מכמה ערים באיראן המשיכו היום (ג') להגיע דיווחים על עימותים בין מפגינים לבין כוחות הביטחון, ובסרטונים שהועלו לרשתות החברתיות נראו משאיות צבאיות מובילות טנקים לעבר אזורים כורדיים במערב המדינה, המוקד הסוער ביותר של התנגדות למשטר האייתוללות מאז פרוץ "מחאת החיג'אב". במקביל הכריזה איראן כי עצרה "מרגל עבור המשטר הציוני" בעיר כרמאן שבמרכז המדינה, בטענה שתכנן לבצע פעולת חבלה.
מחאת החיג'אב באיראן – עוד כותרות:
• שביתות באיראן, מפגינים נורו למוות. משפחת אמיני: "המשטר מאיים על חיינו"
• האקרים פרצו לטלוויזיה האיראנית בזמן נאום חמינאי: "דם הצעירים על ידיך"
• נשיא איראן הגיע לאוניברסיטה בטהרן, סטודנטיות צעקו: "לך לעזאזל"
• דו"ח איראני רשמי: "מהסא אמיני מתה ממחלות רקע - ולא ממכות"
"מהומות החיג'אב" פרצו לפני קרוב לחודש, בעקבות מותה של הצעירה הכורדית-איראנית מהסא אמיני. אמיני בת ה-22 נעצרה על-ידי משטרת המוסר כשבאה לביקור עם בני משפחתה בטהרן, ועדי ראייה סיפרו שהשוטרים הכניסו אותה בכוח לניידת בטענה שלא עטתה כראוי את כיסוי הראש שלה. במהלך המעצר קרסה אמיני ושקעה בתרדמת, ואחרי שלושה ימים מתה בבית החולים. משפחתה טוענת שהוכתה ושעל גופתה נראו חבלות, ואילו המשטר טוען כי סבלה ממחלות רקע וכי לא ספגה אלימות כלשהי.
מאז מותה של אמיני נרשמו הפגנות מחאה ביותר מ-80 ערים באיראן, והן התמקדו בדיכוי חירויות הפרט במדינה, במיוחד זכויות הנשים הקשורות לקוד הלבוש. נשים ממלאות תפקיד מרכזי בהפגנות הללו, ובסרטונים שהועלו לרשת הן נראו בין השאר מסירות את כיסוי הראש שלהן, שורפות אותו בהתרסה – וגוזרות את שיערן. לפי דיווחים לפחות 185 בני אדם – בהם לפחות 19 קטינים – נהרגו מאז תחילת המהומות, ועוד מאות נפצעו ואלפים נעצרו.
המתיחות בין המשטר לפעילי המחאה גדולה במיוחד באזורים הכורדיים שבמערב איראן. הקהילה הכורדית באיראן, שמונה כעשרה מיליון בני אדם, טוענת זה שנים לקיפוח ואפליה, ואמיני עצמה השתייכה לקהילה זו. ארגון "רשת זכויות האדם של כורדיסטן" מסר היום כי המחאה באזורים הכורדיים נמשכת זה השבוע הרביעי ברציפות, "למרות האווירה הביטחונית המתוחה והמיליטריזציה של הערים שלנו".
לפי דיווחים שהגיעו היום מאיראן, שוטרים פתחו באש לפחות בשכונה אחת בעיר סננדג', בירת מחוז כורדיסטן. בסרטונים מהאזור נראו שיירות של אנשי ביטחון נעות בעיר על אופנועים ושוטרים נשמעו יורים אש חיה. ארגון "המרכז לזכויות אדם באיראן" שמושבו בניו יורק דיווח כי מהעיר ססנדג' מגיעות עדויות שלפיהן כוחות הביטחון ניפצו חלונות של מאות מכוניות בשכונת בהראן.
לדברי "רשת זכויות האדם של כורדיסטן", בדיכוי ההפגנות באזורים הכורדיים כבר הרגו כוחות הביטחון האיראניים לפחות 30 בני אדם, פצעו עוד 825 ועצרו יותר מ-2,000. שלטונות איראן מצדם טוענים כי באלימות אשמים ארגונים בדלניים מזוינים של הכורדים, ומשמרות המהפכה ירו בשבועות האחרונים כמה פעמים טילים לעבר בסיסים של הארגונים האלה בעיראק השכנה.
סטודנטים יצרו את המילה "דם" לזכר ההרוגים
ביממה האחרונה דווח כי ההפגנות מתרחבות גם אל מגזר האנרגיה האיראני, מגזר חיוני למדי לכלכלתה של הרפובליקה האיסלאמית, והיום הגיעו דיווחים שלפיהם שביתות מתקיימות במתקני אנרגיה חיוניים בדרום-מערב המדינה זה היום השני ברציפות. דווח כי פועלים הפגינו בבית זיקוק באבדאן ובמפעל פטרו-כימי בבושהר.
בסרטונים שהועלו לרשת נראו כמה עשרות פועלים קוראים "מוות לדיקטטור", כשכוונתם למנהיג העליון של איראן עלי חמינאי. המשטר מצדו ניסה להמעיט במשמעותן של ההפגנות במתקני אנרגיה, ולדבריו לפחות הפגנה אחת שתועדה בהם אינה קשורה למות אמיני, אלא לזעם של פועלים על תנאי העסקתם. לדברי נציגיו של השלטון שם, כמה מפגינים ניסו להסיט את המחאה ממטרתה העיקרית ולנצל אותה למטרותיהם שלהם על-ידי השמעת קריאות נגד המשטר.
שביתות מתקיימות בימים האחרונים גם בעשרות אוניברסיטאות, וסטודנטים ממלאים תפקיד משמעותי במחאות. היום פרסמה סוכנות הידיעות רויטרס סרטון שבו נראים סטודנטים מתאספים בטהרן, יוצרים יחד את צורתה של המילה "דם" כדי לייצג את דם המפגינים שנהרגו, ומשמיעים קריאות בעד החופש ונגד המשטר.
סוכנות הידיעות רויטרס מדווחת בינתיים כי נילופר המדי, עיתונאית איראנית שמתמחה בזכויות נשים והייתה זו שהביאה למעשה את סיפורה של מהסא אמיני לידיעת העולם, מוחזקת כעת בבידוד בבית הכלא הידוע לשמצה אווין בטהרן, מבלי שהוגש נגדה כתב אישום ומבלי שידוע מה יעלה בגורלה.
המדי הייתה זו שצילמה את הוריה של אמיני מחבקים זה את זה בבית חולים בטהרן שבו הייתה בתם שרועה בתרדמת, והתמונה הזו, שאותה פרסמה בטוויטר ב-16 בספטמבר, היא שהובילה את סיפורה של אמיני לכותרות. בהמשך אותו היום מתה הצעירה הכורדית. המדי נעצרה כמה ימים אחר כך וחשבון הטוויטר שלה הושעה. עורך דינה מסר שהיא מוחזקת בבידוד בכלא.
ארגון "הוועד להגנה על עיתונאים" קרא היום לאיראן לשחרר מיד וללא תנאים את כל העיתונאים שנעצרו משום שסיקרו את פרשת מותה של אמיני ואת ההפגנות שבאו אחריו. בחודש שעבר עדכן הארגון כי איראן עצרה לפחות 28 עיתונאים, בהם המדי. חבריה של העיתונאית תיארו אותה כעיתונאית אמיצה שיש לה תשוקה גדולה לעניינים הנוגעים לזכויות נשים.