השיבה שהרשויות פרסמו הודעה שלפיה זו ההזדמנות האחרונה של התושבים להימלט, ולכן היא החליטה שלא לוותר עליה.
ביקורת על אוקראינה: "די להציג שבויים לראווה"
רוב הביקורת העולמית מופנית כלפי רוסיה, אבל ארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל" מתח אמש ביקורת גם על שלטונות אוקראינה, ותבע מהם להפסיק להביא שבויי מלחמה רוסים למסיבות עיתונאים ולהציגם לראווה בהן. בימים האחרונים הציגו הרשויות האוקראיניות כמה שבויים כאלה, ובסרטונים שהופצו ברשתות החברתיות נראו כמה חיילים רוסים שנתפסו מתקשרים לבני משפחתם ברוסיה. בהודעה שפרסם מסר הארגון כי חובה לכבד את זכויותיהם של השבויים כפי שנקבעו באמנת ז'נבה.
ברחבי העולם נמשכים מפגני המחאה נגד רוסיה, ואתמול התחולל אירוע חריג באירלנד: איש עסקים מקומי, דזמונד וויסלי, התנגש עם משאית בשערי השגרירות הרוסית בדבלין, ואז יצא ממנה וחילק מנשרים שבהם נראית תמונתם של אישה וילדיה שנהרגו מאש הרוסים באירפין, באירוע שעורר זעזוע עולמי. וויסלי, שנעצר, אמר: "עשיתי את זה כדי ליצור לשגריר הרוסי 'מסדרון בטוח' לעזוב את אירלנד. עשיתי את זה בשביל הגברת והילדים שלה שנרצחו באירפין. זה ממש השפיע עליי בלילה שעבר".
לקריאה נוספת:
• מול הסנקציות האדירות, גם סין לא בטוח תציל את פוטין
• בעקבות "מיסטר נְיֵיט": שר החוץ לברוב, הפה הגדול של פוטין
• ומה עם המלחמות שלנו? הערבים לא מבינים למה אוקראינה "חשובה יותר"
• "קייב מיוּל" במקום "מוסקו מיוּל": בעולם מחרימים וודקה רוסית
• חובבי הרחפנים באוקראינה מקימים צבא נגד פוטין
שגרירות רוסיה תקפה בתגובה את כוחות הביטחון האיריים, והדגישה כי האירוע התרחש כששומרים מטעמם עמדו במקום, ולדבריה "לא נקפו אצבע": "אנחנו מגנים בתוקף את המעשה הנפשע הזה שכוון נגד נציגות דיפלומטית שלווה", מסרה דוברת השגרירות. באירוע מחאה אחר, בשבוע שעבר, נעצר כומר שפיזר צבע אדום על שערי השגרירות בדבלין.
פורסם לראשונה: 22:19, 07.03.22