כוחות צה"ל פועלים בלב חאן יונס: אלפי לוחמי חי"ר, הנדסה ושריון פועלים במרכז חאן יונס החל משעות הלילה (בין שני לשלישי), כחלק מתחילתו של השלב השני של התמרון הקרקעי ברצועת עזה. הכוחות הגיעו לעיר הגדולה שבמרכז הרצועה מכיוון צפון, מפרוזדור נצרים, שעליו שולטת אוגדה 36 מזה כחודש, מדרום לעיר עזה. בכך עקפו הלוחמים את מחנות המרכז, נוסיראת ואל בורייג' ואת העיר דיר אל בלח, בדרכם לחאן יונס. ביממה האחרונה נרשמו מאות היתקלויות ותקיפות של מחבלים, במה שמוגדר בפיקוד הדרום כ"יממת הקרב הכי משמעותית ועצימה מתחילת המלחמה".
תיעוד מהרצועה: תקיפות נרחבות של צה"ל בחאן יונס

במקביל, הלילה נכנסו הכוחות למרכזים של שני יעדים משמעותיים בצפון מזרח הרצועה: שכונת שג'אעיה שבפאתיה נהרגו אמש שלושה לוחמים מחטיבה 188 ולעיר ג'באליה, כולל במחנה הפליטים הצפוף שלה. בצבא מעריכים שהלחימה בחאן יונס ובמקביל גם בג'באליה ובשג'אעיה תימשך שבועות עד לטיהור חמאס מהן.
הקושי בחאן יונס צפוי להיות כפול: ממערב ומדרום מערב לעיר יש כמיליון עקורים פלסטינים שבאו מצפון הרצועה, אך גם רבבות מתושבי חאן יונס טרם התפנו. יחד עם זאת, צה"ל הצליח להניע חלק גדול מהאוכלוסייה ל"אזורים בטוחים יותר" ממערב לחאן יונס ומדרום לה, בקרבת החוף ולפי המפות שחולקו לתושבים. על פי חלק מההערכות, יש בעיר ובסביבתה מקומות מסתור שמשמשים את בכירי הנהגת חמאס.
2 צפייה בגלריה
תמונות מהלחימה של כוחות צה״ל ברצועת עזה
תמונות מהלחימה של כוחות צה״ל ברצועת עזה
כוחות צה"ל ברצועה
(צילום : דובר צה"ל)
הכותרת
כך הגיעו לוחמות צה"ל ללב עזה
26:44
בחאן יונס פועלת חטיבה שלמה של חמאס תחת המח"ט רפא סלאם, עם ארבעה גדודים חזקים של הארגון. בניגוד לעיר עזה, חאן יונס גדולה יותר בשטח, עם מבנים שרובם יחסית נמוכים בני מספר קומות ולא רבי הקומות כמו שיש במערב העיר עזה. ערב המלחמה הכילה העיר קרוב למיליון תושבים והיא משופעת בתווך תת קרקעי של מנהרות באורך של עשרות ק"מ, חלקן מגיעות לרפיח. שטח גדול של חאן יונס הוא חקלאי, עם שדות ומטעים, ובהתאם נערכו החטיבות של צה"ל שפועלות בה כעת.
לכניסה הקרקעית לחאן יונס קדמו מכות אש אווירית חסרות תקדים של אלפי חימושים ממטוסים שונים. הכניסה לעיר התעכבה בכיממה, אך לפי פיקוד דרום השיקול היה מבצעי: חמאס פרס עשרות מארבים גדולים לכוחות צה"ל כחלק מהיערכותו לפלישה ולכן בצבא החליטו להשמידם מהאוויר ולא באופן חזיתי-קרקעי. במקביל, הועמקה הפעילות של צה"ל גם באזורים שכבר נכבשו בצפון הרצועה, כמו בעיירה בית חאנון.
בפיקוד הדרום ניצלו היטב את הפסקת האש כדי להפיק לקחים מהשלב הראשון בתמרון, ללמוד מטעויות שבוצעו בעיקר בימים הראשונים בגלל היעדר מודיעין מספק על חמאס, ולפעול בשטח הלחימה למניעת תקריות דו"צ נוספות בהמשך. לפי פיקוד הדרום, עד כה חוסלו ברצועה לפחות 6,000 מחבלי חמאס בוודאות מתוך כ-20 אלף חמושים שיש לצבא הטרור. דרג הפיקוד והשליטה של חמאס, כמו מג"דים ומ"פים, הושמד כמעט כליל בצפון הרצועה והמחבלים שנותרו פועלים כחוליות קטנות ומקומיות.
2 צפייה בגלריה
ההרס בחאן יונס
ההרס בחאן יונס
ההרס בחאן יונס מתקיפות צה"ל
(צילום: רויטרס/Ibraheem Abu Mustafa)
"התמרון משרת את מטרת השבת החטופים ולא מתנגש בה - ללא האגרוף הקרקעי, לא היה מתווה לשחרור שבוצע עד כה. כך גם הבאנו את גופת אופיר צרפתי", אומרים בצבא. בצה"ל סרבו להתייחס לשאלה אם אחת החטופות תועדה בבוקר שבת כשהיא מחולצת מחאן יונס לאחר תקיפת חיל האוויר.
מפקד פיקוד הדרום, אלוף ירון פינקלמן: "אנחנו נמצאים בליבת ג׳באליה, בליבת שג'עייה והחל מהלילה גם בליבת חאן יונס. אנחנו ביממה העצימה ביותר מתחילת התמרון - מבחינת מחבלים הרוגים, כמות היתקלויות והפעלת האש מהיבשה ומהאוויר. אנחנו מתכוונים להמשיך לתקוף ולהעמיק את ההישג".
מתחילת חידוש הלחימה בעזה, מטוסי חיל האוויר יצאו בשני סבבי תקיפה בהם השתתפו עשרות מטוסים מכלל טייסות הקרב בחיל. במטסים הותקפו מטרות טרור רבות בהם תשתיות מבצעיות ועמדות נ"ט לטובת סיוע והכנת הקרקע לכוחות המתמרנים בשטח.
לגבי המשך המלחמה, בצבא מקווים להשיג שליטה מבצעית בציר ההברחות מסיני, פילדלפי, דרכו נכנסו לרצועה מאות אלפי אמצעי לחימה בעשור האחרון לארגוני הטרור השונים. גם בתום התמרון הקרקעי, בצבא נערכים לבניית רצועת ביטחון בין היישובים העזתיים לאלו הישראליים שבנגב המערבי ובנוסף למבצעי פשיטות תקופתיים לעומק הרצועה כדי לכסח את דשא הטרור של חמאס שעלול לצמוח מחדש.
פורסם לראשונה: 15:59, 05.12.23