בשנת 2022 הצהיר יורש העצר מוחמד בן סלמאן, השליט בפועל של סעודיה, שעונש המוות במדינה בוטל כמעט לחלוטין - ושמור רק למורשעים ברצח. למרות טענתו, בשנה החולפת סעודיה הוציאה להורג 330 בני אדם - המספר הגבוה בעשרות השנים האחרונות.
בשנים האחרונות, במסגרת "חזון 2030" של בן סלמאן, משקיעה סעודיה מאמצים אדירים כדי להצטייר בעיני המערב כמדינה מודרנית, לשנות את תדמיתה להפוך ממדינה עם מערכת דתית נוקשה שידועה בפגיעה בזכויות אדם ליעד תיירותי נחשק.
1 צפייה בגלריה
מוחמד בן סלמאן יורש העצר הסעודי
מוחמד בן סלמאן יורש העצר הסעודי
מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי
(צילום: Ludovic MARIN / AFP)
ארגון זכויות אדם שעוקב אחרי ההוצאות להורג בסעודיה דיווח כי השנה נרשם זינוק חד במספר ההוצאות להורג. בשנה שעברה עמד המספר על 172 בני אדם, ולפני שנתיים על 196. הארגון, Reprieve, דיווח כי מדובר במספר ההוצאות להורג הגבוה ביותר אי-פעם בסעודיה. לפי הארגון, הרפורמה של בן סלמאן "נבנתה על בית קלפים שנבנה על שיאים במספר ההוצאות להורג".
במשך עשרות שנים התקיימו בסעודיה מדי שבוע הוצאות להורג בכיכר העיר, כשראשיהם של הנידונים למוות נערפים באמצעות חרב. באותן כיכרות אין היום זכר להוצאות להורג, ופועלים בהן בתי קפה ומסעדות. "הדיכוי בעלייה, אבל לא רואים את זה", אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס דנה אחמד, חוקרת בארגון זכויות האדם "אמנסטי אינטרנשיונל".
רויטרס דיווחה שיותר מ-150 בני אדם הוצאו להורג השנה על עבירות "לא קטלניות", וכך למעשה הפרה את החוק הבינלאומי. אותם נידונים למוות נענשו בעיקר על עבירות שקשורות להברחת סמים, כולל הקפטגון, שהגיע מסוריה בתקופת שלטונו של בשאר אסד.
נידונים אחרים למוות הואשמו בעבירות טרור שאינן קטלניות - אישום שלפי ארגוני זכויות אדם קשור בדרך כלל למי שלקחו חלק בהפגנות נגד השלטון. בין אלו שהוצאו להורג במהלך 2024 יותר מ-100 אזרחים זרים מהמזרח התיכון, אפריקה ואסיה.
ארגוני זכויות אדם טענו כי סעודיה גוזרת עונשי מוות גם על קטינים, ומענה אסירים כדי לסחוט מהם הודאה בעבירות שמיוחסות להם. סעודיה מכחישה את הטענות להפרת זכויות אדם, וטוענת כי פעולותיה נועדו להגן על הביטחון הלאומי שלה.