בעקבות הדיווחים על התקדמות לעבר הסכם גרעין בין ארצות הברית לאיראן, העביר היום (שלישי) ראש הממשלה בנימין נתניהו מסר לממשל האמריקני ואמר בפתח ועדת חוץ וביטחון: "שום הסכם עם איראן לא יחייב את ישראל שתמשיך לעשות הכול כדי להגן על עצמה. ההתנגדות שלנו לחזרה להסכם המקורי עם איראן, אני חושב שהיא פועלת, אבל יש עדיין ניגודי השקפות ואנחנו לא מסתירים אותם, גם אם הם בדברים קטנים".
"זו הפעם הראשונה שלי בכנסת הנוכחית בוועדת חוץ וביטחון", אמר נתניהו בפתח הדיון הביטחוני המיוחד, שאותו מנהלת הוועדה שבראשות ח"כ יולי אדלשטיין. "יחסי החוץ והמצב הביטחוני של ישראל הם התוצאה הישירה של העוצמה של ישראל. המדיניות המתמשכת של הממשלות בראשותי היא לטפח את העוצמה הזו - הטכנולוגית, הצבאית, על ידי התקציבים שמגיעים מהמדיניות הכלכלית. שילוב של שניהם הוא לפתח עוצמה מדינית עם בריתות אזוריות ומדינות רבות אחרות בעולם, כולל מעצמות".
לדברי נתניהו, "הדבר הזה מאותגר על ידי הכוח החזק באזור, שהחליף את העולם הערבי כעוין לישראל ושואף להכחדתה - וזה איראן. המדיניות שלנו מכוונת לצד הרחבת מעגל השלום, לבלימתה של איראן והגרעין. העמדה שלנו ברורה - שום הסכם עם איראן לא יחייב את ישראל להמשיך לעשות הכול כדי להגן על עצמה".
"אנחנו אומרים את עמדתנו בצורה גלויה, גם בחדרים סגורים וגם בחדרים פתוחים", הוסיף ראש הממשלה. "ביד אחת אנחנו פועלים לבלום את איראן וביד השנייה אנחנו פועלים במרץ להרחיב את מעגל השלום. הדברים האלה מציבים בפנינו אתגרים ועליהם אני מניח שנדבר בדיון הזה". בדיון החסוי משתתף גם ראש המל"ל צחי הנגבי, בכירי מערכת הביטחון וחברי ועדת חוץ וביטחון.
יו"ר הוועדה ח"כ אדלשטיין אמר בפתח הדיון: "הוועדה עסקה בחודשים האחרונים לא מעט גם בתקציב הביטחון והגופים הביטחוניים, אבל דווקא משום כך חשוב לנו היום להתרכז בדברים שהדרג המדיני מנחה את שירותי הביטחון ואת צבא ההגנה לישראל. זה לא סוד, אנחנו רואים שיח ער במדינת ישראל סביב השיח של אפשרות לעימות רב-זירתי. ודאי שמצד אחד אנחנו יודעים שלא מדובר באיזה גוף אחד שמתכנן עימות רב-זירתי, אבל מצד שני אנחנו צריכים להיות ערוכים לכל תרחיש וכאן אין שום תחליף להנחיות של הדרג המדיני ולסגירת הפערים בין הצרכים והרצונות שלנו לבין מה שאנחנו רואים בדיונים על ההיערכות ועל המצב של מערכת הביטחון".
איראן אישרה אתמול כי היא מנהלת שיחות לא-ישירות עם ארה"ב, בתיווך של עומאן, שעוסקות בהסכם הגרעין ובאפשרות לעסקת חילופי אסירים בין שתי היריבות המרות.
גם בשנה שעברה נערכו שיחות לא-ישירות בין ארה"ב לאיראן, שהגיעו למבוי סתום. בכירים בישראל מזהירים כי כעת הסיכויים להגעה להסכם מחודש בין הצדדים הולך וגובר.
בימים האחרונים וושינגטון וטהרן הכחישו דיווחים כי הן קרובות להשגת הסכם זמני, שיחליף את ההסכם שנחתם בין איראן למעצמות ב-2015. אותו הסכם החל לקרוס מאז שארה"ב פרשה ממנו ב-2018 והחזירה את הסנקציות על איראן. איראן הפרה מאז סעיפים רבים בהסכם.
דובר משרד החוץ בטהרן, נאסר כנאני, אמר כי איראן "מברכת על המאמצים של הגורמים הרשמיים בעומאן", וכי באמצעותם הצדדים העבירו מסרים זה לזה. כנאני הוסיף כי המגעים הלא-ישירים עם ארה"ב "הם לא סוד", ושאיראן "מעולם לא הפסיקה את התהליכים הדיפלומטיים". היחסים הדיפלומטים בין איראן וארה"ב הופסקו ב-1980, שנה אחרי המהפכה האיסלאמית.