עוד עימות לקראת הבחירות, הפעם סביב המו"מ על הגבול הימי עם לבנון: ראש הממשלה יאיר לפיד תקף הערב (רביעי) את ראש האופוזיציה בנימין נתניהו, שפרסם אמש סרטון ובו האשים את לפיד ב"התקפלות מול איומי נסראללה" באשר למו"מ על הגבול הימי עם לבנון. "זה חוסר אחריות לאומי נורא", אמר לפיד. "מתנהל מו"מ מורכב. הוא לא מכיר את הפרטים כי לא קיבל עדכון ביטחוני. זו פגיעה באינטרסים הביטחוניים, המדיניים והכלכליים שלנו".
בסרטון שפרסם אמש נתניהו, הוא אמר: "אזרחי ישראל. יש לי הודעה מאוד מדאיגה עבורכם. לפיד התקפל לגמרי מול איומי נסראללה. הוא איים עליו שאם נפעיל את מאגר 'כריש', לפני שנחתום על הסכם גז עם לבנון, הוא יתקוף את ישראל. לפיד נבהל – ולא הפעיל את כריש. עכשיו הוא מתכוון למסור ללבנון, ללא שום פיקוח או בקרה מצד ישראל, מאגר גז בשווי מיליארדי דולרים שישמשו את חיזבאללה לרכישת אלפי טילים ורקטות שיכוונו לערי ישראל".
במתקפה ששיגר הערב לפיד על נתניהו מניו יורק, שם ינאם מחר מול הכינוס השנתי של העצרת הכללית של האו"ם, הוסיף: "אנחנו בתוך משא ומתן מאוד מורכב ומתקדם. נתתי לצוותי המשא ומתן שלנו פרמטרים ברורים מאוד בתיאום עם שר הביטחון איפה נמצאים הצרכים שלנו בביטחוני, במדיני ובכלכלי. אם נגיע לזה תוך שמירה על הפרמטרים האלה – טוב. אם לא - מדינת ישראל חזקה ותדע להגן על עצמה. אני ממשיך את הביטוי אופטימיות זהירה. היום בבוקר ישבנו עם הצוותים האמריקניים, הם הלכו ללבנונים. זה מתנהל כמו שמתנהל משא ומתן".
לפיד אמר עוד כי "זה לא משהו שאפשר לצפות מראש אופוזיציה לעשות סרטונים בשביל קמפיין. אני הייתי ראש אופוזיציה ובמצבים דומים נהגתי אחרת לגמרי".
בסרטון שפרסם נתניהו, נראה נסראללה אומר באחד מנאומיו: "לא נאפשר הפקת נפט וגז מאסדת כריש הנתונה במחלוקת לפני שלבנון תקבל את מה שמגיע לה".
ביום שני האחרון פרסמה לשכת ראש הממשלה הודעה אחרי שנשיא לבנון מישל עאון אמר שהמו"מ על הגבול הימי נמצא בשלביו הסופיים. "ישראל מאמינה שאפשר וצריך להגיע להסכם על הקו הימי בין לבנון לישראל באופן שישרת את האינטרסים של אזרחי שתי המדינות", מסרה לשכת לפיד. "ההסכם יתרום רבות ויועיל ליציבות האזורית. ישראל מודה למתווך האמריקני על עבודתו המאומצת בניסיון להביא להסכם. הפקת הגז מאסדת כריש אינה קשורה למו"מ, האסדה תחל בהפקת הגז ללא עיכובים ברגע שזה יהיה אפשרי".
בוושינגטון ובישראל מקווים שההסכם עם לבנון ייחתם לפני הבחירות הקרובות בישראל ב-1 בנובמבר, למרות שבאופוזיציה משמיעים קולות כי לממשלת מעבר אין סמכות לעשות זאת. שר האנרגיה לשעבר, ח"כ יובל שטייניץ מהליכוד, שהודיע על פרישה מהחיים הפוליטיים לאחר הבחירות, אמר שאין צורך לחכות עד אחרי הבחירות כי גבול כלכלי הוא לא ריבונות שמחייבת החלטה של הכנסת.
בתחום המעשי, משרד האנרגיה אמור להתחיל השבוע בתהליך הבדיקה לאסדה לקראת תחילת הפקת הגז. בשלב הראשון תופעל הזרמה הפוכה של גז ממרכז הקבלה בחופי ישראל לכיוון האסדה כדי לוודא שאין תקלות בצנרת. אם אכן יתגלו כאלה, ישראל תצטרך לתקן אותן כדי להתקדם לעבר הפקת הגז. חברת אנרג'יאן כבר הודיעה לבורסה שתחל בהפקה עד סוף ספטמבר - אך עדיין אין ודאות שכך אכן יהיה.
860 קמ"ר במחלוקת - כך התחיל המו"מ
הסכסוך הלא פתור בעניין הגבול הימי עוסק באזור חיץ משולש בשטח של 860 קמ"ר. עבור ישראל מדובר בפחות מ-2% מהשטח הכולל של המים הכלכליים שלה, ועבור הלבנונים ב-3%. ישראל ולבנון קיימו בשנים האחרונות משא ומתן לא-ישיר בתיווך אמריקני, שעדיין לא הגיע לכדי הסכם. בשטח זה החלו ב-2018 קידוחים ישראליים ולבנוניים לחיפוש גז, ואיתן גם הטענות הלבנוניות על הפרת ריבונותם באזור. חיזבאללה פרסמו אז איומים מפורשים על אסדות הגז הישראליות.
הסבב הראשון של שיחות המשא ומתן בין המדינות נקלע למשבר ופסק בנובמבר 2020 לאחר שהצד הלבנוני הקשיח את עמדותיו. בישראל התרשמו אז כי הלבנונים גררו רגליים בהמתנה לחילופי הממשל בארה"ב וכניסתו של ג'ו ביידן לתפקיד הנשיא, בהנחה שיהיה מאוזן יותר ומוטה פחות לצדה של ישראל. המו"מ חודש בחודש מאי אשתקד, אך הופסק עם מבצע "שומר החומות". באוגוסט 2021 מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה התבטא בעניין, ואמר: "אני מציע לממשלת לבנון – יש לנו חברות איראניות שיש להן את היכולת והאומץ לקדוח ולהוציא את הנפט והגז. החברות האלה לא מפחדות מהפצצות ישראליות".
בתחילת השנה, שתי המדינות אותתו כי הן מעוניינות לחדש את המשא ומתן בתיווך ארה"ב, והמתווך מטעם ממשל ביידן, עמוס הוכשטיין, החל בסבב שיחות עם גורמים לבנונים וישראלים. ישראל לא קפאה על שמריה ובחודש יוני השנה הגיעה אסדת גז לשדה כריש, אזור הסמוך לשטח שבמחלוקת. במטרה להגן על האסדה נקבע אזור אסור לשיט במרחק של כ-500 מטר משוליה החיצוניים, וברדיוס של 1,500 מטרים סביב מיקומה. עם הגעת האסדה, בכירי ממשלת לבנון הודיעו כי יקיימו שיחות עם גורמים בינלאומיים בניסיון להבהיר את העמדה של מדינתם, לפיה כל הפקת גז במקום זה תהווה "פרובוקציה ופעילות עוינת" ותעכב את המשא ומתן.