ראש ממשלת בריטניה קיר סטרמר הדף היום (ב') לראשונה את הטענות נגדו בפרשת אונס הילדות בידי גברים ממוצא פקיסטני שמסעירה את הממלכה, ובהצהרה תקיפה למדי האשים כי מבקריו מפיצים "שקרים ודיסאינפורמציה" שחותרים לטענתו תחת הדמוקרטיה הבריטית – וכי הם עושים זאת מתוך אינטרסים אישיים בלבד, ולא מתוך דאגה אמיתית לקורבנות. סטרמר, שדיבר במסיבת עיתונאים, אמר את הדברים כאשר נשאל על הביקורת כלפיו מצד איל ההון אילון מאסק, שבימים האחרונים תוקף שוב ושוב את ראש הממשלה מהלייבור בצל הפרשייה.
הפרשייה שמסעירה כעת את בריטניה, נזכיר, מכונה שם במונח המכובס-משהו "כנופיות הטיפוח" (Grooming Gangs) או במונח הישיר יותר "כנופיות האונס", ובמרכזה החשד שקבוצות מאורגנות של גברים – בעיקר ממוצא פקיסטני – "צדו" ואנסו בשיטתיות מאות ילדות ונערות בשנים עברו. הפרשייה נחשפה בשנת 2011 ב"טיימס" הלונדוני, שדיווח על מערכת ניצול מיני שיטתית של ילדות בעיר רוטרהאם שבצפון אנגליה. בטיימס דווח אז כי מועצת העיר הייתה מודעת למקרי האונס במשך 10 שנים לפחות ולא פעלה למנוע אותם. חקירה עצמאית שיזמה המועצה עקב החשיפה העלתה כי בין השנים 1997 ל-2013, כ-1,400 ילדות סבלו מהתעללות מינית שיטתית על-ידי תוקפים שהיו ברובם גברים בריטים ממוצא פקיסטני.
לפי דו"ח החקירה, מקרי ההתעללות כללו בין היתר אונס קבוצתי של ילדות קטנות שחלקן היו בנות 11 בלבד, סרסור בילדות והכרחתן לצפות במעשים מיניים בכפייה. בנוסף, האנסים הטילו את אימתם על הילדות כאשר איימו שיאנסו גם את אימותיהן ואחיותיהן, ובכמה מקרים שפכו עליהן דלק ואיימו להציתן. הדו"ח הפנה אצבע מאשימה כלפי הרשויות המקומיות, והראה שבמקרים מסוימים הן סברו שמדובר ביחסים מיניים בהסכמה לכאורה, או שהן חששו לחשוף את המוצא האתני של התוקפים מתוך רצון למנוע פגיעה ב"מרקם היחסים הקהילתי" או חשש שיואשמו בגזענות. חקירות נוספות שנערכו בהמשך חשפו מקרים דומים של אונס ילדות על ידי קבוצות גברים בערים נוספות כגון רושדייל, קורנוול, דרבישייר ובריסטול. בטלפורד דווח כי 1,000 ילדות עברו התעללות על פני תקופה של 40 שנה, כשגם שם הייתה התעלמות ממקרים מסוימים בגלל חשש של פקידים שיואשמו בגזענות.
הפרשייה אמנם אינה חדשה, אך צפה מחדש לכותרות אחרי שבשבוע שעבר דווח כי ג'ס פיליפס, סגנית-שר במשרד הפנים האחראית על הגנה על נשים וילדות מפני אלימות, דחתה באוקטובר אשתקד את בקשת מועצת העיר אולדהאם לחקור טענות שגם שם עברו ילדות התעללות מינית בידי תוקפים ממוצא פקיסטני ברובם. פיליפס קבעה בהחלטתה כי עדיף שהחקירה תתנהל על ידי הרשויות המקומיות ולא על ידי הממשלה, והדיווחים על סירובה עוררו קריאות נזעמות מצד האופוזיציה, כשמנהיגת השמרנים קמי ביידנוק קראה לוועדת חקירה שתבחן את הפרשה ברמה הלאומית.
גם מאסק, האיש העשיר בעולם שהפך בשנה שעברה לבעל בריתו הקרוב של נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ ומביע כעת תמיכה בגורמי ימין קיצוני ברחבי אירופה, הצטרף לביקורת וניצל את הבמה הענקית שיש לו ברשת X (טוויטר לשעבר) שבבעלותו – עם שורת מתקפות בלתי-פוסקות נגד סטרמר. ראש הממשלה מהלייבור נכנס אמנם לתפקיד רק אשתקד, אבל מתמודד עם טענות לטיוח לכאורה של הפרשייה כיוון שעמד בראשות התביעה של אנגליה וויילס בשנים 2008 עד 2013. "סטרמר חייב ללכת ולעמוד לדין על חלקו בפשע ההמוני הגדול ביותר בהיסטוריה של בריטניה", אמר עליו מאסק, וקרא לא רק להדיחו אלא להשליך אותו ואת פיליפס לכלא.
במסיבת העיתונאים שכינס היום סירב אמנם סטרמר להתייחס ישירות לדברי מאסק, אבל באותה נשימה הוסיף: "אלו שמפיצים שקרים ודיסאינפורמציה רחוק ככל האפשר, האינטרס שלהם הוא לא הקורבנות. הם מעוניינים לקדם את עצמם", טען. "אני נהנה מהדחף הפוליטי, מהוויכוח הער שאנחנו חייבים לנהל. אבל זה חייב להיות מבוסס על עובדות ועל אמת, לא על שקרים", הוסיף. "ברגע שאנו מאבדים את העוגן שבו לאמת יש חשיבות, בוויכוח בינינו, אז אנחנו על מדרון חלקלק".
סטרמר הגן על הרקורד שלו כראש התביעה הציבורית, וטען ששינה את "כל הגישה" באותה עת בכל הנוגע לטיפול במקרי פגיעות מיניות בילדות, אחרי שהבחין כיצד המערכת כושלת לדבריו ו"לא מקשיבה" לקורבנות. הוא ציין שמינה באותה עת תובע מיוחד לטיפול במקרים כאלו והחיל רפורמות שנועדות להקל על הליך העדות בבית המשפט. לדבריו הוא היה הראשון שהעמיד לדין "כנופיית טיפוח" ברושדייל, וכשסיים את תפקידו מספר התיקים של התעללות מינית בילדים, אלו מהם שהגיעו לכדי כתב אישום, הגיע לשיא.
את השמרנים שבאופוזיציה האשים ב"קפיצה על העגלה" תוך הפצת טענות שמקורן בימין הקיצוני – אחרי שלדבריו הם עצמם נכשלו לפעול במשך 14 שנות שלטונם (שהגיעו לסיומן בניצחון המוחץ אשתקד של הליברלים בבחירות). את הקריאות לחקירה ממשלתית ברמה הלאומית הדף בטענה שכבר ב-2022 התנהלה חקירה עצמאית שאותה כינה "מקיפה". הוא הוסיף כי יש "להפוך כל אבן" כדי להביא סוף לפגיעות מיניות בילדים, וטען כי זו העת "לפעול" ולא להקים עוד ועדת חקירה.
מאסק מיהר הערב להגיב למתקפת-הנגד של סטרמר, ופרסם נגדו עוד שורה של ציוצים. הוא האשים, ללא כל הוכחה, כי סטרמר "מעורב עמוקות במקרי אונס המוניים בתמורה לקולות", ובציוץ אחר טען שהוא מסרב להקים ועדת חקירה בגלל שזו "תראה כיצד סטרמר התעלם שוב ושוב מתחינותיהם של המוני ילדות קטנות והוריהן, על מנת להבטיח תמיכה פוליטית". מאסק גם פרסם היום סקר ברשת X שבו שאל את הגולשים "האם אמריקה צריכה לשחרר את העם הבריטי מהממשלה הרודנית שלו".
גם מנהיגת השמרנים ביידנוק הגיבה לדברי סטרמר היום, וקראה לו לערוך חשבון נפש במקום לתקוף את מבקריו ולכנותם "ימין קיצוני". היא הבטיחה כי תמשיך לפעול להקמת ועדת חקירה ברמה הלאומית: "הייתי רצינית כשאמרתי שהפעם הקורבנות יקבלו צדק".