הפלישה לקייב החלה: קרבות פרצו הבוקר (יום ו') ברובע אובולון שבצפון הבירה האוקראינית ופיצוצים עזים נשמעו ממנו. מדיווחים המגיעים משם עולה כי הכוחות הרוסיים, שהחלו לכתר את קייב בשעות האחרונות, נכנסו אל העיר. "אנשים רצו לתפוס מחסה, וקולות של פיצוצים וירי מקלעים נשמעו באזור אובולון", דיווח כתב סוכנות הידיעות הצרפתית AFP, "הפיצוצים הגדולים ביניהם נשמעו עד למרכז העיר". מהרובע הצפוני הגיעו תמונות של כלי רכב צבאיים נעים ברחובות, ואחרי 12:00 בצהריים קראו הרשויות בקייב לתושבי אובולון שלא לצאת לרחובות בשל "הפעולות העוינות" שמתחוללות בהן.
לפי AFP, כוחות רוסיים מוצנחים הגיעו לאובולון כבר אתמול, ומשרד ההגנה האוקראיני קרא לתושבים להתנגד להם: "אנו קוראים לתושבים לעדכן אותנו על תנועת הכוחות, להכין בקבוקי תבערה ולנטרל את האויב". סגנית שר ההגנה של אוקראינה טענה כי צבא רוסיה תפס שתי מכוניות של הכוחות המזוינים האוקראיניים באובולון, ואז החליפו חייליו את מדיהם למדי צבא אוקראינה ונסעו משם למרכז קייב. מעט אחרי 11:00 (שעון ישראל) ציטטה סוכנות הידיעות הרוסית "ריה" דיווח של סוכנות AP לכאורה, ולפיו ירי נשמע ליד רובע בנייני הממשלה בקייב. לפי AP, תושבים המסתתרים בתחנות הרכבת התחתית במרכז העיר התבקשו שלא לצאת מהן בשל ירי באזור.
המלחמה באירופה – עדכונים אחרונים:
• דקה אחר דקה: דיווחים מהמלחמה באוקראינה
• רוסיה, נאט"ו, המורדים, ארה"ב: מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
• מתקפת טילים על קייב: "הרוסים מתקדמים, רחוקים 32 ק"מ מהבירה"
• ביום הראשון למלחמה: 137 הרוגים ו-100 אלף פליטים
• ביידן: לא מתכוון לדבר עם פוטין, הוא פתח במלחמה - ויישא בהשלכות
• רוסיה: יותר מ-1,000 עצורים בהפגנות נגד המלחמה; פוטין: "לא הייתה לנו ברירה"
הדיווח על קרבות ברובע הצפוני של קייב בא כשברקע ממשיך הצבא הרוסי לתקוף ברחבי אוקראינה. קודם לכן הבוקר הזהיר גורם בכיר בממשלה האוקראינית כי היום צפוי להיות היום הקשה ביותר במלחמה. מאז מתקפת הטילים הרוסית בקייב לפנות בוקר הופעלו האזעקות בבירה עוד כמה פעמים, האחרונה שבהן אחרי השעה 11:00 (שעון ישראל), ותושבים נקראו שוב ושוב לרדת למקלטים. לחימה ערה נמשכת גם בחרסון שבמזרח אוקראינה ובלבוב שבמערבה, אבל עיני העולם נשואות בראש ובראשונה לקייב: ממשלת אוקראינה התריעה כבר בבוקר כי בהמשך היום צפויה מתקפת טנקים רוסיים על העיר, ואחר כך אמר הרמטכ"ל האוקראיני כי הכוחות הרוסיים מתקדמים לעברה מכמה כיוונים. גורם בכיר בממשלה אמר כי החיילים המגינים על קייב ערוכים ומוכנים עם טילים נגד טנקים שסיפקו למדינה בעלות בריתה הזרות.
מעט אחרי 9:00 שעון ישראל דיווח צבא אוקראינה כי כוחותיו נלחמים ביחידות שריון רוסיות בדימר ואיוואנקיב, כ-45 וכ-80 ק"מ מצפון לקייב בהתאמה. הצבא הודיע בעמוד הפייסבוק שלו כי "טנקים רבים של האויב הגיעו לאזור", אך לטענתו הוא הצליח לעצור את הכוחות הרוסיים על גדת נהר טטרוב באמצעות פיצוץ הגשר החוצה את הנהר. זמן קצר אחר כך דווח על הקרבות שפרצו בתוך קייב.
אם לא די במתקפות הישירות של הצבא הרוסי, בצהריים הודיעו מנהיגי המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה כי בקרוב מאוד יחלו כוחותיהם לנוע קדימה, אל מחוץ לאזורי השליטה שלהם, כדי לכבוש אזורים שבהם שולט כעת הצבא האוקראיני. המורדים, נזכיר, זכו השבוע להכרה רשמית של רוסיה בעצמאות המחוזות שלהם, ומוסקבה הבהירה כי בהכרת העצמאות שלה היא מייחסת להם ריבונות על שטחים נרחבים יותר מאלה שבהם הם שולטים כיום.
מאז שעות הבוקר טענו גורמים אוקראינים בכירים כי כוחותיהם רושמים הישגים בחזיתות השונות על אף נחיתותם המספרית, גובים מהרוסים אבדות בנפש – ומצליחים לעצור את התקדמותם. מידת נכונותן של הטענות הללו אינה ברורה, ויש לזכור כי כוחו של צבא רוסיה עולה עשרות מונים על זה של הצבא האוקראיני, אולם שר ההגנה של בריטניה בן וואלאס חיזק מעט את הדברים הבוקר כשאמר כי לונדון מעריכה שרוסיה איבדה כבר יותר מ-450 חיילים בקרבות. הוא הזהיר כי רוסיה מתכוונת להשתלט על אוקראינה כולה, אך בניגוד לטענותיה אמש שלפיהן היא השיגה את כל מטרותיה המרכזיות ליום הקרבות הראשון – היא אינה עומדת ביעדים שהציבה לעצמה בלוח הזמנים המקורי.
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הצהיר הבוקר כי מעשיה של רוסיה מוכיחים שלא די בסנקציות נגדה, וקרא למדינות מזרח אירופה החברות בנאט"ו לספק לארצו סיוע הגנתי. "אנחנו חייבים להחזיר את רוסיה לשולחן המשא ומתן", אמר זלנסקי. כמה שעות אחר כך אמר יועצו של הנשיא כי מטרתה של רוסיה היא לכבוש את קייב ולהרוג את זלנסקי. הוא הדגיש כי הנשיא האוקראיני עדיין נמצא בבירה. בהצהרה שנשמעה כמו הכרה בחומרת המצב של ארצו אמר היועץ כי אוקראינה רוצה בשלום, מוכנה עדיין למשא ומתן אם הוא אפשרי, ומסכימה לדבר אפילו על האפשרות להסכם שבמסגרתו ייקבע לה מעמד "ניטרלי" בכל הקשור לסוגיית הצטרפותה לנאט"ו.
שר החוץ של רוסיה, סרגיי לברוב, מיהר לומר בתגובה כי זלנסקי משקר כשהוא אומר שהוא נכון לדון בקביעת מעמד ניטרלי לארצו. הוא שב וטען כי "איש אינו מתכנן לכבוש את אוקראינה", אך הדגיש כי רוסיה תוודא שאוקראינה תעבור "דה-מיליטריזציה". באותה שעה ממש, בתדרוך של הקרמלין, אמר דמיטרי פסקוב, דוברו של פוטין, כי מוסקבה רושמת לעצמה את נכונותה של קייב לדון בקביעת מעמד ניטרלי עבורה, אך הוסיף כי רוסיה צריכה "לנתח" את ההצעה. "הציפיות שלנו מאוקראינה נותרו זהות – רוסיה לא משנה את עמדתה כמו ילדה", אמר פסקוב.
בתוך כך, התובע של בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג, קארים חאן, הביע הבוקר דאגה עמוקה מהפלישה הרוסית ואמר כי בית הדין עשוי לפתוח בחקירה בנוגע לפשעי מלחמה במדינה: "אני מזכיר לכל הצדדים המעורבים בפעולות איבה בשטח אוקראינה שלשכתי עשויה להפעיל את סמכותה ולחקור כל מעשה של ג'נוסייד, פשע נגד האנושות ופשע מלחמה שמתבצע בתחומי המדינה". רוסיה אינה חברה בבית הדין, אולם הוא רשאי לחקור מעשים המתרחשים באוקראינה בלי קשר לאזרחותם של המבצעים.
קייב הותקפה ב-4 בבוקר: "כמו גרמניה הנאצית"
הלחימה בין צבא רוסיה לצבא אוקראינה התחדשה הבוקר מעט אחרי השעה 04:20 שעון ישראל, אז החלה מתקפת טילים על הבירה האוקראינית קייב. במקביל במחוז זפוריז'יה שבדרום-מזרח המדינה הותקף בטילים מוצב של הצבא האוקראיני, ושם נהרגו כמה חיילים ועוד כמה נפצעו. גם בסביבות השעה 7:00 נשמעו פיצוצים בקייב ובמקביל נשמעו אזעקות גם בלבוב שבמערב המדינה, העיר שאליה הועברו בין היתר שגרירויות ישראל וארצות הברית.
שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין אמר הלילה בשיחה עם מחוקקים כי הכוחות הרוסיים שנכנסו לאוקראינה דרך בלארוס נמצאים במרחק 32 ק"מ מקייב. בשיחה נאמר כי כוחות נוספים, שפלשו מרוסיה, נמצאים במרחק גדול יותר. הן אלו והן אלו מתקדמים לעבר הבירה במטרה לכתר אותה, כשייתכן שהמטרה הסופית היא החלפת המשטר באוקראינה. בשבועות האחרונים כבר הזהירו גורמים במערב כי פוטין עשוי לנצל את הפלישה לאוקראינה כדי להפיל את ממשלתו הפרו-מערבית של זלנסקי ולהעלות במקומה משטר פרו-רוסי שיסור למרותו.
בנאום לאומה זמן קצר לאחר מתקפת הטילים לפנות בוקר אמר נשיא אוקראינה זלנסקי כי יעדי מתקפות הטילים היו "גם אזרחיים וגם צבאיים", וטען כי האוקראינים בלמו את ההתקדמות הרוסית ברוב החזיתות. לדבריו, "רוסיה תצטרך לדבר אתנו במוקדם או במאוחר בנוגע לסיום פעולות האיבה וסיום הפלישה. ככל שהשיחות יחלו מוקדם יותר, האובדן הרוסי יהיה קטן יותר". זלנסקי אף פנה ברוסית לעם הרוסי ואמר שהפצצת קייב מזכירה את התקפותיה של גרמניה הנאצית במלחמת העולם השנייה: "לכל אזרחי הפדרציה הרוסית שיצאו אתמול להפגין (נגד המלחמה) אני רוצה לומר – אנחנו רואים אתכם. זה אומר ששמעתם אותנו. זה אומר שאתם מתחילים להאמין לנו. הילחמו עבורנו, הילחמו נגד המלחמה". אלפים ממתנגדי המלחמה יצאו אתמול להפגין בערי רוסיה, ולפי דיווחים כוחות הביטחון הרוסיים עצרו קרוב ל-2,000 מהם.
שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה כינה את המתקפה על קייב הבוקר "איומה", והשווה אותה אף הוא לאירועי מלחמת העולם השנייה. לדבריו, "הפעם האחרונה שהבירה חוותה משהו דומה הייתה ב-1941, אז גרמניה הנאצית תקפה. אוקראינה הביסה את הרשע הזה ותביס את הרשע הנוכחי".
התחדשות הלחימה הבוקר אירעה שעות אחרי נאום קודם של הנשיא זלנסקי, שבו הודיע כי ביממה הראשונה של הפלישה הרוסית נהרגו 137 אוקראינים – אזרחים וחיילים. זלנסקי אמר ש-316 אוקראינים נפצעו עד אז בפלישה הרוסית, והאשים כי אוקראינה "נותרה לבדה" במלחמה נגד רוסיה. "מי מוכן להילחם לצדנו?", תהה זלנסקי בנאומו. "אני לא רואה אף אחד. מי מוכן לתת לאוקראינה התחייבות שתהפוך לחברה בנאט"ו? כולם מפחדים". זלנסקי אמר כי מוסקבה שמה אותו למטרה מספר 1 שלה, ושמה לה את משפחתו למטרה השנייה. "יש לנו מידע שקבוצות חבלה של האויב נכנסו לקייב", הוסיף נשיא אוקראינה, שציין כי הוא מתכנן להישאר ברובע הממשלה בבירה.
אמש טען גם שר החוץ האוקראיני קולבה כי אוקראינה "מחזיקה מעמד" במלחמה מול רוסיה, אך הדגיש: "אנחנו צריכים שהעולם יעזור לנו". קולבה הודיע כי שוחח עם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן על העברה של משלוח נשק נוסף לאוקראינה. בלינקן עצמו אמר הלילה לרשת ABC כי הוא משוכנע שפוטין מתכנן להפיל את הממשלה האוקראינית: "לא צריך מודיעין כדי להבין מה בדיוק פוטין רוצה. הוא הבהיר שהוא מעוניין בהקמת האימפריה הסובייטית מחדש. הוא גם רוצה לבסס מחדש השפעה במדינות השכנות של רוסיה, שהיו פעם חלק מהגוש הסובייטי", אמר בלינקן. בארה"ב הזהירו כי קייב עלולה ליפול לידי רוסיה בתוך ימים אחדים.
שר החוץ של צרפת, ז'אן-איב לה דריאן, אמר הבוקר לרדיו הצרפתי כי פוטין "החליט למחוק את אוקראינה ממפה המדינה". השר הצרפתי הזהיר כי המתקפה של רוסיה על אוקראינה עלולה להתרחב גם למולדובה ולגאורגיה, שכמו אוקראינה היו בעבר חלק מברית המועצות.
רוסיה כבשה את צ'רנוביל: "אנשי תחנת הכוח נלקחו בשבי"
אחד ההישגים המשמעותיים של רוסיה ביום הראשון של הלחימה היה ההשתלטות של כוחותיה על תחנת הכוח הגרעינית בצ'רנוביל – שנמצאת במרחק של כ-100 ק"מ מקייב. אוקראינה דיווחה שכוחות רוסיים חדרו מבלארוס לאזור צ'רנוביל, וכעבור כמה שעות של לחימה מול הכוחות האוקראיניים ששומרים על התחנה המושבתת הם הצליחו להשתלט עליה.
גורם ביטחוני רוסי אמר שלקראת המתקפה התרכזו הכוחות הרוסיים ב"אזור הסגור" בצ'רנוביל – השטח שפונה מאדם אחרי האסון הגרעיני ב-1986, בימי ברית המועצות – במטרה להשתלט על תחנת הכוח, שבה נמצא כיום מאגר של פסולת גרעינית. יועץ לנשיא זלנסקי אמר אמש: "אי אפשר לומר שתחנת הכוח הגרעינית בצ'רנוביל בטוחה כעת, אחרי מתקפה חסרת טעם לחלוטין של הרוסים. זהו אחד האיומים החמורים ביותר על אירופה כיום". היועץ ציין שאוקראינה אינה יודעת מה מצבם הנוכחי של תחנת הכוח בצ'רנוביל ושל מאגר הפסולת הגרעינית שמאוחסנת באתר.
משרד ההגנה של רוסיה טען הבוקר כי רמות הקרינה בצ'רנוביל "רגילות", והודיע כי ינחית צנחנים במקום כדי לעזור לשמור על תחנת הכוח.
מצ'רנוביל הגיעו הלילה דיווחים שלפיהם הכוחות הרוסיים לקחו בשבי את אנשי הצוות במתקן. אליונה שבטסובה, יועצת למפקד כוחות הקרקע של צבא אוקראינה, אמרה שאנשי הצוות בצ'רנוביל נלקחו כבני ערובה על-ידי החיילים הרוסים שהשתלטו על המקום. דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי אמרה כי ארה"ב מגנה את לקיחת אנשי הצוות בשבי – ודורשת את שחרורם המיידי.
פורסם לראשונה: 09:39, 25.02.22