אוקראינה דיווחה אתמול (שבת) שכוחותיה השתלטו מחדש על כל אזור קייב – שממנו נסוג בימים האחרונים הצבא הרוסי. סגנית שר ההגנה של אוקראינה, חנה מליאר, הודיעה אמש: "כל אזור קייב שוחרר מהפולשים". אתמול בצהריים אמר אולכסיי ארסטוביץ', יועץ לנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שהכוחות במחוז קייב החזירו השבוע לידיהם את השליטה על יותר מ-30 עיירות וכפרים.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• זלנסקי הדיח גנרלים: "אין זמן לבוגדים"
• עיר אחר עיר: תמונת המצב בחזיתות השונות
• ביידן: "נראה שפוטין שלח יועצים למעצר בית"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
בשבוע שעבר הודיעה רוסיה שהיא "מפחיתה משמעותית" את התקיפות באזור קייב ובאזור העיר צ'רניהיב שנמצאת מצפון לה. מוסקבה טענה שהמהלך נועד לבסס אמון בין הנציגים הרוסים והאוקראינים שמקיימים מגעים להפסקת אש. באוקראינה טוענים שהרוסים נסוגו מאזור קייב אחרי מתקפות-נגד מוצלחות של הצבא האוקראיני, ובעקבות אבדות רבות בשטח. הכוחות הרוסיים נסוגו מצפון אוקראינה ומתגברים כוחות במזרח ובדרום - בחבל דונבאס. אוקראינה נערכת לקרבות קשים שם.
נשיא אוקראינה זלנסקי הזהיר אתמול בלילה את אזרחיו שהרוסים שנסוגים מאזור קייב גורמים ל"אסון מוחלט": לדבריו הכוחות הרוסיים מטמינים מוקשים ומטעני חבלה בשטחים שאותם נטשו. "הם ממלכדים את כל השטח", הזהיר זלנסקי. "הם מטמינים מוקשים בבתים, בציוד ואפילו על גופות של אנשים שנהרגו. יש הרבה חוטי תיל שמפעילים מטעני חבלה, והרבה סכנות אחרות".
זלנסקי קרא לתושבים באזור קייב להיות ערניים ולהיערך להתקפות רוסיות נוספות. הוא הפציר בהם להמתין עם חזרתם לשגרה, ולחכות עד שהם בטוחים שהשטח נקי ממוקשים ושסכנת ההפגזות חלפה. שירותי החירום האוקראיניים קראו לתושבי היישובים ששוחררו באזור קייב להיות זהירים – ומסרו שביום אחד בלבד, בחיפוש בכפר דמיטריבקה ממערב לקייב, התגלו יותר מ-1,500 חומרי נפץ. במקביל הזהיר המושל של מחוז צ'רניהיב שהצבא הרוסי הטמין מוקשים גם בכפרים במחוז שלו.
אחת העיירות שאותה האוקראינים כבשו מחדש היא בוצ'ה, שנמצאת צפון-מערבית לקייב. "31 במרץ ייכנס להיסטוריה כיום השחרור מהרוסים", אמר בסוף השבוע ראש העיירה אנטולי פדורוק בסרטון שלדבריו צולם מבניין העירייה, אליו שב. כתב של סוכנות הידיעות AFP דיווח אתמול על לפחות 20 גופות של גברים, בבגדים אזרחיים, באחד מרחובות העיירה.
נסיבות מותם של הגברים שגופותיהם התגלו באחד מרחובות העיר לא ברורות. לדברי הכתב, הידיים של אחד ההרוגים היו קשורות, ונראה שגבר אחר נפגע קשות בראשו. גורם אוקראיני אמר ל-AFP שבזמן שהגברים נהרגו "השטח לא היה בשליטה אוקראינית. הרגע נכנסו לבוצ'ה, אנחנו לא יודעים מה קרה שם. אולי מדובר באנשים שנהרגו בהפגזה, או נורו על-ידי החיילים רוסים".
בהמשך דיווח ראש העיירה בוצ'ה שגם ברחובות נוספים התגלו גופות של אזרחים, אחרי שבועות של שליטה רוסית. "בבוצ'ה כבר קברנו 280 איש בקברי אחים", אמר פדורוק. הוא הסביר ששלושת בתי הקברות באזור נמצאים בטווח האש של הצבא הרוסי - ולכן לא ניתן לקבור אותם שם. לדבריו, "בחלק מהרחובות ראינו בין 15 ל-20 גופות. אני לא יכול לומר כמה עדיין יש בחצרות הבתים, מאחורי גדרות".
בוצ'ה, כמו העיר אירפין שנמצאת בקרבתה, שוחררה בשבוע שעבר מהכיבוש הרוסי אחרי שבועות של קרבות עזים והרס נרחב. רק בסוף השבוע הצליחו הכוחות האוקראיניים להיכנס לעיירה ולהשיג מחדש את השליטה עליה, ולסייע לאוכלוסייה המקומית.
בסוף השבוע נסוג הצבא הרוסי גם משדה התעופה הצבאי אנטונוב בעיירה הוסטומל, שסמוכה לקייב. באנטונוב התחוללו קרבות עזים בין הצבא האוקראיני לכוחות הרוסיים בימים הראשונים של המלחמה. אילולא ההתנגדות האוקראינית העזה שם, ייתכן שהרוסים היו יכולים להנחית בשדה התעופה כוחות שריון וכך אולי לעקוף את הציר היבשתי, שדרכו לא הצליחו להתקדם במהירות.
באוקראינה פורסם תיעוד שמתעד את ההרס הכבד שנגרם לשדה התעופה בהוסטומל. בתמונות נראה בין היתר ההאנגר העצום של מטוס האנטונוב 225, מטוס התובלה הגדול בעולם. המטוס, המכונה "מריאה" ("חלום" באוקראינית), הושמד למעשה בתחילת המלחמה. בתמונות החדשות נראה גג ההאנגר שקרס חלקית, החלק הקדמי של המטוס שחרב וגם מטוסים קלים שחלקם שרדו.
במקביל לנסיגה מצפון אוקראינה, ולפריסת הכוחות בדרום ובמזרח המדינה, ממשיך הצבא הרוסי לתקוף אזורים אחרים: אמש לפנות בוקר דווח באוקראינה על ירי טילים רוסיים על הערים פולטבה וקרמנצ'וק במרכז המדינה. המושל של מחוז פולטבה אמר שתשתיות ובנייני מגורים נפגעו בהפצצות בערים ממזרח לקייב, אך לא ציין אם היו נפגעים. לא ניתן לאמת את טענותיו של המושל. במחוז דניפרופטרובסק שבדרום-מזרח אוקראינה דווח על טילים שפגעו בתשתיות בעיר דניפרו. לפי המושל המחוזי, לפחות שני בני אדם נפצעו ונגרם נזק משמעותי לתשתיות. משרד ההגנה הרוסי הודיע שטילים מדוייקים וארוכי-טווח פגעו בשדות תעופה צבאיים בדניפרו ופולטבה והשביתו אותם.
אתמול לפנות בוקר נשמעו אזעקות ברחבי אוקראינה. הצבא דיווח על תקיפות אוויריות של רוסיה בערים במחוז לוהנסק - שנמצא בחבל דונבאס. לפי צבא אוקראינה, כוחותיו הדפו מתקפות רבות במחוזות לוהנסק ודונייצק - שמרכיבים את דונבאס. המחוזות הם מעוזי הבדלנים הפרו-רוסים. לפני המלחמה הם הקימו בלוהנסק ודונייצק "רפובליקות עממיות" - למרות שאזורים רבים נמצאים בידי אוקראינה.
מושל מחוז מיקולאייב בדרום אוקראינה הודיע אתמול כי מניין הרוגים בהפצצת בניין הממשל במרכז העיר, שהייתה ביום שלישי, עלה ל-35. צוותים ממשיכים לחפש ניצולים בהריסות הבניין במיקולאייב, שנמצאת בין עיר הנמל החשובה אודסה לבין חרסון, העיר הראשונה שאותה כבשו הרוסים.
סגנית ראש ממשלת אוקראינה, אירינה ורשצ'וק, דיווחה אמש כי 4,217 אזרחים פונו בשבת מאזורי הקרבות דרך המסדרונות ההומניטריים. לפי ורשצ'וק, 1,263 תושבים יצאו ברכבים פרטיים מהעיר הנצורה מריופול ומהעיר הכבושה ברדיאנסק ופונו לעיר זפוריז'יה, שנמצאת בשליטה אוקראינית.
בעיר מריופול בדרום-מזרח אוקראינה, נזכיר, מתחולל משבר הומניטרי אדיר ולפי דיווחים אלפים כבר נהרגו שם. ברחובות מריופול מתנהלים קרבות בין האוקראינים לרוסים על השליטה בעיר. אוקראינה טוענת שההפצצות הרוסיות על העיר מונעות פינוי בטוח של תושבים. מוסקבה הצהירה שלא תפסיק לתקוף את העיר - שמכותרת על-ידי הרוסים בשבועות האחרונים - עד שהאוקראינים ייכנעו.
מריופול, שנמצאת במחוז דונייצק, היא עיר בעל חשיבות אסטרטגית גדולה במיוחד עבור הרוסים: כיבושה יאפשר ליצור קו יבשתי רציף בין חבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, שם שולטים הבדלנים הפרו-רוסים, לבין חצי האי קרים שמדרום, שאותו סיפחה רוסיה ב-2014. כיבוש מריופול יסייע גם לתוכניתה של רוסיה לנתק את הגישה של אוקראינה לים אזוב ולים השחור, אם כי מהלך שכזה דורש גם את כיבוש אודסה שבדרום-מערב.
ערב המלחמה חיו במריופול יותר מ-400 אלף תושבים, וכעת נותרו בה יותר מ-100 אלף. אתמול ניסתה שיירה של הצלב האדום להגיע מזפוריז'יה למריופול כדי לסייע בפינוי אזרחים – אך שבה על עקבותיה, לטענתה בגלל שלא ניתנו לה ערבויות ביטחוניות. היום יצאה המשלחת למריופול פעם נוספת, וטרם הגיעה לעיר.
הפסגה מתקרבת? "מחלוקת רק על מעמד חצי האי קרים"
אתמול האשימה רוסיה את אוקראינה בתקיפת מחסן דלק בשטחה, בעיר בלגורוד, כ-40 ק"מ צפונית לגבול בין המדינות. לדברי מושל המחוז, מסוקים צבאיים של אוקראינה ביצעו את התקיפה מגובה נמוך - ושני עובדים נפצעו בשריפה שפרצה כתוצאה מכך. אוקראינה לא לקחה אחריות על התקיפה בשישי לפנות בוקר. מזכיר המועצה לביטחון לאומי הכחיש שאוקראינה תקפה את המחסן. גם ביום רביעי טענה רוסיה שאוקראינה תקפה באזור - ושריפה פרצה במחסן תחמושת ליד בלגורוד.
הקרמלין אמר אחרי המתקפה בבלגורוד שהיא "לא יוצרת תנאים נוחים להמשך שיחות השלום" עם אוקראינה. השיחות בין הצדדים חודשו בינתיים – אך מתנהלות באמצעות שיחת וידאו. בתוך כך דיווח אתמול חבר במשלחת האוקראינית לשיחות כי רוסיה ציינה שטיוטות ההסכם להפסקת אש נמצאות בשלב "מתקדם מספיק" כדי לאפשר פגישה בין זלנסקי לנשיא רוסיה וולדימיר פוטין.
הנציג האוקראיני, דוד ארחמיה, אמר שרוסיה מקבלת את עמדותיה של קייב בשיחות להפסקת אש – למעט מעמד חצי האי קרים, שרוסיה סיפחה מאוקראינה ב-2014. התקשורת האוקראינית דיווחה שפסגה אפשרית בין פוטין לזלנסקי תתקיים ככל הנראה בטורקיה. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מנסה לתווך בין הצדדים, ואתמול שוחח עם שני המנהיגים.
פורסם לראשונה: 21:00, 02.04.22