שר הביטחון בני גנץ הגיע הבוקר (יום ה') במהלך ביקורו בבחריין לבסיס הצי החמישי של פיקוד מרכז האמריקני. מדובר באחד הבסיסים הימיים הגדולים ביותר במפרץ הפרסי והוא נמצא במרחק של פחות מ-200 קילומטרים מחופי איראן. גנץ הגיע לבסיס ימים ספורים לפני תחילתו של תרגיל ימי בינלאומי גדול שישראל תיקח בו חלק סמלי.
"סיימתי עכשיו ביקור משמעותי מאוד בצי החמישי, ביחד עם מפקד זרוע הים דוד סער סלמה ומפקד הצי האדמירל בראד קופר", אמר גנץ. "בשנה האחרונה, בין השאר בזכות 'הסכמי אברהם' והמעבר של ישראל לסנטקום, שיתוף הפעולה בין צה"ל לבין הצי החמישי הולך ומתהדק וכך גם בין מערכות הביטחון. זהו צורך ביטחוני אסטרטגי ראשון במעלה מול אתגרים הולכים וגוברים בזירה הימית בפרט ובאזור בכלל".
גנץ הוסיף ואמר: "העובדה שאנחנו יכולים לנחות פה עם מטוס של חיל האוויר, ולבקר עם מפקד זרוע הים הישראלי בצי החמישי, ולדבר באופן גלוי על נושאי הגנה מהותיים לביטחון האזור היא ציון דרך משמעותי. ישראל תמשיך לחזק את הקשר עם ארה"ב ועם מדינות האזור. אנחנו נכונים גם לסייע וגם לחבור לשיתופי פעולה מבצעיים כדי לדאוג ליציבות, וכדי שגם כאן יוכלו ידידותנו להתקיים ולשגשג בבטחה, וגם אנחנו נהיה מוגנים יותר מול האתגרים השונים".
שר הביטחון יחתום בהמשך היום על מזכר ההבנות הביטחוני עם בחריין - ההסכם הביטחוני הפומבי הראשון בין ישראל לבין מדינה במפרץ הפרסי, וייפגש עם מלך בחריין. ההסכם ישדרג את שיתוף הפעולה הביטחוני והמודיעיני בין המדינות.
בחריין קרובה מאוד מבחינה גאוגרפית לאיראן, וישראל מייחסת חשיבות רבה להידוק היחסים עימה. בחריין מצידה תוכל לנהל קשרים עמוקים יותר עם חברות ביטחוניות שמייצאות מוצרים ביטחוניים שהיא מעוניינת בהם.
קיום הביקור בבסיס הצי החמישי מתקיים בשיאה של מתיחות במפרץ הפרסי על רקע התקיפות באמצעות טילים וכלי טיס בלתי מאוישים שביצעו החות'ים הפרו-איראניים בתימן נגד איחוד האמירויות, כאשר אחת התקיפות בוצעה במהלך ביקורו של נשיא המדינה יצחק הרצוג במדינה בשבוע שעבר. הגעה של שר ביטחון ישראלי בימים אלו לביקור מתוקשר במדינה מפרצית, מהווה אמירה משמעותית נגד איראן ושלוחותיה באזור.
סגן שר החוץ של הממלכה עבדאללה בן אחמד דיבר לפני כמה ימים בכנס השנתי של המכון למחקרי ביטחון לאומי שבאוניברסיטת תל אביב ואמר כי "השלום עם ישראל שינה כל היבט בחיינו. חזון ואסטרטגיה משותפים יאפשרו לנו להציג את הפירות שהשלום מניב ולשמש מודל אזורי לכך שהשלום משפר חיי אדם ומעורר תקווה נחוצה לאזור שסבל זמן רב. הוא ירמוס את כל הספקות הקיימים ואת הספקנות שנועדה לשמר את הסטטוס קוו שמשרת אג'נדות מסוימות, ויעודד את כל אלו המחפשים שינוי - ללכת בדרכנו".
הוא התייחס גם לאיראן וטען: "איראן מחמשת מיליציות בטילים בליסטיים וברחפנים ששמים למטרה אזרחים וחותרת תחת הביטחון והשלום האזוריים והבינלאומיים. יש להכריח את איראן לציית לסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית". הוא בירך את ארה"ב על סיווג משמרות המהפכה כארגון טרור.