שר החוץ יאיר לפיד השתתף אמש (שני) באירוע רשמי של מועצת שרי החוץ של האיחוד האירופי (Foreign Affairs Council) וטען בפני 27 שרי החוץ של האיחוד כי "כרגע אין היתכנות לפתרון שתי המדינות". לפיד, שהיה שר החוץ הראשון זה עשור שהוזמן לכינוס רשמי של המועצה, אמר בפתח נאומו כי "משהו טוב קורה בינינו לבין המתונים בעולם הערבי. אני רוצה להרחיב את מעגל השלום למדינות נוספות. אנחנו צריכים שהמעגל הזה יכלול בסופו של דבר את הפלסטינים".
לפיד ציין כי על אף שהוא מאמין כי "כרגע אין היתכנות" לדבר, "זה לא סוד שאני תומך בפתרון שתי המדינות". הוא הסביר: "יש דבר אחד שכולנו צריכים לזכור - אם תהיה מדינה פלסטינית – היא צריכה להיות דמוקרטיה שוחרת שלום. אי אפשר לבקש מאתנו לבנות במו ידינו איום נוסף על חיינו. מה שאנחנו צריכים לעשות עכשיו הוא לוודא שלא נעשים צעדים שימנעו את האפשרות של שלום בעתיד, ואנחנו צריכים לשפר את חיי הפלסטינים. כל מה שהומניטרי, אני אהיה בעדו".
שר החוץ התייחס לאתגרים הביטחוניים על מדינת ישראל ואמר: "ישראל תעשה כל מה שצריך כדי להגן על עצמה. אני מקבל את הרעיון שחלק מדיאלוג שלנו הוא שיפוט מוסרי. אני רוצה לשמוע את דעתכם בלב פתוח, אבל זה לא מוגזם לצפות שהדנים ייקחו בחשבון שהבית שלי תחת התקפה".
תחילה דיבר על הסוגיה האיראנית קודם כל איראן, אותה כינה "יוצאנית הטרור מספר אחת בעולם". הוא טען כי איראן "מעולם לא ויתרה על האמביציה שלה להשיג נשק גרעיני, ומעולם לא הסתירה מהי מטרתו של הנשק הזה – אנחנו. ישראל".
לאחר מכן עבר לפיד לדבר על האיומים על ישראל מצפון. "מאיים על ישראל ארגון הטרור הגדול בעולם - חיזבאללה וגם בסוריה, יש מלבד מלחמת אזרחות נוכחות איראנית קבועה. מדרום, ברצועת עזה – ארגון טרור שלקח כבני ערובה שני מיליון אזרחים. משתמש בהם כמגן אנושי". לפיד התייחס לביקורת שמופנית כלפי ישראל: "זה לא פותר אותנו מהחובה לנסות תמיד לצמצם למינימום את הפגיעה בחפים מפשע. ילדים לא צריכים למות במלחמות של מבוגרים".
הוא המשיך: "ישראל חולקת עם האיחוד האירופי אינטרסים - אבל יותר מזה, היא חולקת עם האיחוד האירופי ערכים: זכויות אדם, זכויות לקהילה הלהט"בית, מחוייבות למרכיבי היסוד של הדמוקרטיה בהם עיתונות חופשית, מערכת משפט עצמאית חברה אזרחית חזקה, חופש דת. אנחנו מחויבים להילחם יחד במשבר האקלים, בטרור הבינלאומי, בגזענות, בקיצוניות".
לפיד פנה לשרי החוץ: "אני רוצה לבסס את היחסים בינינו על משהו נוסף, שבדרך כלל לא מדברים עליו בדיפלומטיה בינלאומית - על אופטימיות. על כך שאני מאמין בכוח החיים של הדמוקרטיות הליברליות. בכוח הכלכלי שלהן. בכוח הרעיונות שלהם ליצור עולם טוב יותר. אופטימיות היא כוח פוליטי. אני רוצה שנעבוד ביחד על זה - על הסיכוי לעתיד טוב יותר. יש כל כך הרבה דברים שאנחנו יכולים לעשות ביחד".
לפיד הציג בפני שרי החוץ את המצב הפוליטי בישראל והממשלה החדשה שקמה, אותה כינה "ניסוי מסעיר בפוליטיקה מודרנית". הוא ציין: "אומרים עלינו שאנחנו קואליציה של ימין ושמאל. האמת היא שאנחנו קואליציה שמבטלת את החלוקה המסורתית בין ימין לשמאל. הדבר המרכזי שבה היא להגיד, שאנשים שונים, עם דיעות שונות, יכולים לעבוד ביחד ולקיים דיאלוג שאינו משחק סכום אפס. זה חדש, אבל זו גם חזרה לשורשים הכי עמוקים של הדמוקרטיות הליברליות".
בנאומו התייחס השר לפיד למעגלי השלום, הסכמי הנורמליזציה והסכסוך הישראלי-פלסטיני: "לפני עשרה ימים פתחתי את השגרירות שלנו באבו-דאבי. התחלנו סוג חדש של שלום עם העולם הערבי. אני מקווה שבעוד כמה שבועות נפתח את השגרירות במרוקו. אחר כך בחריין וסודן. נפגשתי בשבוע שעבר עם שר החוץ של ירדן וסיכמנו על הסכמי סחר ומים. הייתה לי פגישה מצויינת עם שר החוץ המצרי. אנחנו צריכים שהמעגל הזה יכלול בסופו של דבר את הפלסטינים".
שרי החוץ האירופים הדגישו באוזני לפיד כי האיחוד האירופי תומך בביטחון ישראל ומגנה את הטרור. במקביל, האיחוד האירופי מצפה מישראל להציע נקודת מבט פוליטית - דרך - לסיום הסכסוך, ונשאר מוכן לתמוך בישראל ובפלסטינים במאמציהם לבנות מחדש תהליך פוליטי שכזה.
במהלך ביקורו נועד לפיד עם מזכ"ל נאט"ו ינס סטולטנברג במטה נאט"ו בבריסל. שר החוץ לפיד ציין שישראל והברית חולקות ערכים ותפיסה זהה של האתגרים והאיומים במרחב. הוא הביע את רצונה של ישראל בהעמקת שיתוף הפעולה עם נאט"ו ונכונות לפעול במשותף על מנת לסייע לברית עם האתגרים השונים מולם היא ניצבת. בסוף הפגישה השר הזמין את המזכ"ל לביקור בארץ. עוד במהלך הביקור נועד לפיד בנפרד עם שרי החוץ של גרמניה, צרפת, הולנד וצ'כיה.