בליץ החקיקה של הקואליציה רגע לפני פתיחת מושב הכנסת: אחרי חודשים ארוכים שבהם התרכזה הקואליציה בעיקר בחקיקה הנוגעת לענייני המלחמה, הערב (ראשון) יעלו להצבעה בוועדה השרים לענייני חקיקה שורת חוקים שנויים במחלוקת. סדר היום של הוועדה מלמד כי בקואליציה חוזרים לשגרה: שינוי שיטת הרייטינג, פסילת מועמדים שתמכו בטרור, איסור העסקת מורים תומכי טרור וביטול דמי החבר בלשכת עורכי הדין - הם רק חלק מהחוקים שבהם ידונו השרים.
באופוזיציה, שעד כה ניסתה להפגין רוח ממלכתית יחסית, נערכים כעת לקרבות בלימה. "לאורך השנה האחרונה האופוזיציה הפגינה בגרות וממלכתיות", טענה יו"ר סיעת יש עתיד, ח"כ מירב בן ארי. "אבל ברור שכל חוק שיהיה בו פגיעה בתקשורת חופשית ובדמוקרטיה במדינת ישראל יעורר מאבק גדול ולא נאפשר אותו. הרוח המפויסת שהייתה כאן עד עכשיו בחסות חוקים חשובים הנוגעים למלחמה בלבד שעלו עד היום, כבר לא תהיה יותר".
ההיערכות של הקואליציה לכנס החורף הארוך, שאורכו כחמישה חודשים, או שבעה עד לתחילת כנס הקיץ, עוברת קודם בוועדת השרים לענייני חקיקה. הערב תעלה ראשונה הצעת החוק של יו"ר הקואליציה אופיר כץ מהליכוד, שנועדה לפסול חברי כנסת שהביעו תמיכה בטרור.
ההצעה נוסחה אחרי סקירת פסקי דין של העליון ולאחר שנבדקו העילות שבהן משתמשים השופטים כדי להכשיר חזרה לכנסת של מועמדים שהביעו תמיכה בטרור. ח"כ כץ מבקש כעת להרחיב את הפסילות הקבועות בחוק ולוודא שאין עילות שיאפשרו חזרה לכנסת.
כך למשל תמיכה במחבל בודד תיחשב גם היא כעילה לפסילה, כשעד היום היא הוגדרה כתמיכה בארגון טרור; לא תידרש "מסה קריטית" של מקרים, והעילה לפסילה תהיה גם אם התמיכה לא מתמשכת אלא מסתכמת בפעם אחת או פעמים בודדות; אישור פסילת המועמד על ידי שופטי העליון יהפוך להליך ערעור כדי לצמצם את מעורבות בית המשפט; ויהיה ניתן לפסול מפלגה בתוך רשימה מה שלפני כן לא היה אפשרי. בקואליציה מתכוונים ללכת עם החוק הזה עד הסוף למרות ההתנגדויות הצפויות של הייעוץ המשפטי הן לכנסת והן לממשלה.
חוק נוסף שצפוי לעלות ולעורר סערה הוא זה שהגיש ח"כ שלום דנינו מהליכוד, וגורמים המעורים בפרטים אמרו כי הוא הוגש בתיאום עם חבר מפלגתו, שר התקשורת שלמה קרעי, ונועד לשנות את שיטת מדידת הרייטינג של ערוצי הטלוויזיה.
לפי החוק החדש, הפלטפורמות יחויבו להעביר למשרד התקשורת נתונים באופן רציף וגם לפרסם את נתוני הרייטינג בזמן אמת. מתנגדי החוק טוענים כי מעורבות משרד התקשורת בסוגיה הזאת ושינוי כללי המשחק תאפשר לממשלה לערוך מניפולציות לטובת ערוצים מסוימים ולפגוע באחרים.
חוק נוסף שיעלה בוועדת השרים לקראת אישורו הסופי בקריאה שניה ושלישית הוא חוק שכבר עורר סערה גם בכנס הקודם. את החוק מקדם ח"כ עמית הלוי מהליכוד, ולפיו מוסדות יחויבו לפטר מורה או איש הוראה שיסית לטרור או יתמוך במאבק נגד ישראל. כמו כן, יעלה לדיון החוק של ח"כ חנוך מילביצקי, גם הוא מהליכוד, שמבקש לבטל את דמי החבר של לשכת עורכי הדין ועל פי הטענה להחליש באמצעות המהלך את כוחה.
"אובססיביות פוליטית"
פורום הערוצים הישראליים, תאגיד השידור הישראלי כאן, קשת 12 ורשת 13, מסר בתגובה: "בחסות המלחמה ובמהלך יום האבל הממלכתי לנרצחי 7 באוקטובר, הקואליציה מוציאה לפועל את תוכנית ההשתלטות הפוליטית על התקשורת החופשית". עוד נטען כי "מדובר בהפיכת הממשלה למעין 'אח גדול', המנתב כספים בהתאם לצורכי מקורביה ובהתאם לסוגי התכנים המשודרים שייטיבו עמה. מדובר בשיטת המדידה המתקדמת והמקובלת ביותר בעולם המערבי, ואין כל סיבה להתערב בנתוני המדידה, אלא לצורך התערבות פוליטית".