ביידן: "לא אזמין את נתניהו בקרוב"

התבטאות שלא זכורה שנים רבות: נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס בקולו אמש (שלישי) ליממות הסוערות שעברו על ישראל עד הודעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על השהיית חקיקת המהפכה המשפטית, ואמר כי "כמו הרבה תומכים אדוקים של ישראל - אני מאוד מודאג. היא לא יכולה להמשיך בדרך הזו, אני מקווה שנתניהו יגיע לפשרה הוגנת. די הבהרתי את זה". הוא הוסיף כי הוא לא מתכוון להזמין את ראש הממשלה נתניהו לבית הלבן בתקופה הקרובה.
נתניהו הגיב לדבריו של ביידן, ומסר כי "ישראל היא מדינה עצמאית שמקבלת את החלטותיה על פי רצון אזרחיה ולא על סמך לחצים חיצוניים, כולל מחברינו הטובים ביותר". עוד כתב ראש הממשלה: "אני מכיר את הנשיא ביידן למעלה מ-40 שנה ואני מעריך את מחויבותו רבת השנים לישראל. הברית בין ישראל לארה"ב היא איתנה והיא תמיד מתגברת על חילוקי הדעות שמתגלים מעת לעת בינינו. הממשלה בראשותי מחויבת לחיזוק הדמוקרטיה על ידי החזרת האיזון הראוי בין שלוש הרשויות, אותה אנו שואפים להשיג בהסכמה רחבה".
קודם לכן אמר דובר הבית הלבן, ג'ון קירבי, כי "אין תוכניות כרגע להזמנת נתניהו לביקור בוושינגטון", ושארה"ב "לא פירטה לישראל איך צריכה להיראות פשרה על הרפורמה המשפטית". עם זאת, קירבי אמר כי ארה"ב "הדגישה שפשרה צריכה לכלול את הרעיון של בלמים ואיזונים בישראל".
3 צפייה בגלריה
ביבי בנימין נתניהו ארכיון
ביבי בנימין נתניהו ארכיון
"מודאג מאוד. לא מתכוון להזמין את נתניהו בקרוב". ביידן וראש הממשלה
(צילום: רויטרס)
שר התרבות מיקי זוהר כתב בטוויטר בתגובה לדבריו של ביידן כי "עצוב שגם הנשיא ביידן נפל קורבן לפייק ניוז שהופץ בישראל נגד הרפורמה המשפטית המוצדקת שלנו". לאחר מכן מחק זוהר את הציוץ, וכתב: "מתוך כבוד ליחסים החשובים שלנו עם בעלת הברית הכי גדולה שלנו ארה"ב מחקתי את הציוץ. הלב נשבר לראות כמה נזק נגרם לישראל מכל הפייק ניוז שהופץ בקשר לרפורמה המשפטית המוצדקת שלנו". גם שר התפוצות עמיחי שיקלי התייחס לדברי ביידן: "ישראל היא מדינה ריבונית. ביקורת ניתן להעביר בשמחה, אבל מי שקובע מי יוביל אותה ולאן זה העם ורק העם באמצעות נבחריו - כמו באמריקה".
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שבממשל האמריקני מחרימים, אמר בגלצ כי "האמריקנים צריכים להבין שישראל היא מדינה עצמאית ולא עוד כוכב בדגל של ארה"ב. צריך שיהיה ברור בכל רחבי העולם שהעם כאן הלך לבחירות ויש לו את הרצונות שלו". השר יואב קיש אמר כי "כולנו מכבדים את נשיא ארה"ב והוא יכול לומר את עמדתו, אבל עם כל הכבוד - ישראל היא מדינה ריבונית וההחלטות מתקבלות כאן".
מנגד, שר הביטחון לשעבר, ח"כ בני גנץ, אמר כי "הנשיא ביידן שיגר הלילה קריאת השכמה דחופה לממשלת ישראל. פגיעה ביחסים עם ארה״ב, ידידתנו הטובה ביותר ובעלת בריתנו החשובה ביותר - היא פיגוע אסטרטגי. ראש הממשלה חייב להנחות את צוותי המו"מ שלו בנוגע לחקיקה המשפטית, לפעול מהר כדי לתקן את המצב ולשמור על הדמוקרטיה הישראלית שבבסיס הערכים האלו. ולא פחות חשוב, עליו לנהוג באחריות מדינית וביטחונית - להודיע עוד הלילה שהשר גלנט יישאר בתפקידו, להפקיע את סמכויות הביטחון מהשר סמוטריץ' ולא לאפשר את ההשתוללות של השר בן גביר".
בבוקר התייחס לכך גם לפיד, ואמר כי "במשך עשרות שנים ישראל הייתה בעלת הברית הקרובה ביותר של ארה"ב, הממשלה הקיצונית בתולדות המדינה קלקלה את זה בשלושה חודשים".

לחץ כבד מארצות הברית

העיתון "ניו יורק טיימס" דיווח אתמול כי לא רק גל המחאה החריג שפרץ בתחילת השבוע בעקבות פיטורי שר הביטחון יואב גלנט הביא להתקפלות בפועל של ראש הממשלה בנימין נתניהו - שהודיע על השהייה זמנית של חקיקת המהפכה המשפטית - אלא גם לחץ כבד מצד ארה"ב ב-48 השעות שקדמו להצהרתו. לפי הדיווח, ממשלתו של נתניהו "הופגזה באזהרות" מצד הממשל האמריקני בראשות הנשיא ג'ו ביידן - שהביע חשש מפגיעה בתדמיתה של ישראל כמדינה הדמוקרטית היחידה במזרח התיכון.
3 צפייה בגלריה
חברי האופוזציה יוצאים מרצונם בזה אחר זה מהאולם הדיונים של הוועדה המסדרת
חברי האופוזציה יוצאים מרצונם בזה אחר זה מהאולם הדיונים של הוועדה המסדרת
"ביידן נפל קורבן לפייק ניוז". השר זוהר צייץ - ומחק
(צילום: דוברות הכנסת)
ב"ניו יורק טיימס" הזכירו בהקשר זה את ההודעה החריגה שפרסם הבית הלבן בלילה שבין ראשון לשני, בשיאן של ההפגנות הספונטניות שפרצו בעקבות פיטורי גלנט - אזהרה פומבית שעמדה בניגוד לקו המנחה של וושינגטון ולפיו היא נמנעת מלהתערב בענייניהן הפנימיים של בעלות בריתה. גורמי ממשל אמרו לעיתון כי בשיחות פרטיות היו אנשיו של ביידן נחרצים ובוטים ביותר בעקבות החשש מהשלכות המהפכה המשפטית.
בשיחות הללו הם גם הביעו דאגה מהדחתו של גלנט, שנתניהו הודיע על פיטוריו אחרי שזה קרא בסוף השבוע לעצירת החקיקה - אם כי גלנט טרם קיבל מכתב פיטורים ועדיין מכהן כשר הביטחון. גלנט נחשב בן ברית של האמריקנים בכל הנוגע לנושאים הביטחוניים, ומבחינתם הוא בן שיח אמין, סוג של "מבוגר אחראי" - בטח מול שרים כמו בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר.
3 צפייה בגלריה
שגריר ארה"ב, טום ניידס בועידת הנשיאים ה-48 בירושלים
שגריר ארה"ב, טום ניידס בועידת הנשיאים ה-48 בירושלים
שיבח על עצירת החקיקה. השגריר ניידס
(צילום: עמית שאבי)
בדיווח צוין כי שגריר ארה"ב בישראל, טום ניידס, היה ציר חשוב להעברת המסרים האמריקניים בימים האחרונים. ניידס עצמו שיבח אתמול בבוקר בריאיון לאולפן ynet את החלטתו של נתניהו להשהות זמנית את החקיקה עד למושב הבא של הכנסת, ובזמן הזה לנהל משא ומתן מול האופוזיציה על פשרה - וחזר על העמדה האמריקנית שקוראת לשיחות על מנת להשיג הסכמה רחבה. "אנחנו מעודדים מהרצון שלו לעשות זאת ומצפים לשיחות שיתקיימו", אמר ניידס על נתניהו.
בתחילת השבוע אמרו בוושינגטון כי הם "מודאגים מהמצב בישראל", לאחר ההפגנות חסרות התקדים שפרצו ברחבי הארץ לאחר פיטורי שר הביטחון יואב גלנט. בטרם הצהרת נתניהו על עצירת החקיקה, אמרה דוברת במועצה לביטחון לאומי של הבית הלבן כי ארה"ב "קוראת בתוקף למנהיגים בישראל להגיע לפשרה - בהקדם האפשרי". הדוברת, אדריאן ווטסון, אמרה כי האמריקנים מאמינים שפשרה היא "הדרך הטובה ביותר עבור אזרחי ישראל".
היא התייחסה גם לשיחה בין נתניהו לביידן, ואמרה כי "הנשיא דן לאחרונה עם ראש הממשלה נתניהו והבהיר לו כי ערכים דמוקרטיים תמיד היו, וחייבים להישאר, סימן ההיכר של מערכת היחסים בין ארה"ב לישראל". ווטסון המשיכה: "חברות דמוקרטיות מתחזקות על ידי איזונים ובלמים. שינויים מהותיים בשיטה הדמוקרטית יש לבצע בקונצנזוס הרחב ביותר".
פורסם לראשונה: 23:30, 28.03.23