שר החוץ יאיר לפיד הציג הערב (ראשון) בכנס השנתי של המכון למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן תוכנית חדשה-ישנה להסדרה ברצועת עזה שכותרתה "כלכלה תמורת ביטחון בעזה" והיא, לדבריו, "גרסה ריאליסטית יותר של מה שנקרא בעבר שיקום תמורת פירוז". התוכנית אותה חשף הערב לפיד גובשה במשרד החוץ והיא כוללת שני שלבים. השלב הראשון - שיקום הומניטרי של עזה בתמורה למאבק בהתעצמות חמאס. השלב השני יהיה גם גולת הכותרת - כלכלה תמורת ביטחון. במסגרת השלב השני הרשות הפלסטינית תקבל לידיה את הניהול הכלכלי והאזרחי של הרצועה.
את התוכנית שר החוץ כבר פרס בפני גורמים שונים בעולם - בהם מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב איתו נפגש בשבוע שעבר וגורמים באיחוד האירופי ובמדינות המפרץ. הצגת התוכנית הערב הגיעה לאחר שתי יממות מתוחות בגזרה הדרומית, בהן שוגרו רקטות לעבר יישובי עוטף עזה, אמש יורטה רקטה מעל שדרות לאחר לכידת ארבעה מהמחבלים שנמלטו מכלא גלבוע. בשני המקרים, חיל האוויר תקף ברצועת עזה בתגובה לשיגורים.
השלב הראשון יכלול שיקום הומניטרי משודרג של עזה, בתמורה למאבק מתואם בהתעצמות הצבאית של חמאס. "שיקום כזה יכלול טיפול בצרכי החיים הבסיסיים ביותר. עזה תקבל שיקום של מערכת החשמל, חיבור לגז, בניית מתקני התפלת מים, שיפור משמעותי של שירותי הבריאות ושיקום תשתיות מגורים ותחבורה. בתמורה יתחייב חמאס לשקט ארוך טווח", אמר.
"הקהילה הבינלאומית תפעיל מנופים על החמאס כדי לסייע במאמץ למנוע את התעצמותו. היא תפעל להדק את הפיקוח על ההברחות, ויוקם מנגנון פיקוח כלכלי שימנע הסטת משאבים להתעצמות החמאס", ציין לפיד. לדברי שר החוץ, "בלי מנגנוני פיקוח כאלה, אנחנו לא נסכים ומדינות העולם לא יסכימו להשקיע בעזה את הכספים הנדרשים. לאיש בעולם אין אינטרס להשקיע ולהקים תשתיות במקום שבו עלול להתחיל בכל רגע סבב לחימה נוסף. ישראל לא תסכים להשקיע בשיפור התנאים בשטח שממנו מאיימים על אזרחיה. במיוחד אם זה מחזק את החמאס במקום לגבות ממנו מחיר".
תהליך השיקום, כך מוסיף לפיד, יוגדר מראש ב"אבני דרך", ולכל אחת מהן יוקצה זמן קבוע. "כל הפרה מצד החמאס תעצור את התהליך", הדגיש. "בשלב הראשון תיושם הנוסחה הביטחונית שהציג ראש הממשלה נפתלי בנט: תמורת שקט, אנחנו מוכנים לתת יותר מבעבר. אם יופר השקט, החמאס ויתר הארגונים צריכים לדעת שהתגובה תהיה קשה יותר מבעבר".
"גם אם הטרור ייפסק במהלך השלב הראשון כולו ישראל תמשיך להחזיק את ה'שאלטר' על אספקת החשמל והמים. הרשות הפלסטינית תהיה חלק מן המהלך. היא תחזור להיות הגוף המפעיל של המעברים. תיבחן אפשרות לפתיחה מחדש של מעבר קרני. מצרים תמשיך להחזיק במעבר רפיח".
לפיד מעוניין שהשלב השני יעוגן בהחלטה של מועצת הביטחון של האו"ם - תונח תוכנית מסודרת של כלכלה תמורת ביטחון, שתבהיר איך יכול להיראות העתיד של עזה אם החמאס יקבל את תנאי הקוורטט. "במסגרת השלב השני יקודם פרויקט האי המלאכותי מול חופי עזה, שיאפשר בניית נמל ימי. יקודם פרויקט תחבורתי לחיבור בין רצועת עזה לגדה. יקודמו השקעות בינלאומיות בתוך הרצועה ופרויקטים כלכליים משותפים לישראל, מצרים והרשות הפלסטינית. יוקמו אזורי תעשיה ותעסוקה גדולים בצמוד למעבר ארז".
"מי שירכז את ההשקעות היא ועידת התורמות, הכוללת את האיחוד האירופי וארה"ב, וכן את קרן המטבע העולמית והבנק העולמי. אליהן יצורפו מדינות המפרץ ובראשן איחוד האמירויות".
לפיד ציין כי "ההצעה המובאת כאן לא מתייחסת לפתרון שתי המדינות, אבל עמדתי בנושא ידועה - ישראל צריכה לפעול לחיזוק הרשות הפלסטינית, ולנהל איתה משא ומתן שמטרתו היפרדות לשתי מדינות. התנאים הפוליטיים - גם בישראל וגם ברשות הפלסטינית - לא מאפשרים התקדמות בציר המדיני בעת הנוכחית, אבל בעזה אנחנו יכולים וצריכים לפעול כבר עכשיו". לדעת לפיד, התנעה של תהליך הסדרה בעזה, תייצר תנאים נוחים יותר למשא ומתן מדיני בעתיד אם וכאשר יבשילו התנאים: "ראינו בעבר שסבבי הלחימה בעזה פוגעים גם בסיכוי לחזור לשולחן המו"מ".
"הפתרון שאני מציע כאן הוא לא מושלם", ציין לפיד. "היה לי חשוב להציג אופק אחר לפני שתהיה התלקחות נוספת, אבל בכל מקרה אין פתרונות מושלמים. הגיע הזמן להשתחרר מחשיבת סכום אפס בטיפול ביחסים שלנו עם הפלסטינים. אם סינוואר והנייה ימשיכו לפעול נגד ישראל - אנחנו נדע, הקהילה הבינלאומית תדע, ובעיקר תושבי עזה יידעו שהחמאס מסרב לשפר את החיים בעזה, מפני שהדבר היחיד שמעניין אותו זה להרוג יהודים. מהלך כזה יחזק את הלגיטימציה של ישראל באופן דרמטי".
לפיד הוסיף כי ראש הממשלה בנט ושר הביטחון גנץ מכירים את עמדתו ותומכים בעיקרון העומד מאחוריה. "ניהלתי שיחות הכנה רבות עם גורמים בעולם הערבי ובעולם המערבי, שבוחנים את הרעיון. עם שלטונות מצרים, ומנהיגים במדינות המפרץ, עם מזכיר המדינה האמריקאי בלינקן, שר החוץ הרוסי לברוב והאיחוד האירופי. עדיין יש עבודה לעשות, אנחנו עדיין על שולחן השרטוט, אבל אם תהיה להצעה הזו התכנות והסכמה רחבה, אציע לממשלה לאמץ אותה כעמדה רשמית ולצאת לדרך".
עוד אמר לפיד, כי מהלך כזה יאפשר לישראל לרכז משאבים ותשומות במאבק האמיתי – מול תוכנית הגרעין האיראנית, ומול הניסיון האיראני להפוך למעצמה אזורית באמצעות הפצת טרור ואלימות. בפתח דבריו הוא אמר כי "למרבה הפלא, הצעה רצינית לכלכלה תמורת ביטחון בעזה מעולם לא הונחה על השולחן. בוודאי שלא באופן רשמי ומתוך ראייה כוללת של הסוגיה הפלסטינית. לא מעט מומחים יגידו לכם שאין למהלך כזה היתכנות. התשובה היא: לא ניסינו. מזה זמן רב שתי החלופות היחידות שנמצאות על השולחן הן כיבוש עזה או המשך של סבבי לחימה בלתי נגמרים".
לפיד הדגיש, כי כיבוש עזה מנוגד לאינטרס הלאומי שלנו, אין לנו מה לחפש שם, סבבי הלחימה שוחקים את צה"ל ואת הלגיטימציה הבינלאומית של ישראל. הוא הבהיר, כי הוא אינו מציע קיום מו"מ עם החמאס. "ישראל אינה מדברת עם ארגוני טרור שמעוניינים להשמיד אותה. מבחינת ישראל הגוף המייצג של הפלסטינים הוא לא החמאס אלא הרשות הפלסטינית. ישראל לא תחלק פרסים לארגון טרור רדיקלי ותחליש את הרשות שעובדת מולנו באופן סדיר. קידומה של נוסחת כלכלה תמורת ביטחון, ייאלץ את החמאס להסביר לתושבי עזה למה הם חיים בתנאים של עוני ומחסור ואלימות ואבטלה גבוהה. בלי תקווה. צריך לומר לעזתים – החמאס מוביל אתכם לאבדון".
עוד אמר לפיד: "שלא תהיה טעות, ישראל אינה מבקשת מאף אחד לשמור על ביטחון אזרחיה. רק ישראל מספקת ביטחון לישראל. רק אנחנו אחראים בפני אזרחי העוטף. דווקא בגלל זה, הגיע הזמן ליזום מהלך מול עזה. עוצמתו של צה"ל מאפשרת לנו חופש פעולה בעזה, אבל עוצמתו מאפשרת לנו גם חופש פעולה מדיני. עמדת הכוח מאפשרת לנו ליזום מהלכים חיוביים במקום לשבת ולחכות לסבב הבא. ישראל כמובן לא תוותר אפילו לרגע אחד על מאמציה בתחום השבויים והנעדרים. השבת הבנים צריכה להיות חלק מכל מהלך של ביטחון תמורת כלכלה".
תופעה מטרידה: תרומות לארגוני טרור במטבעות וירטואליים
מוקדם יותר בכנס בהרצליה לביטחון חשפה ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור כי בפעילות של כלל גופי הביטחון של ישראל אותרו לאחרונה תרומות לארגוני טרור שבוצעו במטבעות וירטואליים.
בפעילות היו מעורבים המטה הלאומי ללוחמה כלכלית בטרור, שב"כ, אגף המודיעין, משטרת ישראל הפרקליטות והרשות לאיסור הלבנת הון ותוך שיתופי פעולה בינלאומיים נרחבים, נתפסו כספים מארנקים וירטואליים בקריפטו שיועדו לארגונים. "מממני הטרור לא נחים לרגע ומחפשים דרכים יצירתיות. בין השאר, הם פונים לערוצים של מטבעות קריפטוגרפיים. אנחנו משתכללים גם כן. בנוסף, בשנים האחרונות אנחנו עדים ליותר ויותר שימוש של ארגוני טרור בטכניקת מימון טרור המסווה באמצעות סחר לגיטימי", ציינה הד"ר ווגמן-רטנר.
"מדובר בטכניקה עולמית שנמצאת במיקוד. אנו רואים שימוש בטכניקות אלו גם בפרשיות שנחשפות כאן בישראל, למשל תשתית מתוחכמת להעברת כספים מאיראן לחמאס במסווה של סחר בינלאומי לגיטימי בדמות צעצועים, שוקולד וסוכר. לאחר חשיפת המקרים, אנו מביאים את הטכניקות הללו גם לידיעת הגופים הפיננסיים בישראל, באופן מסווג, מתוך הבנה שככל שהם יטיבו להכיר תופעות אלו - כך ניתן יהיה לזהותן ולסכלן", אמרה.
בביקורת שערך ארגון ה-FATF - כוח משימה בינלאומי שמטרתו לפתח ולקדם מדיניות למאבק בהלבנת הון ומימון טרור - זכתה ישראל לציון הצטיינות נדיר, לצד ארה"ב ואנגליה, כאחת משלוש המדינות בעולם בעלות יכולת ההתמודדות הטובה בעולם לניטור, חקירת והעמדה לדין של פעילות מימון טרור.
בביקורת עלה שמקורם של כרבע מכתבי האישום בעבירות מימון טרור בישראל היה במידע יזום מהרשות לאיסור הלבנת הון. "אנו ברשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור מקבלים בזמן אמת דיווחים ממוסדות פיננסים אודות פעילות העשויה להיות קשורה למימון טרור. כל דיווח כזה נבדק. בעת חקירות טרור, יותר ויותר משולבות בהן חקירות מימון טרור ושימוש במודיעין פיננסי.
"כלל גופי האכיפה והביטחון משתמשים יחד בטכנולוגיות מתקדמות בשילוב ידיים. מדובר במהלך משולב לכלל גופי האכיפה והביטחון בישראל למיפוי ערוצי מימון טרור, שהוביל להכרזה על עשרות ארגוני כארגוני טרור, ותפיסת כספים רבים. במסגרת פעילות זו, הוכרזו כ-21 גורמים, נתפסו מיליוני שקלים ועשרות נכסים", הוסיפה.
בישראל, שיתוף פעולה ברמה הלאומית הוא קריטי. קהילת המודיעין כולה פועלת כל העת בדרכים יצירתיות ומגוונות כדי לאתר ולסכל פעילות מימון טרור, בשטח ישראל ובעולם. פעילות שוטפת, יומיומית שנסמכת על שילוב ידיים והוספת ממד כלכלי לתמונת מודיעין בשטח, לרבות פעילות עם שותפים ברחבי העולם.