פעילי אופוזיציה בלארוסים טענו הלילה (בין ראשון לשני) כי הוציאו לפועל מתקפת מל"טים בבסיס אווירי ליד הבירה מינסק – וכי הצליחו לגרום נזק למטוס צבאי רוסי מדגם ברייב A-50, המשמש לצורכי שליטה ובקרה מהאוויר. השלטונות במינסק ובמוסקבה לא התייחסו עד כה לטענות פעילי האופוזיציה, וכלי תקשורת בעולם הדגישו כי לא ניתן לאמת אותן באופן עצמאי, אולם אם הן נכונות אזי מדובר כנראה בפעולת החבלה הנועזת ביותר בשטח בלארוס מאז תחילת המלחמה באוקראינה השכנה – כשברקע החשש המתמיד שהרודן אלכסנדר לוקשנקו ייכנע ללחץ שמפעיל עליו בעל בריתו ולדימיר פוטין, וישלח את כוחותיו כדי לסייע לו במאמץ המלחמתי.
את הטענה למתקפה השמיע אלכסנדר אזרוב, מנהיג ארגון אופוזיציה בלארוסי בשם BYPOL, שמורכב מחברים לשעבר במערכת הביטחון הבלארוסית והוקם במהלך המחאה הנרחבת נגד לוקשנקו ב-2020, מחאה שאותה מחץ אז בסיועו של פוטין – סיוע שהגביר מאוד את התלות של הרודן הבלארוסי בעמיתו הרוסי. לדברי אזרוב את המתקפה ביצעו פרטיזנים בלארוסים באמצעות רחפנים, שפגעו במטוס הרוסי בבסיס מצ'ולישצ'י ליד מינסק. "הם בטוחים עכשיו, הם מחוץ למדינה", אמר אזרוב.
לדבריו כתוצאה משני פיצוצים במהלך המתקפה נגרם למטוס הרוסי נזק בחזית שלו, בחלקו המרכזי וגם האנטנה של מערכת המכ"ם שלו ניזוקה. למטוס המדובר, ברייב A-50, יש יכולות פיקוד ושליטה, ולצד תיאום פעולות מהאוויר הוא משמש גם לזיהוי איומים שונים – ויכול לעקוב אחרי 60 מטרות בבת אחת. הבוקר דיווח ארגון זכויות אדם בלארוסי כי באזור הבסיס נעצרה אישה כלשהי, אך בארגון הדגישו כי לא ברור מדוע היא נעצרה ואם יש לכך קשר למתקפה הנטענת.
לא מדובר בפעולת החבלה הראשונה שמדווחת בתוך בלארוס: לצד פעולות החבלה האוקראיניות בעומקה של רוסיה, דווח בשנה האחרונה גם על פעולות שונות בבלארוס, בעיקר נגד תשתית הרכבות שלה. פרנאק ויאקורה, יועצה של מנהיגת האופוזיציה הבלארוסית הגולה סבטלנה טיחנובסקאיה, טען בציוץ בטוויטר כי מדובר בפעולת החבלה המוצלחת ביותר בבלארוס מאז תחילת 2022. לדבריו את המתקפה ביצעו שני פעילים, וגם הוא ציין שהם כבר עזבו את המדינה.
טיחנובסקאיה עצמה שיתפה בטוויטר את הציוץ של היועץ שלה, והוסיפה: "אני גאה בכל הבלארוסים שממשיכים להתנגד לכיבוש ההיברידי של בלארוס בידי רוסיה ולהילחם למען החירות של אוקראינה. הפעולות האמיצות שלכם מראות לעולם שבלארוס ניצבת נגד התוקפנות האימפריאליסטית".
בלארוס, נזכיר, אפשרה בתחילת המלחמה לכוחותיו של פוטין לפלוש משטחה לתוך אוקראינה, ולאורך השנה האחרונה המשיכה לאפשר למטוסיו של חיל האוויר הרוסי לצאת ממנה למתקפות אוויריות נגד יעדים אוקראיניים. בקייב ובמערב מביעים מעת לעת חשש שלוקשנקו ישלח את חייליו כדי לסייע לפוטין, אך זה נמנע עד כה מלהצטרף ישירות למלחמה – אף שהזהיר שוב ושוב מהאיום שנשקף לטענתו מהאוקראינים. רק בשבוע שעבר הזהיר משרד ההגנה במינסק כי זיהה ריכוז כוחות "מאסיבי" של הצבא האוקראיני סמוך לגבול, והודיע כי יגיב לכל "פרובוקציה".
גם בשטחים הכבושים בתוך אוקראינה נראה שנמשכות פעולות החבלה נגד הכוחות הרוסיים: בעדכון המודיעין היומי שלו הבוקר מסר משרד ההגנה הבריטי כי בשבעת הימים האחרונים דיווחו גורמים פרו-רוסים על לפחות 14 פיצוצים באזור העיר הכבושה מריופול, עיר שספגה חורבן אדיר בקרבות הקשים עליה בתחילת המלחמה. לפי המודיעין הבריטי, הפיצוצים התרחשו בכמה מוקדים, בהם מחסן תחמושת בנמל תעופה, בשני מחסני דלק ובמפעל פלדה שמשמש את רוסיה כבסיס צבאי. "רוסיה ככל הנראה מודאגת מהעובדה שהפיצוצים הלא-מוסברים מתרחשים באזור שעד כה היא העריכה שנמצא מחוץ לטווח המתקפות של האוקראינים", מסר המודיעין הבריטי. מריופול שוכנת במחוז דונייצק שבחבל דונבאס, כ-80 ק"מ מקו החזית.
בחזית עצמה נמשכים כל העת הקרבות הקשים על העיר האסטרטגית בחמוט, שהרוסים מנסים כבר חודשים ארוכים לכבוש אותה, ללא הצלחה, בתקווה להתקדם לעבר ערים אוקראיניות גדולות יותר במחוז דונייצק. אמש הכחיש הצבא האוקראיני את טענותיה של מיליציית שכירי החרב הרוסית "וגנר" – שלוחמיה לוקחים חלק מרכזי בקרבות – ולפיהן הרוסים כבשו את הכפר הסמוך יהידנה. לדברי קייב לוחמיה הדפו את הכוחות הרוסיים שניסו לכבוש את הכפר, כחלק מהמאמץ שלהם לכתר את בחמוט.
הדחה מפתיעה, ועוד מתקפת מל"טים
קייב הודיעה גם כי מפקד כוחות היבשה של הצבא האוקראיני, קולונל-גנרל אולכסנדר סריסקי, ביקר את הלוחמים המתבצרים בבחמוט במטרה להעלות את המורל שלהם ולבחון את האסטרטגיה בכל הנוגע להגנה על העיר ועל הכפרים שמסביבה. הנשיא וולודימיר זלנסקי, יצוין, הבהיר בשבוע שעבר כי למרות חשיבותה האסטרטגית של בחמוט, הוא לא מתכוון להגן עליה "בכל מחיר".
זלנסקי הפתיע אמש כאשר הודיע על הדחתו של גנרל אחר, אדוארד מוסקליוב, מתפקידו כמפקד יחידה בשם "הכוחות המשולבים של אוקראינה", המוכרת גם בראשי התיבות JFO. היחידה הוקמה כבר עם תחילת הסכסוך ב-2014, כחלק מהקרבות מול המורדים הפרו-רוסים בדונבאס, ומאז תחילת הפלישה לפני שנה לוחמיה לוקחים חלק מרכזי במאמץ להדיפת הרוסים בחזית המזרחית.
זלנסקי לא סיפק כל הסבר להדחת הקצין הבכיר, וגם הצבא האוקראיני לא התייחס אליה כלל. פרשנים בעולם הזכירו כי פיטורי הקצין מגיעים על רקע שורת הדחות של בכירים אחרים באוקראינה, במסגרת המאבק של זלנסקי בשחיתות, אולם כלל לא ברור אם להדחה הנוכחית יש קשר לכך. בחודש שעבר דווח גם על כוונה של זלנסקי להדיח את שר ההגנה אולכסיי רזניקוב, בצל טענות לשחיתות במשרד – אך רזניקוב נותר עד כה בתפקידו.
בתוך כך, הבוקר דיווחה אוקראינה כי במהלך הלילה שיגרה לעברה רוסיה מתקפת מל"טים נוספת, אחרי כמה ימים של הפוגה במתקפות הללו. הצבא האוקראיני מסר כי 14 מל"טים מתאבדים מהדגם האיראני "שאהד-136" שוגרו במתקפה הלילה, וכי 11 מהם יורטו – רובם סמוך לקייב. אחד המל"טים שהצליח לחמוק ממערכות ההגנה האוקראיניות התפוצץ בעיר חמלינצקי, במערב המדינה, ודווח שם על הרוג אחד וארבעה פצועים. הרשויות מסרו כי ההרוג הינו איש כוחות החירום, וכי נזק נגרם גם לכמה מבנים.
בזירה הדיפלומטית קיבלה אמש אוקראינה חיזוק מסעודיה, מדינה שמקפידה דווקא לשמור על ניטרליות במלחמה: שר החוץ הסעודי פייסל בן פרחאן הגיע אמש לקייב ולדברי אוקראינה הבטיח להעניק לה סיוע בהיקף של 400 מיליון דולר – 100 מיליון כסיוע הומניטרי ותוצרי נפט בשווי של 300 מיליון. זלנסקי נועד עמו ומסר כי הוא מקווה שהביקור – הראשון מסוגו מאז שסעודיה ואוקראינה כוננו ביניהן יחסים דיפלומטיים לפני 30 שנה – יסייע בחיזוק שיתוף הפעולה בין המדינות. יועצו של זלנסקי, אנדריי ירמאק, ציין כי סעודיה ואוקראינה מתמודדות עם "אתגרים משותפים" – בהם המל"טים של איראן, שמשמשים גם את המורדים החות'ים בתימן למתקפות נגד סעודיה.
מדבדב: הסיוע של המערב עלול לגרום ל"אפוקליפסה גרעינית"
במקביל, וכשברקע ההכנות של שני הצדדים במלחמה למתקפות מחודשות כדי לשבור את הקיפאון בשדה הקרב, רוסיה ממשיכה לפזר איומים מרומזים בשימוש אפשרי בנשק גרעיני: נשיאה לשעבר דמיטרי מדבדב, שמכהן כיום כסגן ראש המועצה לביטחון לאומי, הזהיר הבוקר כי הסיוע הנרחב של המערב לקייב, בדמות הזרמה בלתי פוסקת של נשק מתקדם, עלול להביא ל"אפוקליפסה" גרעינית, כזו שלדבריו לעולם יידרשו מאות שנים להשתקם ממנה, "עד שהחורבות יפסיקו לפלוט קרינה", כלשונו.
מדבדב כבר השמיע שלל איומים דומים בחודשים האחרונים, בעוד פוטין עצמו מפזר רמיזות עדינות יותר: נשיא רוסיה הודיע בשבוע שעבר על השעיית השתתפותה של ארצו באמנת בקרת הנשק הגרעיני New START, האמנה האחרונה מסוגה בין רוסיה לארה"ב שעדיין נמצאת בתוקף, והצהיר כי ארצו צריכה להיות ערוכה לאפשרות שתידרש לבצע מחדש ניסויים גרעיניים. אתמול התפרסם ריאיון מוקלט שלו לתקשורת הרוסית, שצולם כבר ביום רביעי, ובו אמר שכיוון שהמערב מכריז מפורשות שמטרתו להביס אסטרטגית את רוסיה – מוסקבה נדרשת "לקחת בחשבון" את היכולות הגרעיניות לא רק של ארה"ב, אלא של כלל המדינות החברות בנאט"ו, בהן בריטניה וצרפת. הוא לא הסביר מה משמעות הדבר. פוטין שב ותיאר בריאיון את המלחמה באוקראינה, אותה הוא מתעקש לכנות "מבצע צבאי מיוחד", כמאבק על עצם הישרדותה של רוסיה, ולטענתו המערב מבקש "לפרק" אותה למרכיביה השונים.