תושבים באי היווני אביה (Evia) פועלים מסביב לשעון בניסיון להציל את בתיהם מהשריפות, נחושים להישאר במקום למרות שהרשויות קוראות להם להתפנות. צוותי הכיבוי נערכים להתגברות הרוחות היום (ג') אחר הצהריים, שעלולות לגרום להתגברות האש ולהתלקחות נוספת באי השני בגודלו ביוון, שם בוערות שריפות זה היום השמיני ברציפות.
יותר מ-600 כבאים פועלים באביה, השוכן מצפון מזרח לאתונה, שהפך למוקד השריפות העיקרי ביוון. הכבאים הזהירו כי האש עלולה להתלקח מחדש גם באזור פלופונסוס.
הממשלה צפויה להכריז על חבילות סיוע בהיקף של מאות מיליוני אירו לאלו שאיבדו בתים ורכוש - אך עבור חלק מהתושבים, השארת בתיהם להישרף בלהבות לא הייתה אופציה. "המשטרה באה ואמרה לנו לפנות את הכפר, אבל אנחנו לא יכולים, זה הרכוש שלנו. אנחנו לא יכולים לתת לבתים שלנו להישרף", אמר יואניס אגלופולוס, בן 55, בעל חנות מכוניות באיסטיאייה, בקצה הצפוני של האי.
"לא ישנו שלושה ימים, ישנו במשמרות", הוסיף אגלופולוס. יואנה מטקסיוטי, בת 59, הצטרפה לדבריו. "אנחנו מפחדים מאוד, אבל אנחנו חייבים להישאר", היא אמרה.
ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטקיס התנצל על כישלון ההתמודדות עם השריפות ברחבי המדינה בשבוע האחרון. "אולי עשינו מה שאפשרי מבחינה אנושית, אבל במקרים רבים זה לא הספיק", אמר מיצוטקיס. היום הוא יקיים ישיבת ממשלה ויודיע על אמצעי הסיוע לאנשים שאיבדו בתים, חוות ורכוש. אתמול אישרה הממשלה תקציב של 500 מיליון אירו לסיוע לאביה ולאזור אטיקה.
הכעס בקרב הציבור גדל בשל עיכובים וכשלים בתגובת הממשלה, כולל מחסור ניכר במטוסי כיבוי. "אני לגמרי מבין את הכאב של אזרחינו שראו את בתיהם או את רכושם עולה באש", אמר מיצוטקיס, שהתחייב כי "כל הכשלים יזוהו ויתוקנו", אך התעקש כי "הכבאים נאבקים בכוחות על טבעיים". מיצוטקיס אמר כי המדינה "מתמודדת עם אסון טבע בעל ממדים חסרי תקדים" והאשים את משבר האקלים שגורם ל"שריפות שנמשכות שבועות".
למרות ההבטחות לסיוע, בכפר מונוקריה שבאביה חוששים שהאזור לא יתאושש לעולם. "זו שואה. כל הכפרים, כל האזור גמור", אמרה קליה דימיטראקי, ראש מועצת הכפר. "אנחנו יכולים רק להגיד שיש לנו מזל שאנחנו בחיים".
יותר מ-580 שריפות פרצו ביוון על רקע גל החום הכבד ביותר במדינה זה יותר מ-30 שנה, במהלכו הגיעו הטמפרטורות ליותר מ-45 מעלות. עד עתה מתו שלושה בני אדם בגל השריפות, כולל כבאי מתנדב שנפגע בראשו מעמוד חשמל שנפל מצפון לאתונה וגבר שנמצא מחוסר הכרה במפעל ליד אתונה בשבוע שעבר. גבר שלישי נהרג אתמול כאשר הדחפור שלו נפל לצוק במהלך שריפה. כ-20 בני אדם נוספים פונו לבתי חולים לאחר שנפגעו משאיפת עשן או כוויות.
עשרות כפרים ואלפי אנשים נאלצו להתפנות בעקבות השריפות שהרסו עשרות מבנים. קרוב ל-1,000 כבאים, תשעה מטוסים ו-200 כלי רכב נשלחו ליוון ממדינות אירופה אחרות וממדינות במזרח התיכון כדי לעזור במאמצי הכיבוי. גם ישראל שלחה סיוע, תחילה מצומצם למדי של 15 כבאים. הבוקר אישר ראש הממשלה נפתלי בנט לשלוח שני מטוסי כיבוי ומטוס תובלה של חיל האוויר עם ציוד לצוותים.