דובר הפנטגון ג'ון קירבי הודיע שאלפי חיילים אמריקנים, 8,500 לכל היותר, נמצאים בכוננות מוגברת למקרה שיישלחו בהתראה קצרה למזרח אירופה - על רקע החשש מפלישה רוסית לאוקראינה.
קירבי ציין אמש (שני) שמדובר בהנחיה של מזכיר ההגנה האמריקני לויד אוסטין, שניתנה לבקשתו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. דובר הפנטגון הדגיש כי טרם התקבלה החלטה סופית אם לשלוח אלפי חיילים אמריקנים למזרח אירופה, כדי לתגבר במידת הצורך את כוחות נאט"ו באזור.
דובר הפנטגון הוסיף שאם החיילים האמריקנים יגיעו למזרח אירופה הם יהיו חלק מ"כוח התגובה" המיוחד של נאט"ו, שמונה כ-40,000 חיילים. הודעתו מדגישה את ההכנות של חברות הברית הצבאית לאפשרות שוולדימיר פוטין יורה על פלישה לאוקראינה, שאינה חברה בנאט"ו. כרגע יש לנאט"ו כ-4,000 חיילים במדינות הסמוכות לאוקראינה - אסטוניה, ליטא, לטביה ופולין.
שלשום דיווח "ניו יורק טיימס" שלנוכח האיום הרוסי על אוקראינה ביידן שוקל לפרוס במזרח אירופה אלפי חיילים אמריקנים, כמו גם ספינות מלחמה וכלי טיס. דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי אמרה אתמול שהצבא האמריקני נערך לכל תרחיש אפשרי באוקראינה, ושוושינגטון "מעולם לא פסלה" אפשרות שתסייע למדינות במזרח אירופה להיערך לפלישה רוסית לאוקראינה. ארה"ב, בריטניה ומדינות נוספות נענו לבקשתה של אוקראינה ושלחו לה נשק, בין השאר טילים נגד טנקים ונגד מטוסים.
ביידן קיים הלילה שיחת ועידה עם מנהיגים באירופה, כדי לגבש את האסטרטגיה של מדינות המערב ואת התגובה לאפשרות של פעולה רוסית באוקראינה. בשיחת הוועידה השתתפו בין השאר ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, נשיא צרפת עמנואל מקרון וקנצלר גרמניה אולף שולץ. עם סיומה נמסר מהבית הלבן כי המנהיגים שבו והביעו את דאגתם מהגברת הנוכחות הצבאית הרוסית בגבול, ואת תמיכתם בריבונות אוקראינה. הם דנו באפשרויות למנוע את תוקפנות רוסיה, כולל הכנה להטלת עיצומים כלכליים כבדים.
כרגע האיום הישיר הגדול ביותר של המערב על רוסיה הוא החרפה דרמטית של הסנקציות שהטיל עליה בעשור האחרון בצל סיפוח חצי האי קרים, מעורבותה במלחמה בסוריה ומתקפות הסייבר שביצעה לכאורה נגד מדינות מערביות. ביידן העריך בשבוע שעבר שכוחות הצבא הרוסי יחדרו לשטח אוקראינה, ואיים שבמצב כזה פוטין ייענש בסנקציות חסרות תקדים.
הקרמלין הזהיר כי סנקציות על פוטין ואנשי המעגל הקרוב שלו יהיו מבחינתו הכרזה על ניתוק היחסים עם רוסיה, ורמז כי בתגובה הוא עשוי לשקול לשלוח כוחות לקובה ולוונצואלה, בעלות בריתו השוכנות קרוב לגבולות ארה"ב.
נאט"ו הודיעה אתמול על תגבור כוחות במדינות הבלטיות, הסמוכות לאוקראינה, ועל שליחת ספינות ומטוסי קרב נוספים למזרח אירופה. "אני מברך את בעלות הברית התורמות כוחות נוספים לנאט"ו", אמר המזכ"ל ינס סטולטנברג. "נאט"ו תמשיך לנקוט את כל האמצעים הדרושים כדי להגן על כל בעלות בריתה, כולל על ידי חיזוק החלק המזרחי של הברית. נגיב תמיד לכל הידרדרות בביטחון האזור".
רוסיה גינתה את הצהרת נאט"ו והאשימה את ארה"ב ואת בעלות בריתה בהסלמת המתיחות. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר שהסבירות לעימות צבאי במזרח אוקראינה, ביוזמתה של קייב, "גבוהה מתמיד". הוא הוסיף שאוקראינה פרסה מספר רב של חיילים ליד הגבולות של אזורים שנשלטים על ידי בדלנים פרו-רוסים, פריסה שלדבריו מאותתת שקייב מתכוננת לתקוף אותם. אוקראינה הכחישה זאת שוב ושוב. פסקוב הוסיף שהמידע שהגיע מהמערב היה "היסטרי" ו"רצוף בשקרים".
רוסיה, נזכיר, ריכזה בחודשים האחרונים כ-100 אלף חיילים בגבול אוקראינה, ובמערב חושדים זה זמן רב שהיא נערכת לפלוש אל המדינה. מוסקבה טענה מצדה כי דווקא הממשלה בקייב היא זו שנערכת למבצע צבאי, נגד המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, וכי ריכוז הכוחות הרוסי נעשה לכל היותר כדי להגיב על מבצע שכזה. עם זאת, במערב טוענים כי הקרמלין משתמש באוקראינה כקלף מיקוח: רוסיה העבירה לאחרונה לארה"ב רשימת דרישות, שבהן היא תובעת מנאט"ו להפסיק להתקרב לגבולותיה, לחדול מלצרף אליה מדינות במזרח אירופה (בהן אוקראינה), ולהסיג לפחות חלק מהכוחות שהציבה שם בשנים האחרונות. בוושינגטון ובריסל יש המעריכים כי באמצעות האיום הממשי על אוקראינה רוצה מוסקבה לאלץ את המערב להיענות לדרישותיה אלה.
דובר הפנטגון קירבי אמר אמש שרוסיה יכולה להרגיע "בקלות" את הרוחות - אם תורה על נסיגת כוחותיה מגבול אוקראינה. קירבי הדגיש כי כרגע "ברור מאוד" שרוסיה לא מעוניינת ברגיעה.
פורסם לראשונה: 23:28, 24.01.22