הפרלמנט באיראן העניק היום (ד') אמון מוחלט בממשלתו של הנשיא מסעוד פזשכיאן, ואישר את כל 19 מועמדיו לתפקידי השרים השונים. מדובר בפעם הראשונה מאז 2001 שבה כל השרים שמביא נשיא כלשהו לאישור המחוקקים מקבלים את אמונם, ומדובר בהישג משמעותי עבור איש המחנה הרפומיסטי פזשכיאן, שכדי לפייס את המחנה היריב והקיצוני ברפובליקה האיסלאמית הכליל את אנשיו בממשלה החדשה. בממשלה חברה אישה אחת בלבד, לראשונה זה יותר מעשור, והיא השרה השנייה בלבד מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979.
פזשכיאן בן ה-69, נזכיר, הוא מנתח לב בעברו שעד לאחרונה היה מחוקק לא מוכר במיוחד בפרלמנט האיראני. אחרי התרסקות המסוק השנה, שבה נהרג הנשיא הקודם איברהים ראיסי, הוא היה המועמד הרפומיסטי היחיד שמשטר האייתוללות התיר לו להתמודד בבחירות המיוחדות שהוכרזו – והפתיע כאשר ניצח את מי שנתפס כמועמד המועדף על המנהיג העליון עלי חמינאי, איש המחנה הקיצוני סעיד ג'לילי.
פזשכיאן הבטיח בקמפיין הבחירות להתמקד בשיפור הכלכלה האיראנית, שעליה מכביד נטל הסנקציות האמריקניות. בין היתר הצהיר שיפעל להסרת הסנקציות הללו באמצעות חזרה להסכם הגרעין בין איראן למעצמות ב-2015 – הסכם שקרס מאז פרישת ארה"ב ממנו ב-2018, כשאיראן מעשירה כעת אורניום לרמות המקרבות אותה ליכולת לפתח נשק גרעיני.
בשבועות שמאז השבעתו היה פזשכיאן מעורב בדיונים במשטר בנוגע לאופי הנקמה המובטחת על החיסול שמיוחס לישראל בטהרן, של מנהיג חמאס איסמעיל הנייה (שהגיע לשם עבור טקס ההשבעה של פזשכיאן). לפי הדיווחים הנשיא הפציר להגיב באופן מתון, כדי להימנע ממלחמה רחבה שתביא הרס נרחב לאיראן ולכלכלתה. הוא אינו זה שקובע, והמילה האחרונה שמורה באיראן, בכל ענייני המדינה ובפרט בסוגיות צבאיות, למנהיג העליון חמינאי.
במקביל, פעל פזשכיאן לקדם ממשלת "אחדות" עם המחנה הקיצוני, ובין היתר מינה לשרי המודיעין והמשפטים שרים שכיהנו גם בממשלה הקודמת של ראיסי. בכך הבטיח פזשכיאן תמיכה נרחבת מצד המחוקקים בממשלתו החדשה. את המספר הגבוה ביותר של קולות המחוקקים קיבל בהצבעות האמון היום שר ההגנה החדש, הגנרל לשעבר עזיז נסירזאדה, שכיהן כמפקד חיל האוויר האיראני והטיס בעבר מטוסי קרב אמריקניים מהדגם F-14 "טומקט", שאיראן רכשה עוד בתקופת השאה. 281 מתוך 290 מחוקקים בסך הכול תמכו בו.
עם אישור כל שרי הממשלה אחר הצהריים העלה פזשכיאן תמונה שלו עם שניים מיריביו בבחירות האחרונות, ראש מערכת המשפט באיראן ויו"ר הפרלמנט, וכתב: "קונצנזוס לאיראן". בנאומו שנשא מוקדם יותר היום אמר למחוקקים כי "הדרך לישועת האומה שלנו היא אחדות וסולידריות".
הדרך שבה בחר פזשכיאן עוררה תרעומת מסוימת מצד כמה משותפיו במחנה הרפומיסטי והמתון יותר: בלטה במיוחד פרישתו מתפקיד סגן הנשיא של מוחמד ג'וואד זריף, שבעשור שעבר כיהן כשר החוץ והוביל את המגעים מול ארה"ב והמעצמות על הסכם הגרעין. זריף, שבמהלך הקמפיין תמך בפזשכיאן, התפטר 11 ימים בלבד אחרי שהנשיא החדש מינה אותו לסגנו לעניינים אסטרטגיים, והסביר שפעולותיו עד כה של פזשכיאן לא עומדות בציפיות שלו וכי הוא אינו מרוצה מהרכב הממשלה החדשה.
בממשלה יש כמובן דמויות רפורמיסטיות, בהם שר הבריאות מוחמדראזה זפרקנדי – שקיבל את המספר הנמוך ביותר של קולות מחוקקים, 163 בלבד. שר החוץ החדש עבאס ארקצ'י, שנתפס אמנם כדמות מתונה, הצליח לשכנע גם מחוקקים קיצונים לתמוך בו וקיבל 247 קולות. ארקצ'י בן ה-61 הוא דיפלומט איראני ותיק ששימש בעבר כסגנו של זריף במשרד החוץ וכשגריר בכמה מדינות. בעשור שעבר לקח חלק מרכזי בשיחות מול המעצמות על הסכם הגרעין, והוביל גם את המאמצים לחדש את ההסכם אחרי שזה קרס מול הממשל הדמוקרטי של ג'ו ביידן, עד להחלפתו ב-2021 בעקבות ניצחון הנשיא ראיסי בבחירות אז.
בימים האחרונים, כחלק מהדיונים שערכו המחוקקים לקראת אישור השרים, טען ארקצ'י שהקשיח את עמדותיו בכל הנוגע ליחס למערב, ובנאום בפרלמנט שנשא ביום ראשון הצהיר כי מדיניות החוץ מול ארה"ב צריכה להתבסס כעת על "ניהול משברים" בלבד, וכי אם אירופה רוצה שאיראן תעניק לה "עדיפות" ביחסי החוץ שלה – עליה לחדול ממה שכינה "התנהגות עוינת". הוא גם הביע תמיכה בחוק מ-2020 שהקשיח את עמדותיה של איראן בכל הנוגע לסוגיית הגרעין. לצד זאת הצהיר כי איראן תחתור ל"שכנות טובה" מול שאר העולם – מלבד ישראל כמובן – ותפעל להסרת הסנקציות באמצעות משא ומתן.
בממשלה חברה כאמור אישה אחת בלבד: פרזנה סאדק בת ה-47 תכהן כשרת הדיור והדרכים, המשרד שבו כיהנה עד כה כמנכ"לית. מינויה אושר ברוב של 231 מחוקקים, חרף התנגדות שהושמעה למינוי בימים האחרונים מצד גורמים שמרניים – שמבקשים להחמיר את היחס לנשים באיראן מאז מחאת החיג'אב ב-2022 ו-2023, שדוכאה באכזריות על ידי המשטר. סאדק תהיה השרה השנייה בלבד אי-פעם באיראן מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979, והיא האישה הראשונה שממונה לתפקיד מאז שרת הבריאות שמינה ב-2009 הנשיא דאז מחמוד אחמדינג'אד.