בהוראת הנהגת ש"ס שר הרווחה יעקב מרגי משך היום (שלישי) באופן חריג את מכתב ההתפטרות מהכנסת שהגיש במסגרת החוק הנורבגי. ממפלגת ש"ס נמסר כי "ההחלטה התקבלה על ידי הנהגת תנועת ש"ס משיקולים פרלמנטריים של הסיעה. מרגי שנחשב לפרלמנטר ותיק ומנוסה יחזור לכהן כח"כ במקביל לתפקידו כשר הרווחה, ויסייע לחברי הסיעה בקידום חקיקה קואליציונית".
במקומו של שר הרווחה, היה אמור להיכנס לכנסת מי ששימש בעבר כעוזרו הפרלמנטרי של השר - נתנאל אפרים חיאק, בן 42 מרכסים. חיאק היה פעיל ש"ס בצפון, ניהל את מטה השטח הצפוני של המפלגה במערכת הבחירות האחרונה ונמצא במקום ה-13 ברשימתה לכנסת. חיאק הינו בוגר ישיבות "עמל התורה" בחיפה ו"מאורות התורה" בקרית יערים.
בניגוד לטענות של ש"ס סביב ההחלטה למשוך את התפטרותו של השר מהכנסת - חיאק בעל ניסיון פרלמנטרי עשיר, שכן במסגרת תפקידו כעוזרו של מרגי, הוא סייע בתהליכי החקיקה, במענה לפניות הציבור וקידם הליכים של עשרות מוסדות חינוך מול משרדי הממשלה השונים. הח"כ הנורבגי ברשימת ש"ס שכן יעשה את דרכו לכנסת, הוא יונתן מישרקי שממוקם במקום ה-12, מקום אחד מעל חיאק. מישרקי ככל הנראה יושבע במליאה כבר מחר. זאת בעקבות התפטרותו מהכנסת של השר הנוסף במשרד הרווחה, יואב בן צור.
עד כה, חמישה שרים הגישו את התפטרותם במסגרת החוק הנורבגי. אולם לאחר שהשר מרגי חזר בו מהחלטתו, ייכנסו לכנסת לפי שעה ארבעה חברי כנסת. ח"כ יצחק קרויזר ממפלגת עוצמה יהודית, נשבע אתמול אמונים במליאת הכנסת לאחר שהשר למורשת, עמיחי אליהו, הגיש את התפטרותו. קרויזר הינו בנו של הרב יהודה קרויזר ראש ישיבת "הרעיון היהודי" שהוקמה על ידי הרב כהנא.
לצידם של מישרקי וקרויזר, צפויים להתמנות עוד שני חברי כנסת נורבגים ממפלגת הליכוד בעקבות התפטרותם של שר התיירות חיים כץ ושר התרבות והספורט מיקי זוהר. במקומם, ייכנסו דן אילוז שממוקם במקום ה-33 ברשימת הליכוד, ואריאל קלנר שנבחר במקום ה-34. לפי ההערכה במערכת הפוליטית, בימים הקרובים צפויים שרים נוספים להגיש את התפטרותם. ובזמן ששרים אחרים מתפטרים, מאיר פרוש, השר לירושלים ומסורת, נשבע הערב אמונים במליאה ומונה רשמית לשר בממשלה ה-37.
למרות שבכנסת הקודמת חברי האופוזיציה, כיום הקואליציה, לעגו לממשלה שבחרה לעשות כך - הפעם, בממשלה בראשות בנימין נתניהו, שוקלים להרחיב את המספר המקסימלי של חברי הכנסת הנורבגים כך שכל מפלגה תוכל להכניס שבעה ח"כים נורבגים במקום חמישה.
החוק הנורבגי, שמכונה כך בשל שיטה דומה הנהוגה בנורבגיה, החל בישראל בשנת 2015, בתיקון מספר 42 לחוק יסוד הכנסת. התיקון קבע ששר אחד מכל מפלגה רשאי להתפטר מתפקידו כח"כ ולאפשר לחבר כנסת הבא אחריו ברשימה "לרשת" את מושבו, אך במקרה שזה חדל לכהן כשר הוא חוזר לכהן כח"כ ו"הנורבגי" יוצא.
אלא שמאז הלך התיקון והורחב, והיום במקום ח"כ "נורבגי" אחד מכל מפלגה, האמיר המספר עד לחמישה. בכנסת הקודמת היו כבר יותר מ-20 חברי כנסת שנכנסו בחוק הנורבגי, כאשר שרים התפטרו ופינו מקום לח"כים מהמשך הרשימה, בזמן שהם עדיין מכהנים בתפקידם במשרדים השונים.