קוריאנים שהיגרו מיפן לצפון קוריאה לפני שנים רבות, ובהמשך ברחו מהמדינה המבודדת, תובעים פיצויי ענק מהמשטר של קים ג'ונג און. בית המשפט המחוז בטוקיו אישר אתמול (ה') את בקשתם לזמן את שליט צפון קוריאה למסור עדות בבית המשפט, למרות שהתרחיש אינו ריאלי.
חמשת העותרים – ארבעה קוריאנים ואישה יפנית שעברה לצפון קוריאה עם בעלה הקוריאני ועם בתה – מאשימים את פיונגיאנג בהונאה ובחטיפה. הם היגרו אליה כחלק מתוכנית "השיבה למולדת" שקידמה צפון קוריאה, במסגרתה היגרו 93,340 בני אדם מיפן לצפון קוריאה בין 1959 ל-1984.
קהל היעד של הפרויקט היה אנשים ממוצא קוריאני שחיים ביפן, ובני הזוג היפנים שלהם. בתעמולה הצפון קוריאנית היא הבטיחה למהגרים "גן עדן עלי אדמות". התובעים טוענים שפיונגיאנג רימתה אותם, באמצעות פרסום שקרי על רילוקיישן למדינה שבה "בלתי אפשר ליהנות מזכויות אדם".
פיונגיאנג מימנה את תוכנית "השיבה למולדת", ומי שביצעו אותה בפועל היו אנשי הצלב האדום ביפן ובצפון קוריאה. גם ממשלת יפן תמכה בפרויקט הממושך, ששווק בתקשורת המקומית כקמפיין "הומניטארי" שנועד לעזור לקוריאנים שמתקשים לחיות ביפן ולהתבסס בה.
במהלך השלטון הקולוניאליסטי של יפן בחצי האי קוריאה, מ-1910 עד 1945, עברו מיליוני קוריאנים ליפן – רבים מהם בניגוד לרצונם. אחרי הכניעה היפנית ב-1945 מאות אלפי קוריאנים בחרו להמשיך לחיות בה – ולא רצו לשוב למולדתם ההרוסה. האזרחות היפנית נשללה מהם, והם הפכו ל"חסרי מדינה". רבים מהם האמינו לסרטי התעמולה של פיונגיאנג, שתיארו את צפון קוריאה כגן עדן.
חמשת העותרים הם מהבודדים שהיגרו לצפון קוריאה והצליחו לערוק ולשוב ליפן. התביעה שלהם מתייחסת בין השאר להפרדת המשפחות. אקו קוואסקי, שנמנית עם קבוצת התובעים, אמרה: "אני לא יודע מה קרה לבני משפחה שלי. אולי מגפת הקורונה פגעה בהם, אולי חלקם מתו מרעב".
בית המשפט המחוזי בטוקיו אישר את בקשת התביעה וזימן את קים ג'ונג און לעדות, מתוקף היותו שליט צפון קוריאה. כל אחד מהעותרים תובע מפיונגיאנג פיצויים של כ-880 אלף דולר. בית המשפט והתובעים לא מאמינים שקים יתייצב לעדות או יסכים שממשלתו תשלם פיצויים, ולכן להליך יש בעיקר חשיבות סמלית – שנועדה להראות את סבלם של עשרות אלפים שהיגרו לצפון קוריאה מיפן.
"אנחנו לא מצפים שצפון קוריאה תקבל החלטה או תשלם פיצויים", אמר קונג'י פוקודה, עורך הדין שמייצג את התובעים. "אנחנו מקווים שממשלת יפן תהיה מסוגלת לנהל מו"מ עם צפון קוריאה, במידה ובית המשפט יפסוק לטובת התובעים". בין טוקיו לפיונגיאנג אין יחסים דיפלומטיים.
פורסם לראשונה: 17:10, 14.10.21