בטורקיה התרבו בצהריים (יום ג') הדיווחים על כך שבמחוז הטאי, אחד המחוזות שנפגעו קשה מכול ברעידת האדמה אתמול, הולך ומצטבר כעס של תושבים על השלטונות, משום שכוחות הצלה וציוד כבד טרם הגיעו לרוב זירות האסון שם, גם יותר מיממה אחרי הרעש האדיר. תושבים רבים מדווחים כי יש להם קרובים שנלכדו בחיים מתחת לשרידי הבתים וכי הם מצליחים לשמור על קשר איתם – אבל אינם מסוגלים להזיז את גושי הבטון הענקיים בלי סיוע של מומחים. "אמא שלי בת 70, היא לא תחזיק מעמד עוד הרבה זמן", אמרה היום נורגול אטאי, תושבת העיר אנטקיה, בירתו של המחוז.
רעידת האדמה – עדכונים אחרונים:
• מניין ההרוגים הרשמי עלה ל-5,151, מהם 3,549 בטורקיה
• מספר הפצועים קרוב ל-20,000, אלפים עדיין קבורים בהריסות
• משלחות חילוץ מגיעות מהעולם, המשלחת הישראלית תחל לפעול היום
• מאז הלילה אירעו שני רעשי משנה חזקים, בעוצמה 5.7 ו-5.6
• מאות משפחות לכודות בעיי החורבות בסוריה, תחינות לסיוע מהעולם
• כלא לאסירי דאעש בסוריה נפגע ברעידה, האסירים פתחו במרד וחלקם ברחו
מספר ההרוגים הרשמי ברעידת האדמה טיפס בצהריים ל-5,151: בטורקיה, מוקד הרעש, הוא עומד על 3,549, ובסוריה השכנה, שספגה גם היא נזק כבד, הוא הגיע ל-1,602 נספים. עוד קרוב ל-20,000 בני אדם נפצעו בשתי המדינות: כ-16,000 בטורקיה וכ-3,500 בסוריה. אלפי בתים קרסו, ורבבות נותרו ללא קורת גג. אמש העריכו בארגון הבריאות העולמי כי מספר ההרוגים הסופי בשתי המדינות עלול להגיע ל-20,000.
החשש שמספר הנפגעים האמיתי גבוה בהרבה מזה שידוע נובע מהעובדה שהתקשורת עם חלק מהיישובים המרוחקים בטורקיה ובסוריה קרסה וכבישים המובילים אליהם ניזוקו. הדבר מקשה על כוחות ההצלה להגיע, לסייע ולהעביר דיווחים על המתרחש. נוסף על כך את טורקיה ממשיכים לפקוד כל העת רעשי משנה (קרוב ל-200 כאלה נרשמו מאז הרעידה הגדולה אתמול), ובאזורי ההרס שורר קור עז, שביום נע סביב 6-4 מעלות ובלילה צונח עד למינוס 7, ובכפרים באזורים הרריים אף למינוס 15.
יותר ממיליון תושבים גרים במחוז הטאי שבדרום טורקיה, ולפי דיווחים כ-2,000 בניינים נהרסו בו. תושבים רבים דיווחו כי קרוביהם קבורים מתחת לבניינים שהתמוטטו, מבלי שצוותי סיוע והצלה כלשהם יגיעו. נורגול אטאי מהעיר אנטקיה, בירת המחוז, סיפרה שהיא שומעת את הקול של אמה מתחת להריסות, אבל המאמצים שלה ושל אחרים להגיע אליה עלו בתוהו, והם זקוקים נואשות לצוות מומחים ולציוד כבד. "אם רק היינו יכולים להרים את גוש הבטון הגדול היינו יכולים להגיע אליה", אמרה.
תושב אחר במחוז הטאי, דניז, סיפר קודם לכן שהוא וחבריו שומעים ניצולים קוראים לעזרה מתחת להריסות, אך אינם יכולים לסייע: "הם משמיעים קולות אבל אף אחד לא בא. אנחנו הרוסים, הרוסים. אלוהים, הם קוראים לעזרה. הם אומרים 'הצילו', אבל אנחנו לא יכולים להציל אותם. איך נציל אותם? אף אחד לא הגיע מאז הבוקר".
נמל התעופה הושבת, התקשורת משובשת
לפני הצהריים, כשברקע הביקורת על העיכוב בחילוץ, אמר מושל מחוז הטאי, לוטפו סבאש, כי מבצע החיפוש וההצלה יצא לדרך, אבל הדגיש שהרשויות שם זקוקות בדחיפות לסיוע נוסף: "בעזרת ראשי הערים של אנקרה, איסטנבול ואיזמיר אנחנו מסוגלים כעת לספק מזון, אוהלים ומי שתייה, אבל רוב מבני הציבור – בהם בניין העירייה, מטה מכבי האש ושלושה בתי חולים – נפגעו קשה, ונמל התעופה יצא מכלל שימוש. אנחנו מנסים לעזור ככל יכולתנו בעזרת ציוד בניין, אבל זקוקים למומחים. יש בעיית תקשורת באזורים שונים של הטאי".
זמן קצר אחר כך הודיע סגן נשיא טורקיה כי הוחלט לאסור את התנועה בכלי רכב אל הטאי, קרמאנמרש ואדייאמאן ומהן, ולאפשר אותה רק לרכבי הצלה וסיוע, בניסיון להחיש את מבצע החילוץ.
לרעידת האדמה ולהלך הרוח שהיא תיצור בטורקיה, יש לציין, עשויות להיות גם משמעות פוליטיות לעתיד המדינה. בחודש מאי ייערכו הבחירות שבהן מבקש הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן להיבחר לכהונה נוספת, אבל הפעם נשקף לו אתגר גדול במיוחד, בעקבות הפיחות המשמעותי במעמדו הציבורי, שנגרם בין השאר מההידרדרות במצב הכלכלי של טורקיה. כעת תצטרך ממשלתו להתמודד גם עם האתגר של שיקום נזקי הרעש, ואם הטורקים לא יהיו שבעי רצון מהתפקוד של כוחות הסיוע – גם זה עשוי לפגוע בסיכוייו.
בית החולים קרס, הצבא מפנה פצועים באונייה
עשרות מדינות שיגרו ביממה האחרונה משלחות סיוע לטורקיה, בהן גם ישראל, שמשלחתה נחתה בלילה האחרון בנמל התעופה של אדנה, וכעת מתחילה במאמצי ההצלה. בסך הכול עובדים כעת בשטח יותר מ-24,400 אנשי חילוץ וסיוע, אבל גם בהם לא די בהתחשב בנזק האדיר. כ-13 מיליון תושבים גרים באזור הרעש, והאו"ם מעריך שמספר התושבים שנפגעו בדרך זו או אחרת מרעידות האדמה עלול להגיע ל-23 מיליון.
הערב צפויה להמריא מישראל לטורקיה משלחת נוספת, והיא תקים שם בית חולים שדה. יהיו חברים בה כ-120 אנשי רפואה ועוד כ-90 אנשי צוות תומך. המשלחת תמריא במטוסים אזרחיים, ותקים בית חולים שדה ליד בית החולים האוניברסיטאי בקרמנמרש, שנפגע ברעש. המשלחת תכלול בין השאר אורתופדים ורופאי ילדים.
למאמצים באזור האסון גויס בין השאר צבא טורקיה, שגם בימי שגרה מחזיק באזור, הסמוך לגבול עם טורקיה, כוחות גדולים. בידי הצבא הטורקי הופקדו בין השאר המשימה להקים אוהלים לחסרי הבית ולהציב בית חולים שדה במחוז הטאי. הבוקר עגנה אונייה של חיל הים הטורקי בנמל של העיר איסקנדרון ששוכנת במחוז: בעיר זו קרס בית חולים מקומי, והאונייה אמורה להעביר את הניצולים שחולצו לקבלת טיפול רפואי בעיר הסמוכה מרסין. עשן סמיך היתמר היום מאזור אחר בנמל איסקנדרון, שם נאבקים כבאים בשריפה שפרצה אחרי שמכלים התהפכו והתלקחו ברעידת האדמה.
הנס בהריסות בסוריה: "אבא פה, נור, אל תפחדי"
מאמצי ההצלה נמשכים כל העת גם בסוריה, שם לפי הערכות מאות משפחות קבורות עדיין תחת ההריסות באזורי השליטה של המורדים נגד משטרו של בשאר אסד. שליחי האו"ם באזורי המורדים דיווחו כי מזג האוויר הקר והמחסור בדלק באזורים שבשליטת האופוזיציה מקשים מאוד את מבצע ההצלה. "נזק נגרם לתשתיות, כבישים שבהם השתמשנו כדי להעביר סיוע הומניטרי נפגעו, ואנחנו צריכים להיות יצירתיים כדי להגיע לאנשים", הסביר מתאם האו"ם, אל-מוסטפה בנמליח.
ראאד א-סאלח, איש ארגון הסיוע "הקסדות הלבנות", שנודע במהלך מלחמת האזרחים כארגון שעוזר לנפגעי הפצצות של משטר אסד, קרא הבוקר לארגונים בינלאומיים למהר ולסייע למאמצי החילוץ באזורי המורדים, והזהיר כי הזמן למצוא ניצולים הולך ואוזל.
מעת לעת מגיעים מסוריה דיווחים מעוררי אופטימיות: נס מתועד נרשם למשל באזור חלב, שם חולצה ילדה קטנה בשם נור מהריסות בית שקרס. "אבא פה, אל תפחדי, נור, תסתכלי עליי", נשמע אחד המחלצים אומר לה בסרטון ומפנה את פניה מכוסות האבק למצלמה. "הנה, אבא פה, דברי איתו, תסתכלי עליו".