אחרי ההתפרעויות אמש בנגב, הבוקר (יום רביעי) המשיכו נטיעות קק"ל בנגב תחת אבטחה משטרתית כבדה. הנטיעות מתקיימות סמוך ליישוב מולדה, ותושבים שהגיעו למקום יידו לעבר השוטרים אבנים - ואלה הגיבו ברימוני הלם ובמעצרים. אתמול פעלו באזור שגב שלום כוחות מתוגברים בעקבות המהומות, ובכניסה ליישוב הבדואי אף הוצבו מחסומים. שני שוטרים נפצעו אתמול באורח קל מאבן וזיקוק וטופלו במקום.
כחלק מהמהומות אתמול, רכבת נוסעים נאלצה לבלום לאחר שנהג הקטר זיהה שהונחו אבנים על המסילה. כמו כן, בכביש 25 יודו אבנים לעבר אוטובוס ורכב פרטי, ולמכונית נגרם נזק. בצומת שגב שלום, מוקד המהומות, הועלתה באש מכוניתו של כתב "הארץ", שחולץ על ידי המשטרה.
בעקבות הנטיעות, היום שובתים כל בתי הספר בכפרים הלא מוכרים ובמועצות האזוריות נווה מדבר ואל-קסום.
מאות שוטרים, לוחמי יס"מ ומג"ב נמצאים במרחב הנטיעות בנגב כדי לאבטח את הפעילות. בחקירת המהומות אתמול מעורב גם שב"כ, שרואים בהן אירועי טרור לכל דבר ועניין. לפי הערכות, למעורבות הגורמים הפוליטיים יש חלק בהצתת המתיחות - שכן מדובר בנטיעות שמתקיימות כבר שנים באזור הנגב ומעולם לא הגיעו לעימותים בהיקפים כאלה. אתמול, נזכיר, הגיעו למקום חברי הליכוד כדי לנטוע - וחברי רע"מ כדי למחות. היום הגיע למקום חבר הכנסת איתמר בן גביר (עוצמה יהודית).
אחרי ההתפרעויות אתמול קרא שר החוץ יאיר לפיד להפסיק את הנטיעות "עד להיערכות מחדש". הוא הזכיר כי גם בממשלת נתניהו נעצרו הנטיעות הללו, דבר שהוביל בזמנו למחאה חריפה של חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' מהציונות הדתית. מנגד, ראש האופוזיציה בנימין נתניהו אמר כי "אף אחד לא יעצור נטיעות בארץ ישראל" - ויו"ר רע"מ מנסור עבאס זעם: "אבו יאיר, לא רק שהסכמת להפסקת הנטיעות בנגב, אלא גם הסכמת להכיר בשלושת הישובים בנגב, וגם נענית לבקשתי באחת הישיבות בבלפור לדחות את הפינוי של המשפחות הפלסטיניות מבתיהן בשייח ג'ראח. תנשום, תפנים ואולי תתקדם". בממשלה היו גם מי שתמכו בהמשך הנטיעות - כמו השר יועז הנדל.
בעקבות כוונת רע"מ להחרים את ההצבעות עד שהנטיעות יופסקו, יו"ר הכנסת מיקי לוי (יש עתיד) אמר הבוקר לאולפן ynet כי "יהיו עליות ומורדות, מדרך הטבע יש חוסר הסכמות בנושאים מסוימים. רע"מ היא שותפה בתוך הקואליציה הנוכחית, בתוך הממשלה. היו כבר דברים מעולם, גם מפלגות אחרות החרימו הצבעות - גם בממשלות אחרות. זה דינה של הפוליטיקה הישראלית, היא מאוד מאוד תוססת. היום להערכתי יהיה היום האחרון של הנטיעות, יישבו עם רע"מ ויגיעו לפתרון".
על כך שעבאס ירד אתמול לנגב אמר יו"ר הכנסת: "הוא חבר כנסת, הוא יכול לרדת לכל מקום בארץ. הוא שליח ציבור, לכן זה לגיטימי בעיניי לחלוטין". לוי הוסיף: "לא כל ויכוח צריך להביא לאלימות כזו או אחרת בכבישי הדרום, ואני קורא למשטרה לנהוג ביד קשה כדי למגר את האלימות הזאת".
מהליכוד נמסר: "הדיונים של ממשלת בנט על הפסקת נטיעות בנגב מול עימותים אלימים עם כוחות המשטרה הם המשך מכירת החיסול של הנגב לתנועה האיסלאמית, זמן קצר לאחר שהעבירה את 'חוק החשמל'. בניגוד לבנט ושותפיו שהבעירו את השטח תוך יומיים ונכנעים לרע״מ ולתנועה האיסלאמית, ראש הממשלה נתניהו נטע בנגב אלפי דונמים תוך שמירה על השקט והסדר הציבורי". על אף שעמיר פרץ עצר את הנטיעות ביולי 2020 תחת ממשלת נתניהו, בליכוד טענו כי "גם במקרים בודדים של מחלוקות עם ארגוני איכות הסביבה ונציגי הבדואים על שטחים נקודתיים - נמשכו הנטיעות מטרים ספורים ליד שטחים אלה, וכעבור כמה ימים, לאחר שלא הושגו הבנות - נמשכו הנטיעות גם בתוך השטח עצמו".
מסיעת הציונות הדתית נמסר: "עבודת הנטיעות בנגב מתוכננת לתקופה ארוכה, כפי שחשף הבוקר יו"ר ועד עובדי קק"ל. כל ניסיון של הממשלה והשר אלקין לעצור את העבודות בסוף היום בטענה כי כך תוכנן מראש הינה כניעה מבישה לטרור ולאלימות שמקדמים רע"מ ותומכיהם בנגב. ממשלת בנט-עבאס מסוכנת להמשך המפעל הציוני".
הפרשנית הפוליטית של ynet מורן אזולאי מוסיפה כי מליאת הכנסת עתידה להיפתח הבוקר ב-16:00, ולקואליציה עומדות שתי אפשרות: או לקחת סיכון ולהפסיד בהצבעות - או להוריד דברים מסדר היום כדי למנוע כישלון. שני המצב הללו לא נוחים, ובעיקר מעוררים חשש שהחרם של רע"מ יהפוך לאירוע גדול יותר משנראה כעת. מנסור עבאס נמצא בקצב גבול יכולת ההכלה שלו, ובעיקר חברי מפלגתו, והדינמיקה הזו עלולה להיות בעייתית. הנטיעות בנגב נפיצות מבחינת קהל הבוחרים של רע"מ - ולכן הטונים של המפלגה עלו.
שר הרווחה מאיר כהן, שממונה על הסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב, אמר: "אחרי שנים של הזנחת הנגב ובריחה מקבלת החלטות בכל הקשור לסוגיית ההתיישבות הבדואית בדרום, הממשלה הנוכחית עסוקה במרץ רב בהקמת ישובים חדשים בפזורה ובהסדרת ההתיישבות, תוך הידברות עם המנהיגות הבדואית המקומית, ומעל הכל - תוך שמירה על ריבונות המדינה. אני מפציר בכל הפוליטיקאים, מכל הצדדים, לקחת אחריות - לא ללבות את אש המחלוקת ולא לתקוע מקלות בגלגלי ההסדרה.
"הממשלה מחויבת לפתור את הסוגיות הקשורות לחברה הבדואית בנגב ובכך אני עוסק. לצד הזכות העליונה שיש למדינה לנטוע בשטחה חשוב לעשות זאת באחריות ועל כן יש להיערך מחדש בכל הנוגע לסוגיית הנטיעות. כמי שמרכז את תכניות ההסדרה, אני נמצא בדיאלוג עם כל הצדדים הנוגעים בדבר בניסיון להגיע לפתרון שמקדם את הסוגייה, שהיא הסוגייה החשובה ביותר להחזרת החוק והסדר לנגב".
נטיעות קק"ל בנגב מתקיימות במשך שנים, וביולי 2020 הורה שר הכלכלה עמיר פרץ לעצור את הנטיעות סמוך ליער יתיר מתוקף תפקידו כאחראי על הרשות להסדרת הבדואים. הפעם מדובר בנטיעות במקום שבו ישנו סכסוך קרקעות בין שבט אלאטרש למדינה. סלימאן אלאטרש, בן השבט, הגיש בנובמבר 2020 לבית משפט השלום בבאר שבע בקשה לקבלת פסק דין הצהרתי שלפיו הוא הבעלים של השטח.
קק"ל, שמשמשת כקבלן מטעם המדינה, מבצעת את הנטיעות בשליחות רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). לפי הבקשה של אלאטרש, מדובר על כ-105 דונמים שעליהם ביקשה רמ"י לבצע נטיעות. לטענת אלאטרש, הגשת תזכיר התביעה לפקיד ההסדר בדרום מספיקה כדי לעצור את העבודות. ברמ"י טענו מנגד כי "תזכיר תביעה הוא טענה בלבד שאינה מקימה זכות בעלות".