תושבים ברחבי אינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם מבחינת גודל אוכלוסייה, מציינים היום (ג') את חג הקורבן (עיד אל-אדחא) באווירה של מצור: אינדונזיה מתמודדת בשבועות האחרונים עם אחת מהתפרצויות הקורונה החמורות בעולם, והממשלה אסרה לקיים התקהלויות גדולות והקשיחה את הגבלות התנועה. זו השנה השנייה ברציפות שתושבי אינדונזיה אינם יכולים לציין את החג כהלכתו.
אינדונזיה היא בימים אלה מוקד ההתפרצות הגדולה ביותר באסיה, ומדי יום היא מדווחת על מספר הנדבקים החדשים הגבוה ביותר ביבשת: בשלושת השבועות האחרונים חלה עלייה עקבית במספר הנדבקים החדשים והמתים מקורונה במדינה, בעוד במקביל הלכה והצטמצמה ההתפרצות האדירה שאיתה התמודדה הודו. אתמול דיווח משרד הבריאות של אינדונזיה על 34,257 נדבקים חדשים בתוך יממה ועל עוד 1,338 מתים נשאי קורונה שנרשמו בפרק הזמן הזה. מדובר במספר המתים היומי הגבוה ביותר מאז תחילת המגפה באינדונזיה. בשבוע שעבר הגיע מספר הנדבקים היומי לשיא עם יותר מ-50 אלף נדבקים חדשים ביום, בעוד שעד לאמצע יוני, לשם השוואה, עמד מספר הנדבקים היומי על כ-8,000 בלבד.
מאז תחילת המגפה דיווחה אינדונזיה בסך הכול על יותר מ-2.9 מיליון נדבקים בנגיף ועל 74,920 נשאים שמתו. עם זאת ההערכה היא כי בפועל המספרים גבוהים בהרבה, משום שאינדונזיה מיעטה יחסית בקיום בדיקות ולא הקפידה לעקוב היטב אחרי שרשראות ההדבקה.
רוב הנדבקים החדשים באינדונזיה מתגלים באי ג'אווה, אזור צפוף אוכלוסין שבו מתגוררת יותר מחצי מאוכלוסיית המדינה. בסך הכול יש באינדונזיה כ-270 מיליון תושבים. לקראת חג הקורבן, המציין את תום העלייה לרגל השנתית במכה שבסעודיה, אסרו שלטונות אינדונזיה לקיים אירועי חג המושכים בדרך כלל קהלים גדולים. הם התירו לקיים תפילות במסגדים קטנים באזורים שסכנת ההידבקות בהם נמוכה, אבל במסגדים במקומות אחרים ברחבי המדינה אין התקהלויות, בכלל זה במסגד איסתיקלאל הגדול בבירה ג'קרטה, שהוא המסגד הגדול ביותר בדרום-מזרח אסיה. אינדונזיה גם אסרה על הגעת קהלים גדולים לחצרות המסגדים לצורך השתתפות בטקסי ההקרבה של בעלי חיים לרגל החג, ומנהיגים דתיים קראו למאמינים להתפלל בבתיהם. ילדים נקראו שלא לצאת מהבית כדי לפגוש את חבריהם.
מצאנו לך מיטה, אבל לא בטוח שחמצן
ממשלת אינדונזיה הכריזה על הגבלות חירום באי ג'אווה ובאי הנופש באלי ב-3 ביולי, ובמסגרתן הגבילה כל נסיעה והתקהלות שאינה חיונית. קניונים נסגרו, וכך גם בתי תפילה ומרכזי בידור. ההגבלות היו אמורות להיות מוסרות היום, עם בואו של עיד אל-אדחא, אבל בשל התפשטות הנגיף הוחלט לאסור גם כעת תפילות משותפות, ביקורים משפחתיים ושאר התקהלויות גדולות בג'אווה ובבאלי. הסגר שהוטל הורחב ל-15 ערים ומחוזות מחוץ לשני האיים, ערים ומחוזות שבהם נרשמה עלייה חדה במספר הנדבקים.
נשיא אינדונזיה ג'וקו ווידודו קרא למוסלמים לקיים את תפילות החג בבית עם משפחותיהם. "בעיצומה של המגפה עלינו להיות נכונים להקריב עוד יותר מהרגיל", אמר בנאום לאומה ערב החג, "להקריב את האינטרסים האישיים ולהציב את האינטרסים של הקהילה ושל האחרים מעל הכול".
גל ההדבקות הנוכחי באינדונזיה התפתח במידה רבה בגלל חגיגות עיד אל-פיטר בחודש מאי, אז יצאו המוני אינדונזים לנסיעות והתקהלו. תורמת לו, כמו בשאר העולם, גם התפשטות זן הדלתא ("הווריאנט ההודי") של הנגיף, שנחשב לזן מידבק בהרבה מהזן המקורי. בתי חולים באינדונזיה סובלים כעת מעומס אדיר של מטופלים, וזה ימים ארוכים שהם מדווחים כי אוזלים להם מכלי החמצן. יותר ויותר אינדונזים מוצאים עצמם מתים בבידוד בבית או בעודם ממתינים לקליטה במחלקות לטיפול נמרץ. בשל מצבה החמור של מערכת הבריאות האינדונזית, אפילו מטופלים שהיה להם די מזל למצוא מיטת אשפוז אינם יכולים להיות בטוחים שיש די חמצן לספק להם.
גם מדינות אחרות באסיה מתמודדות בימים אלה עם התפשטות מדאיגה מאוד של הנגיף, ובהן כמה מדינות ומחוזות בעלי רוב מוסלמי, כמו אינדונזיה, בנגלדש וארבעת המחוזות הדרומיים ביותר של תאילנד. שלא כמו אינדונזיה, בצעד שנוי במחלוקת החליטה בנגלדש להסיר את סגר הקורונה שלה לשמונה ימים כדי לציין את חג הקורבן, ומיליונים מתושביה יצאו השבוע לקנות ולטייל. ההחלטה מעוררת חשש מהתפרצות קורונה אדירה שתמוטט את מערכת הבריאות הרעועה ממילא של בנגלדש.