מדינות בחצי הכדור הצפוני סובלות גם בסוף השבוע ממזג אוויר קיצוני, שלפי מדענים קשור בצורה ישירה למשבר האקלים. אחד ממוקדי החום הוא דרום אירופה שם כמה מדינות, בראשן יוון, מתמודדות עם חום כבד. החודש הנוכחי ביוון כבר הוגדר כחודש יולי החם ביותר שהיה במדינה ב-50 השנים האחרונות, ובכמה אזורים נמדדו לפחות 40 מעלות. החזאים היוונים הזהירו שהיום הטמפרטורות בכמה מוקדים במרכז ובמזרח יוון יטפסו ל-44 מעלות, ומחר אף יהיה חם יותר.
גל החום ביוון נמשך כבר 11 ימים ברציפות, ושירות החיזוי הלאומי הזהיר כי הוא יסתיים רק בעוד כמה ימים. עד כה גל החום הארוך ביותר שידעה יוון היה ב-1987, כשבמשך 11 ימים רצופים נמדדו יותר מ-39 מעלות (הקריטריון של יוון להגדרת גל חום). קוסטס לאגוברדוס, ראש המצפה הלאומי, אמר כי "לפי המידע הקיים אנחנו ככל הנראה נגיע לגל חום שנמשך 16 או 17 ימים".
הכבאים היוונים נאבקו השבוע בעשרות שריפות יער שפרצו על רקע החום הכבד, ועל חלקן טרם הושגה שליטה: הערב פורסם שהרשויות ברודוס ממשיכות להיאבק בשריפת יער גדולה, שפרצה לפני חמישה ימים. סירות של משמר החופים היווני, וסירות פרטיות של תושבים, לקחו חלק בפינוי של כאלף איש מהחופים בדרום-מזרח רודוס, בקרבת הכפרים קיוטארי ולארדוס.
בעקבות השריפה הורו הרשויות ברודוס על פינוי של ארבעה מתחמים – שניים מהם אתרי נופש בחופי האי. בימים האחרונים השריפה הייתה באזור הררי באי, אך היום רוחות עזות גרמו לאש להתפשט לאזור החוף. התקשורת המקומית דיווחה שהאש הגיעה לשלושה בתי מלון, והנופשים כבר פונו מהחדרים.
ממערב לאתונה ממשיכה להשתולל שריפת יער גדולה, שפרצה לפני חמישה ימים. היא גרמה נזק קשה ליותר מ-100 בתים ועסקים. כמה מדינות - בהן ישראל - סייעו עם מטוסי כיבוי ואנשי צוות.
גל החום פוקד את יוון בשיאה של עונת התיירות ומאלץ את הרשויות לפרסם הנחיות חריגות כדי להקטין את הסכנה הנשקפת לקהל. משרד התרבות במדינה הודיע כי כל האתרים הארכיאולוגיים - כולל האקרופוליס באתונה - יהיו סגורים היום ומחר בין השעות 12:00 ל-17:30, שבהן החום בשיאו. שיא הטמפרטורות בגל החום נקבע אתמול באקרוטירי שבחצי האי כרתים - 42.6 מעלות.
פנגיוטיס ג'יאנופולוס, חזאי מתחנת השידור הציבורית ERT, אמר כי "באתונה יהיו טמפרטורות של יותר מ-40 במשך שישה או שבעה ימים, עד סוף יולי". בבירת יוון כמה ימים רצופים של חום קיצוני הם דבר יוצא דופן. לפי החזאים ביום שני צפויה הקלה מסוימת - ולמחרת הטמפרטורות שוב יעלו.
שיא החום באתונה נקבע ביוני 2007, כשהטמפרטורות בבירת יוון הגיעו ל-44.8 מעלות. שיא כל הזמנים במדינה היה ביולי 1977 באלפסינה שבפרברי אתונה, אז נמדדו שם 48 מעלות.
שיא כל הזמנים באירופה נקבע באי סיציליה באיטליה, כשבאוגוסט 2021 נמדדו 48.8 מעלות. השבוע, כשגל החום כבד פקד גם את איטליה, טיפסו הטמפרטורות בסיציליה בשלישי וברביעי ל-47 מעלות. בספרד, מדינה נוספת בדרום אירופה, נמדדו ברביעי במלאגה 44 מעלות - שחזור של השיא שנמדד בעיר. אתמול ירדו הטמפרטורות בספרד, אך מחר הן צפויות לעלות ובמדינה מזהירים משריפות יער.
בדרום ארה"ב כ-80 מיליון איש יסבלו היום ומחר מטמפרטורות של 41 מעלות ויותר, כך לפי שירות החיזוי הלאומי. הטמפרטורות הגבוהות ביותר צפויות בפיניקס שבאריזונה – 46 מעלות. בפיניקס סופרים כבר שלושה שבועות רצופים של טמפרטורות הגבוהות מ-43 מעלות – שיא כל הזמנים בעיר.
בעקבות גל החום, שמורגש גם במערב ארה"ב, נוהרים תיירים ל"עמק המוות" בקליפורניה – מהנקודות החמות ביותר בכדור הארץ – ומצטלמים ליד השלט שמעדכן על הטמפרטורה העדכנית במקום. בגל החום הנוכחי טיפסו הטמפרטורות ב"עמק המוות" ליותר מ-53 מעלות. ביולי 1913 נמדדו שם 56.7 מעלות – שיא עולמי שטרם נשבר, וייתכן שיישבר בגל הנוכחי.
בבייג'ינג, שנגחאי וערים נוספות בסין ירדו בסוף השבוע גשמים עזים - בסופו של שבוע חם במיוחד. הטמפרטורות השבוע הגיעו לשיא של 52.2 מעלות, שנמדדו בחבל שינג'יאנג שבצפון-מערב המדינה. השבוע נשבר בביג'ינג שיא של 23 שנים, כאשר בבירה ציינו יום 27 ברציפות של יותר מ-35 מעלות.
בגל החום בבייג'ינג ניתן היה לראות השבוע ברחובות אזרחים עוטים על פניהם מסכה שנועדה להגן עליהם מהשמש, ומכונה "פייסקיני". לפי הדיווחים המכירות של ה"פייסקיני" צוברות תאוצה בסין, וסינים שחרדים לבריאות העור מגיעים איתן גם לחופי רחצה. "בהשוואה למה שהיה לפני מגפת הקורונה, לפני שנתיים או שלוש, המצב השנה הרבה יותר טוב. היקף המכירות בהחלט זינק השנה", אמר מוכר בחנות כובעים שמציע ללקוחות גם את המסכות, שמכסות את הפנים כמעט לחלוטין.
תלמידה בת 17 מבייג'ינג שצעדה ברחוב עם אמה, כששתיהן עוטות מסכות, סיפרה: "החשש המרכזי שלי הוא מאפשרות לחלות במחלות עור, או שיהיו לי כתמים מהשמש".
ארגון החיזוי הבינלאומי אמר השבוע שגל החום בחצי הכדור הצפוני עלול להגביר את הסיכוי להתקפי לב ולמוות, בארגון הבריאות העולמי קראו לאחר מכן לממשלות לעקוב אחר אזרחים בקבוצות סיכון. בארגון הדגישו כי גלי החום "עלולים להחריף את כל מחלות הרקע". האו"ם הזהיר השבוע שבעקבות משבר האקלים, גלי החום בעולם יהפכו לתכופים וקשים יותר.