חצי שעה לאחר שנפתח אתמול בבוקר (רביעי) הדיון החשוב בכנסת בנושא פגיעה בעסקים בצפון בעקבות המלחמה, ואת המבוכה בחדר הישיבות שבקומת הוועדות בכנסת היה אפשר ממש לחוש. יו"ר הוועדה לפיתוח וחיזוק הנגב והגליל בראשות, ח"כ מיכאל ביטון, ניסה לייצר סדר יום ולהקשיב לאנשי הגליל שהגיעו לשטוח את מצוקותיהם - אבל מלבד נציגי משרדי הממשלה שהוכרחו להתייצב ולנסות לתת תשובות למציאות הכלכלית הקשה - לא היה שם חבר כנסת מלבדו.
"זו הייתה תחושה קשה מאוד לראות את הכיסאות הריקים ולחשוב שאנחנו בצפון לא מספיק חשובים ליושבי הבית הזה", סיפרה ענבר בזק, מנכ"לית החברה הכלכלית לפיתוח הגליל העליון וחברת כנסת לשעבר (יש עתיד). "יש בכנסת 119 חברי כנסת נוספים ואף אחד מהם לא הסתכל על הדיון וחשב שהוא חשוב מספיק כדי להגיע".
הביזיון במשכן המחוקקים שנחשף אתמול ב-ynet עורר סערה גדולה. "יצאנו בשעה 04:00 מהגליל העליון לדיון בכנסת בנושא פגיעה בעסקים בצפון בעקבות מלחמת חרבות ברזל ופיצוי לעסקים בצפון", תיארה בזק. "לדיון לא הגיע אפילו ח"כ אחד, למעט יו"ר הוועדה מיכאל ביטון. כנראה ש-09:00 בבוקר מוקדם להם מדי".
רק לאחר הפרסום, בדקות האחרונות של הדיון, נזעקו לחדר הוועדה חברי הכנסת טטיאנה מזרסקי (יש עתיד), אלמוג כהן (עוצמה יהודית) ועופר כסיף (חד"ש-תע"ל).
חסרונם של חברי הכנסת לא היה האירוע העגום ביותר בדיון, אלא דווקא הדברים שנאמרו בו - ולא נשמעו. בזה אחר זה הגיעו נציגי הגליל ושיתפו בכשלים הכלכליים ובמצבם הקשה והקריסה העסקית הצפויה עם התמשכות הלחימה בצפון. בזק הציגה את נייר העמדה שבו התריעה על פגיעה של ממש בכלכלת הצפון מאז פרוץ המלחמה, בדגש על האזורים המפונים - הגליל המזרחי, הגליל המערבי והגולן.
"לצד האיום הביטחוני והתפוררות הקהילות בצפון, לאט-לאט ומתחת לרדאר כלכלת הצפון קורסת", אמרה בזק. לדבריה, "עסקי התיירות נסגרים בזה אחר זה, וצפויים לפטר מאות עובדים כבר בחודש הקרוב. ענף התעשייה המעסיק אלפי עובדים נמצא במשבר קשה, ואם הממשלה לא תתעורר ותציג מענים מיידיים לחיזוקו ולשימורו - אני צופה סגירת מפעלים ופיטורים של אלפי עובדים".
רונית הראל, ממלאת מקום מנכ"ל איגוד התעשייה הקיבוצית, הציגה בדיון את פעילות הארגון בהגשת סיוע בטיפול באתגרי החוסן הכלכלי והרווחתי במפעלים העומדים בפני קשיים וסכנת קריסה. "כבר חמישה חודשים אנחנו פועלים בשטח לבד. אנחנו צריכים את המדינה יחד איתנו כדי שתתקצב את הפרויקטים האלו", אמרה הראל.
עמית סופר, ראש המועצה מרום הגליל, ציין כי "מחודש ינואר אין מענה מהמדינה לנזק עקיף של המלחמה אלא רק ליישובים המפונים. עד דצמבר המדינה תמכה ובצדק גם ביישובי קו העימות וגם בבעלי עסקים על אובדן הכנסה, אבל מאז ועד עכשיו אין מענה ואנשים קורסים כלכלית. גם תזכיר החוק שמקודם מייצר אבסורד שבו יישובים במרחק 5.5 ק"מ מהגבול לא נכללים בו. יש לחדש ובהקדם את השיפוי לכלל יישובי קו העימות".
לדבריו, "לא ייתכן שבעלי עסקים שגרים 12 ק"מ מהגבול והעסק התיירותי שלהם מושבת כבר חצי שנה וללא אופק, לא יקבלו חבל הצלה מהמדינה. אני חושש לחיי משפחות רבות כאן ולא רק מאיום הטילים. משרד האוצר חייב לייצר בדחיפות מתווה שיפויי מותאם לענף התיירות לכלל יישובי הצפון".
ח"כ ביטון הביע את דאגתו הרבה לנוכח הדברים ששמע - ואינם זרים לו. הוא מגיע בכל שבועיים לקיבוץ חניתה שבגליל המערבי ומתנדב להחליף את כוחות כיתת הכוננות בשמירה בשער הקיבוץ. הוא ביקר בדיון את התנהלות הממשלה והפציר בנציגי משרדי הממשלה לייצר פתרונות לאתגרים הקשים. "לצערי המדינה מנהלת 'תנומה בצפון', לא 'תקומה בצפון'", אמר.
אז איפה היו חברי הכנסת הנעדרים בזמן הדיון?
ראשית, נדגיש, לח"כים החברים בוועדה הייתה אפשרות לפנות לביטון ולבקש לקיים את הדיון במועד אחר - כך שיוכלו להיות נוכחים בו - ולא להגיע למצב שבעלי עסקים מגיעים במיוחד מהצפון הרחוק בשביל לדבר לעצמם, ללא נוכחות מספקת של חברי כנסת. בנוסף, גם חברי כנסת אחרים שלא חברים בוועדה היו יכולים להגיע לדיון - שכן מקובל שח"כים מגיעים לדיונים בנושאים החשובים להם - ובכל זאת לא עשו זאת. בחרנו להתמקד בחברי הוועדה בלבד - ולהביא את הסבריהם.
ח"כ עודד פורר (ישראל ביתנו) ניהל דיון אחר בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות; ח"כ צבי סוכות (הציונות הדתית) ניהל דיון בוועדה לענייני יהודה ושומרון; ח"כ יסמין פרידמן (יש עתיד) הייתה בדיון שעסק בבעלי חיים בוועדת החינוך; ח"כ יצחק קרויזר (עוצמה יהודית) היה בדיון בוועדת החוקה בעניין הצעת חוק שלו - חוק הנוערׂׂ; ח"כ ששון גואטה (הליכוד) היה בשני דיונים אחרים שהתקיימו במקביל - בוועדת החינוך ובוועדת הפנים.
ח"כ ניסים ואטורי (הליכוד) היה בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה על מיגון הצפון. באותו דיון היה גם ח"כ ארז מלול (ש"ס), שבהיותו מ"מ יו"ר הוועדה הקבוע - שלא הגיע היום - נאלץ להחליפו; ח"כ יונתן משריקי (ש"ס) היה בכנס "השקת רפורמת הקנאביס" במרכז הרפואי שיבא, שאליו הוזמן לשאת דברים מתוקף תפקידו כיו״ר ועדת הבריאות של הכנסת; מח"כ משה רוט (יהדות התורה) טרם התקבלה תשובה.
יש לציין כי בוועדה המיוחדת בראשות ביטון מתקיימים דיונים בודדים בכל חודש, ולרוב אין בה נוכחות רחבה של חברי כנסת. יתרה מכך, בדרך כלל דיונים העוסקים בפגיעה בעסקים ובמפעלים מתקיימים בוועדת הכלכלה או בוועדת הכספים, שם מדברים על תקציבי סיוע בהתאם לצרכים העולים בשיח. בנוסף, ימי רביעי בכנסת ידועים במספר רב של ועדות המתקיימות במקביל. כך למשל, באותה השעה עסקו בוועדת הפנים במיגון בתי תושבים, ובוועדת הכלכלה דנו בקידום התחרות בענף המזון לאור עליית המחירים.
הח"כים מסבירים את היעדרותם בכך שבשל פתיחת המליאה בשעה 11:00 ביום זה, ולנוכח ריבוי הדיונים בזמן מוגבל, נוצר מצב שהם מתמרנים בין כמה דיונים ונאלצים לבחור היכן להיות. לפעמים מדובר בחברי ועדה שהם גם ראשי ועדה אחרת, ואם עליהם לנהל דיון אחר - ודאי שאינם יכולים להיות נוכחים בכמה מקומות במקביל.
פורסם לראשונה: 22:06, 27.03.24