עם ניצחונו הסוחף של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ארה"ב, בעולם ובארה"ב כבר מנסים לשער מי יהיה ב"כוורת" שירכיב לעצמו עם חזרתו לבית הלבן. לתפקידים הבולטים בממשל הבא עלו שמותיהם של מועמדים מוכרים יותר ופחות, בהם מזכיר המדינה לשעבר מייק פומפאו המוכר לישראלים, שכעת נראה כמועמד מבטיח לתפקיד שר ההגנה, ומ"מ ראש המודיעין הלאומי לשעבר, מקורבו של טראמפ ריצ'רד גרנל, הנחשב למועמד לתפקיד היועץ לביטחון לאומי - חרף "אופיו הארסי".
נאום הזכייה של טראמפ
(צילום: Fox News)

שר ההגנה: שובו של פומפאו?

מייק פומפאו, שכיהן כמזכיר המדינה האמריקני תחת טראמפ, נחשב למועמד בולט עבור תפקיד שר ההגנה. פומפאו, שכיהן בעבר כראש ה-CIA, עשוי להשתבץ גם במקומות אחרים בכוורת של טראמפ הנוגעים לביטחון לאומי, ביון או דיפלומטיה.
פומפאו שקל להתמודד נגד טראמפ בפריימריז הרפובליקניים, אך לבסוף ויתר על ההתמודדות וכעת שב ליחסים ידידותיים עם הנשיא הנבחר, אחרי פרק זמן שבו יחסיהם היו מעט מעורערים. פומפאו מתבלט כמועמד גם עקב תמיכתו הנחרצת באוקראינה, בניגוד לרבים ממקורביו של טראמפ ובמפלגה הרפובליקנית בכלל.
4 צפייה בגלריה
 פומפאו בוועידת MEAD בוושינגטון
 פומפאו בוועידת MEAD בוושינגטון
פומפאו בוועידת MEAD בוושינגטון
מייקל וולץ, איש צבא לשעבר שלחם במלחמת אפגניסטן המשמש כיום כחבר קונגרס מטעם מדינת פלורידה, נראה גם הוא כמועמד רציני נוסף לתפקיד שר ההגנה האמריקני. וולץ הציב את עצמו כאחד ממתנגדיה הבולטים של סין בבית הנבחרים וקידם בין היתר הצעות חוק שנועדו להפחית את תלותה של ארה"ב במחצבים חשובים שנכרים במעצמה שבמזרח.
אחרי הפסדו של טראמפ ב-2020 וולץ הביע תמיכה - יחד עם מחוקקים רבים נוספים מהמפלגה הרפובליקנית - בתביעה שערערה על תוצאות הבחירות לנשיאות, ושומר על יחסים טובים עם הנשיא הנכנס.
מועמד שלישי לתפקיד הוא הסנאטור טום קוטון, גם הוא איש צבא לשעבר, שזוכה לחיבה רבה בקרב תורמיו של טראמפ ואף נשקל לתפקיד סגן הנשיא, לפני הבחירה בג'יי. די ואנס. לפי רויטרס, קוטון מייצג את האגף הניצי של המפלגה הרפובליקנית, ובדומה לוולץ, תמך בעקביות בסיוע צבאי לאוקראינה.
4 צפייה בגלריה
דונלד טראמפ זכה בבחירות לנשיאות ארה"ב 2024
דונלד טראמפ זכה בבחירות לנשיאות ארה"ב 2024
טראמפ בנאום הניצחון
(צילום: Jim WATSON / AFP)

המקורב ה"ארסי" המיועד לתפקיד היועץ לביטחון לאומי

מועמד בולט לתפקיד היועץ לביטחון לאומי בבית הלבן הוא הדיפלומט ריצ'רד גרנל, לשעבר שגריר ארה"ב בגרמניה וממלא מקום ראש המודיעין הלאומי במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ. גרנל נחשב לאחד מיועציו הקרובים ביותר לענייני מדיניות חוץ, ואף השתתף בפגישתו של טראמפ עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי בספטמבר האחרון.
בסוכנות הידיעות רויטרס דווח כי עסקיו הפרטיים של גרנל עם מנהיגים זרים ו"אופיו הארסי לעיתים" הביאו למעורבותו בכמה אירועים שנויים במחלוקת, כך שייתכן שהסנאט יתקשה לאשר את מינויו, אם טראמפ יציע לו את התפקיד. עם זאת, גרנל נחשב למועמד המוביל, וייתכן כי כלל לא יידרש לעבור תהליך אישור נוסף בסנאט.
בין היתר, הוא קרא להקמת אזור אוטונומי במזרח אוקראינה כדי להביא לסיום המלחמה עם רוסיה - הצעה שלא מקובלת על-ידי קייב.
4 צפייה בגלריה
ריצ'רד גרנל שגריר ארה"ב ב גרמניה
ריצ'רד גרנל שגריר ארה"ב ב גרמניה
גרנל בתקופתו כשגריר בגרמניה, לצד הקנצלרית דאז מרקל
(צילום: רויטרס)
לתפקידים נוספים הנוגעים לביטחון הלאומי נשקלת מועמדותו של קית' קלוג, לוטננט גנרל בדימוס (מקביל לאלוף בצה"ל - ynet) ששימש כראש הסגל עבור המועצה לביטחון לאומי בקדנציה הראשונה של טראמפ. קלוג נחשב למקורבו של הנשיא הנבחר וייתכן שייבחר לאחד מתוך כמה תפקידים בעלי אופי ביטחוני.
במהלך קמפיין הבחירות קלוג הציג לטראמפ תוכנית לסיום מלחמת רוסיה-אוקראינה, שכללה בין היתר כפיית משא ומתן על שתי המדינות ומניעת קבלה של אוקראינה כחברה בברית נאט"ו, בעתיד הנראה לעין.
מועמד נוסף לתפקידים ביטחוניים הוא קאש פאטל, לשעבר חבר סגל רפובליקני בבית הנבחרים ששימש בכמה תפקידי מודיעין וביטחון בכירים תחת טראמפ. לפי רויטרס, כמה מבעלי בריתו של טראמפ מעוניינים שפאטל, המתואר כ"לויאליסט האולטימטיבי" של הנשיא הנבחר, ימונה לראש ה-CIA, אך צוין כי אישור מינויו בסנאט עשוי להיתקל בקשיים.
פאטל היה מעורב גם הוא בכמה תקריות שנויות במחלוקת, בין היתר כאשר אמר בשנה שעברה כי "ירדוף" פוליטיקאים ועיתונאים שיצטיירו כאויבים של טראמפ, ובמהלך כהונתו הראשונה גורמי ביטחון בכירים יותר התייחסו אליו באיבה, שכן ראו בו אדם לא-יציב הלהוט לרצות את טראמפ יתר על המידה.

סין, אוקראינה וישראל ברקע: המועמדים למזכיר המדינה

רוברט אובריאן, היועץ לביטחון לאומי הרביעי והאחרון במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ, שמר על קשר קרוב עם הנשיא הנבחר, ונחשב למועמד בולט לתפקיד מזכיר המדינה. ייתכן שאובריאן, שדן עם טראמפ לעיתים קרובות בנושאי ביטחון לאומי, ימונה לחילופין לתפקיד בכיר אחר הנוגע למדיניות חוץ או לביטחון.
אחרי כהונתו תחת טראמפ, אובריאן שמר על קשר קרוב עם מנהיגים זרים, בהם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאותו פגש בישראל בחודש מאי האחרון. לפי רויטרס, דעותיו של אובריאן נחשבות למעט ניציות יותר מאלה של יועציו האחרים של טראמפ. בין היתר, גם אובריאן התייחס לתמיכה צבאית באוקראינה באופן חיובי יותר מרבים מהרפובליקנים, ותומך גם בחסימת אפליקציית "טיקטוק" הסינית ברחבי ארה"ב.
4 צפייה בגלריה
רוברט אובריאן
רוברט אובריאן
אובריאן בישראל, בשנת 2021
(צילום: אלכס קולומויסקי)
מועמד נוסף לתפקיד מזכיר המדינה הוא ביל הגרטי, המכהן כסנאטור מטעם מדינת טנסי. ברויטרס דווח כי הגרטי שמר על קשרים יציבים עם כל חלקי המפלגה הרפובליקנית, כך שאישור מינויו בסנאט עשוי לעבור בקלות. הגרטי שימש כשגריר ארה"ב ביפן תחת טראמפ, בעת שזה התהדר ביחסים חמים עם ראש הממשלה היפני דאז שינזו אבה. עוד דווח כי דעותיו של הגרטי תואמות לרוב את אלה של טראמפ, ובתחילת השנה הצביע נגד סיוע צבאי נוסף לאוקראינה.
הסנאטור מארק רוביו מפלורידה נחשב גם הוא למועמד בולט לתפקיד מזכיר המדינה, שכן מדיניותו קרובה מאוד לזו של טראמפ. רוביו היה מעורב בפעילות הסנאט בנושאי מדיניות חוץ, ספציפית אלו הקשורים למדינות אמריקה הלטינית, ונחשב למי שמחזיק ביחסים יציבים עם רבים מחברי המפלגה. הן רוביו והן הגרטי נשקלו כמועמדים לתפקיד סגן הנשיא של טראמפ.

שר האוצר: היועץ הקרוב או פרשן פוקס ניוז?

סקוט בסנט, ששימש כיועץ כלכלי עבור טראמפ, שיבח את המדיניות הכלכלית שלו - כולל שימוש במכסים ככלי לניהול משא ומתן - ושומר על יחסים חמים עימו, נחשב למועמד חזק עבור תפקיד שר האוצר בממשל החדש.
מועמד אחר הוא המיליארדר ג'ון פאולסון, אחד מתורמיו הגדולים של טראמפ, שאף אמר למקורביו כי הוא מעוניין בתפקיד שר האוצר. פאולסון תומך בקיצוצי מס והפחתת רגולציה, והביע גם הוא תמיכה בהטלת מכסים ככלי להבטחת הביטחון הלאומי של ארה"ב. מועמדים פוטנציאליים נוספים לתפקיד הם פרשן "פוקס ניוז" לורנס קדלו וכן רוברט לייטהייזר, נציגו של טראמפ לענייני מסחר במהלך כהונתו הראשונה.