כמדי שנה, מיד לאחר ארוחת חג ההודיה המסורתית, ארצות הברית יוצאת לשופינג לכבוד בלאק פריידיי שפותח את מרוץ הקניות לקראת סוף השנה וחג המולד. גם הנשיא ג'ו ביידן לא יוצא מן הכלל, ובתמונות שפורסמו על-ידי סוכנות הידיעות הצרפתית AFP הוא תועד יוצא מחנות ספרים מקומית בננטקט, במסצ'וסטס - שם העביר את החג לצד משפחתו - עם רכישה מפתיעה ביד.
בתמונות שפורסמו הוא תועד עם הספר "מלחמת מאה השנים בפלסטין: היסטוריה של מתנחלים קולוניאליזם והתנגדות, 1917–2017" של ההיסטוריון הפלסטיני-אמריקני רשיד חאלידי, שמתבטא לא מעט נגד מדיניות ישראל - ביתר שאת מאז טבח 7 באוקטובר - ואף אמר מוקדם יותר השנה, לפני פרישתו של ביידן מהמרוץ, כי לא יצביע לו בבחירות. הספר, שפורסם בשנת 2020, מציע ניתוח ביקורתי ומעורר מחלוקת על הסכסוך הישראלי-פלסטיני ומאשים את ישראל במחלמה קולוניאליסטית נגד "הילידים הפלסטינים".
3 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
עם הספר ביד. הרכש של ביידן לבלאק פריידיי
(צילום: Mandel NGAN / AFP)
3 צפייה בגלריה
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן
(צילום: Mandel NGAN / AFP)
בספר נכתב כי "ניתן להבין את ההיסטוריה המודרנית של פלסטין בצורה הטובה ביותר במונחים של מלחמה קולוניאליסטית המנוהלת נגד האוכלוסייה הילידית, על-ידי מגוון מפלגות, כדי לאלץ אותם לוותר על מולדתם לעם אחר בניגוד לרצונם". בתקציר הספר הרשמי נכתב כי "חאלידי מתחקה אחר מאה שנים של מלחמה בפלסטינים, שנוהלה תחילה על-ידי התנועה הציונית ולאחר מכן ישראל, אך בגיבוי של בריטניה וארצות הברית, המעצמות הגדולות של התקופה".
בספרו הוא מדגיש את פרקי המפתח - מהצהרת בלפור בשנת 1917 דרך "חורבן פלסטין", כלשונו, ב-1948, "הפלישה של ישראל ללבנון ב-1982" ועד "תהליך השלום האינסופי וחסר התוחלת". על הספר נכתב כי הוא "מקורי, סמכותי וחשוב, הספר אינו כרוניקה של קורבנות, ואינו מלבין את הטעויות של מנהיגים פלסטינים או מכחיש את הופעתן של תנועות לאומיות משני הצדדים. בהערכה מחדש של הכוחות המוצבים נגד הפלסטינים, הוא מציע מבט חדש ומאיר על סכסוך הנמשך עד היום".
בין היתר, חאלידי מותח ביקורת חריפה על הנשיא הנבחר דונלד טראמפ, שבכהונתו הראשונה החליט להעביר את שגרירות ארה"ב לירושלים והכיר ברמת הגולן. לדבריו, הוא נקט מדיניות מפלה כלפי הפלסטינים. "עימותים בין מתנחלים עם עמים ילידיים הסתיימו רק באחת משלוש דרכים: עם חיסול ההכנעה המלאה של האוכלוסייה הילידית, כמו בצפון אמריקה; עם התבוסה וגירוש המתיישב, כמו באלג'יריה, דבר נדיר ביותר. או עם נטישת העליונות הקולוניאלית, בהקשר של פשרה ופיוס, כמו בדרום אפריקה, זימבבואה ואירלנד", כותב חאלידי.
3 צפייה בגלריה
הסופר רשיד ח'אלידי
הסופר רשיד ח'אלידי
היסטוריון פלסטיני-אמריקני. רשיד חאלידי
"אם חיסול האוכלוסייה הילידית אינו תוצאה סבירה בפלסטין, אז מה עם פירוק עליונותו של המתנחל כדי לאפשר פיוס אמיתי? היתרון שממנו נהנתה ישראל בהמשך הפרויקט נשען על העובדה שהאופי הקולוניאלי ביסודו של המפגש בפלסטין לא היה גלוי לרוב האמריקנים ואירופים רבים".
חאלידי כותב כי ניתן לצפות ש"ההתנגדות העממית", כפי שהוא מכנה את המאבק הפלסטיני, "תמשיך לעלות". הוא גם מהלל את האינתיפאדה הראשונה "כדוגמה יוצאת דופן להתנגדות עממית נגד דיכוי ויכולה להיחשב כניצחון הבלתי-מוצלח הראשון של הפלסטינים במלחמה הקולוניאלית הארוכה שהחלה ב-1917". לאינתיפאדה השנייה, שהביאה להקמת גדר ההפרדה, הוא קורא "כישלון גדול לתנועה הלאומית הפלסטינית".
חאלידי, שנחשב לאחד הקולות הבולטים בביקורתו נגד ישראל, העלה כאמור עוד ועוד טענות נגד ישראל בעקבות המלחמה שנפתחה אחרי טבח 7 באוקטובר. בריאיון שקיים לאחרונה אמר כי "זה לגמרי לא ברור מה המטרה הפוליטית של ישראל. הם עושים טיהור אתני, הם דוחפים את אוכלוסיית צפון רצועת עזה לתוך דרום הרצועה. אבל מה המטרה הפוליטית שלהם, לא ברור לי לחלוטין".
מהבית הלבן טרם נמסרה תגובה לפניית ynet על הבחירה בספר או על המסרים שהוא מכיל.